BENZINA NU SE OPRESTE LA 7 LEI PE LITRU – Specialistii anunta cresterea in cascada a carburantilor. Pretul benzinei este strans legat de criza energetica si de criza din sanatate

Pretul benzinei premium a depasit 7 lei pe litru la pompa, cu 40% mai mult decat anul trecut, cand un litru de carburant costa sub 5 lei, potrivit datelor din Monitorul Preturilor la carburanti, aplicatie lansata de Consiliul Concurentei in urma cu doi ani. Ce este mai rau este ca scumpirile nu se vor opri aici. Iar cresterea actuala a preturilor energiei in Europa este unica, in timp ce dinamica preturilor transmite unde de soc la nivel global.

Criza energetica pune presiune pe pretul petrolului, care a atins maximul ultimilor sapte ani in Statele Unite in aceasta saptamana. Cresterea accelerata a costurilor energetice starneste temeri si in legatura cu inflatia.

Cel mai probabil, scumpirile carburantilor nu se vor opri aici. Nu se stie pana cand, nu se stie cu cat anume. Criza de pe piata energetica nu a inceput ieri, iar ce se intampla acum este urmare a mai multi factori. Socul vine si intr-un moment critic: criza din Sanatate. Energia electrica, gazul, dar si petrol sunt mai scumpe. Totul va avea repercusiuni la consumatorul final. Oamenii deja se vaita. Unii dintre ei deja ne-au spus ca vor renunta o perioada sa mai foloseasca autovehiculul personal, decat daca ar fi urgent. Si mai rau este ca nu avem solutii rapide„, au declarat vineri pentru „Lumea Infrastructurii” surse din cadrul marilor jucatori de pe piata retelelor de distributie carburanti.


De altfel, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a afirmat in repetate randuri ca autoritatea de concurenta monitorizeaza constant piata carburantilor si nu exista indicii care sa sugereze ca aceste companii ar incalca legislatia concurentei.

Facturile mai mari la energie se vor resimti si in alte cheltuieli, de la imbracaminte, la preturile produselor alimentare, afectand revenirea dupa pandemie. Daca intreprinderilor li se va cere sa reduca activitatea pentru a conserva energia, acest lucru ar putea afecta si mai grav economia.

Economia s-ar putea caracteriza prin cresteri astronomice ale preturilor la gazele naturale, preturi tot mai mari ale carbunelui si previziuni in crestere pentru pretul petrolului, care ar putea ajunge la 100 de dolari barilul. Criza energetica globala cauzata de vreme si o crestere a cererii se inrautateste, provocand ingrijorari inainte de iarna care se apropie. Guvernele din intreaga lume incearca sa limiteze impactul asupra consumatorilor, dar recunosc ca este posibil sa nu poata preveni cresterea facturilor, se arata intr-o analiza CNN.

Criza isi are originea in cresterea cererii de energie pe masura ce economiile au inceput sa isi revina dupa pandemia de COVID-19 si din cauza unui sistem care este usor perturbat de evenimente meteorologice sau probleme de aprovizionare.

O iarna neobisnuit de lunga si rece la inceputul acestui an a epuizat stocurile de gaze naturale din Europa. Cresterea cererii de energie a impiedicat procesul de refacere a stocurilor, care se intampla de obicei in primavara si vara.

Potrivit analistilor, cel mai bun scenariu este ca o iarna cu temperaturi medii ar reduce impactul crizei energetice abia in al doilea trimestru al anului 2022.

Preturile la carburanti in Romania

Cele mai mari preturi, respectiv 7,09 lei pe litru, sunt in benzinariile OMV si Gazprom. Rompetrol are, de asemenea, un pret de 7,07 lei pe litru pentru motorina premium. si celelalte benzinarii au preturi apropiate: Petrom – 6,88 lei, MOL – 6,99 lei, Lukoil – 6,76 lei, Socar – 6,59 lei, scrie Agerpres.


In ceea ce priveste benzina standard, Gazprom este cel mai scump, cu 6,5 lei pe litru, urmat de OMV si Rompetrol, cu 6,49 lei. Alte preturi sunt Petrom – 6,43 lei, MOL – 6,27 lei, Lukoil – 6,06 lei si Socar – 6,09 lei.


Preturile la motorina premium au ajuns la 6,81 lei (Gazprom). OMV si Rompetrol comercializeaza un litru cu 6,8 lei, in timp ce Petrom – 6,55 lei, MOL – 6,69 lei, Lukoil – 6,35 lei, Socar – 6,39 lei.


Motorina standard costa 6,32 lei pe litru la Gazprom si 6,31 lei la OMV si Rompetrol. Petrom vinde un dieselul cu 6,25 lei, MOL – 6,17 lei, Lukoil – 5,99 lei, Socar – 6,09 lei.



Preturile mentionate sunt cele valabile pentru vineri, 8 octombrie, in benzinariile OMV, Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL de pe Autostrada Soarelui si din apropierea ei, statiile Gazprom de pe A1 si Socar din Chiajna.

Din pretul final de la pompa, aproximativ jumatate reprezinta acciza si TVA, care se vireaza la bugetul statului.


Totodata, pretul petrolului atinge, in aceste zile, cel mai mare nivel din 2014 incoace, ca urmare a cererii crescute de produse energetice, depasind marti 80 de dolari pe baril pe bursa americana. Vineri, barilul se tranzactiona cu 79,44 dolari.


Anul trecut in aceasta perioada, petrolul costa 40 de dolari pe baril, potrivit Bloomberg.

Platforma online „Monitorul preturilor carburantilor” a fost lansata in 2019 de Consiliul Concurentei si afiseaza preturile practicate de catre sase retele de benzinarii din Romania – OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Lukoil, Socar si Gazprom, insumand peste 1.300 de statii de distributie.

Articolul precedentARABIA SAUDITA A DEPASIT COVID-UL – Companiile aeriene s-au redresat dupa pandemia Covid-19. Piata interna este „foarte aproape de a reveni la 100%”. Directorul Transportului Aerian: „Avem nevoie de mai multe avioane”
Articolul următorCNAIR, IN INSPECTIE PE SANTIERE – Seful CNAIR cere urgentarea lucrarilor la pasajul de la Cernica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.