SECTORUL AUTO, PE CRESTERE – Cresc afacerile din vanzarea de masini si motociclete

In primele noua luni ale acestui an, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut fata de aceeasi perioada din 2020, atat ca serie bruta cu 31,1%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 28,6%, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

De precizat, comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor (diviziunea CAEN Rev.2 45) include toate activitatile (cu exceptia fabricarii si inchirierii) privind autovehiculele si motocicletele, inclusiv camioane, cum ar fi vanzarea cu ridicata si cu amanuntul a vehiculelor noi si second hand, repararea si intretinerea vehiculelor si vanzarea cu ridicata si cu amanuntul a pieselor si accesoriilor pentru autovehicule si motociclete. Sunt incluse, de asemenea, activitati ale agentilor comisionari implicati in vanzarea cu ridicata sau cu amanuntul a vehiculelor, vanzarea cu ridicata a autoturismelor la licitatie sau prin internet. Aceasta diviziune include, de asemenea, activitati ca spalarea, lustruirea vehiculelor etc. Aceasta diviziune exclude vanzarea cu amanuntul a carburantilor si a produselor de racire sau lubrifiere sau activitati de inchiriere a autovehiculelor sau motocicletelor.

Ca serie bruta, in perioada 1 ianuarie – 31 august 2021, comparativ cu perioada similara din 2020, volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a inregistrat o cifra de afaceri mai mare cu 31,1%, influentata de cresterea cifrei de afaceri la: comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (+44,9%), comertul cu autovehicule (+35,3%), comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+25,6%) si activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+23,6%).

Intre lunile ianuarie si august, comparativ cu aceeasi perioada din 2020, volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 28,6%.

August 2021, comparativ cu iulie 2021

Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor serie bruta in luna august 2021, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o scadere cu 11,9%, ca urmare a scaderilor inregistrate la comertul cu autovehicule (17,7%), activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-9,5%) si la comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (-3%).

Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor a crescut cu 2,8%.


Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate in luna august 2021, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o scadere cu 4,2%.

August 2021, comparativ cu august 2020


Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor serie bruta in luna august 2021, comparativ cu luna august 2020, a inregistrat o crestere cu 13,7%, datorita cresterilor inregistrate la comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (+31,6%), activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+23,7%), comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+20,8%) si la comertul cu autovehicule (+6,7%).


Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate in luna august 2021 a inregistrat o crestere cu 11% fata de luna august 2020.

Ca precizari metodologice, cercetarea statistica este de tip selectiv. Datele se colecteaza de la circa 1.600 operatori economici cu activitate principala de comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor (diviziunea CAEN Rev.2 45).

Volumul de esantionare s-a determinat impunand, la nivel tara, precizie a estimatiilor de ± 3%, la un nivel de incredere de 95%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.