Ministerul Transporturilor estimeaza ca exproprierile pentru realizarea tronsonului Ploiesti – Buzau din Autostrada Moldovei (A7), pentru peste 2.300 de imobile din judetul Buzau, vor costa 43,23 milioane lei. Pentru realizarea lucrarilor aferente obiectivului de investitii „Autostrada Ploiesti – Buzau” este necesara exproprierea unei suprafete totale de 5.286.269 mp, aferenta unui numar de 2.389 de imobile proprietate privata, aflate pe raza localitatilor Sahateni, Ulmeni, Movila Banului, Pietroasele, Stalpu, Buzau, Țintesti, din judetul Buzau.
Cifrele apar intr-un proiect de Hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Autostrada Ploiesti – Buzau”, aflate pe raza localitatilor Sahateni, Ulmeni, Movila Banului, Pietroasele, Stalpu, Buzau, Tintesti, din judetul Buzau, consultat de „Lumea Infrastructurii„.
Pe 16 septembrie, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit 39 de oferte la licitatia pentru construirea celor trei loturi ale tronsonului Ploiesti – Buzau din Autostrada Moldovei (A7). 27 din cele 39 de oferte vin de la companii din Turcia. Printre ofertanti se regasesc Strabag si WeBuild, Bog’Art si Constructii Erbasu.
Planul amplasamentului aferent coridorului de expropriere al lucrarii a fost avizat de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau.
„Pentru prezentul proiect de hotarare a Guvernului este necesara aprobarea sumei de 43.230.300 lei necesara efectuarii platii despagubirilor imobilelor proprietate privata care urmeaza a fi supuse procedurii de expropriere, pentru un numar de 2.389 imobile, in suprafata totala de 5.286.269 mp„, se arata in proiect.
Autostrada Ploiesti – Buzau face parte din reteaua rutiera TEN-T Central, obiectivul fiind, de asemenea, cuprins in Master Planul General de Transport, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.666/ 2016, fiind identificat in cadrul Anexei nr. V, Stabilire nevoi de finantare si reprezinta o prioritate absoluta la nivel national, astfel cum rezulta conform analizei cu Modelul National de Transport.
„Dezvoltarea infrastructurii rutiere prin constructia unei autostrazi in lungul acestui coridor va conduce la cresterea traficului rutier prin generarea de noi calatorii si atragerea de noi investitii in ariile urbane. Coridorul faciliteaza accesul in zona turistica Neamt sau nordul Moldovei. Coridorul se desfasoara la contactul dintre Subcarpatii Curburii si Campia Romana intre Ploiesti si Marasesti, Culoarul Siretului intre Marasesti si Pascani, Podisul Sucevei intre Pascani si Siret„, releva documentul.
Pentru obiectivul de investitii Autostrada Ploiesti – Buzau, a fost aprobata Hotararea Guvernului nr. 522/2021 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti obiectivului de investitii „Autostrada Ploiesti-Buzau„, judetele Prahova si Buzau, care nu necesita a fi modificati.
Procedurile de expropriere aplicabile sunt cele prevazute de Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de Hotararea Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia, pentru acele imobile proprietate privata care constituie coridorul de expropriere aferent proiectului.
Suma de 43.230.300 lei aferenta imobilelor rezulta din raportul de evaluare intocmit in luna august 2021 de catre expertii autorizati ANEVAR, Gradinaru Nicoleta si Gradinaru Nicolae, experti autorizati ANEVAR.
„Prin prezentul proiect de act normativ se propune: 1) aprobarea amplasamentului lucrarii de utilitate publica de interes national “Autostrada Ploiesti – Buzau“ – judetul Buzau, aflat pe raza localitatilor Sahateni, Ulmeni, Movila Banului, Pietroasele, Stalpu, Buzau, Tintesti, din judetul Buzau,prevazut in anexa nr. 1, la prezenta hotarare, conform variantei finale a studiului de fezabilitate; 2)aprobarea declansarii procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national “Autostrada Ploiesti – Buzau“, aflate pe raza localitatilor Sahateni, Ulmeni, Movila Banului, Pietroasele, Stalpu, Buzau, Tintesti, din judetul Buzau,a listei imobilelor supuse exproprierii, compusa in baza evidentelor unitatilor administrativ – teritoriale a localitatilor si confirmata de catre acestea cu stampila si semnatura, precum si sumele individuale estimate de catre expropriator aferente despagubirilorin cuantum total de 43.230.300 lei pentru un numar de 2.389 imobile, in suprafata totala de 5.286.269 mp„, se mentioneaza in proiect.
O parte din imobilele proprietate privata ce fac obiectul proiectului de act normativ nu au fost inscrise de catre proprietari in cartea funciara conform Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Realizarea Autostrazii Ploiesti – Buzau va avea impact favorabil intrucat se vor realiza urmatoarele deziderate:
– trafic mai sigur si mai putin congestionat;
– deplasari mai fluente si mai rapide;
– un impact mai mic asupra climei.
– diminuarea disparitatilor inter-regionale, precum si a disparitatilor in interiorul regiunilor, intre mediul urban si rural, intre zonele atractive pentru investitii si cele neatractive;
– imbunatatirea accesibilitatii si mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor, care va stimula o dezvoltare economica durabila;
– crearea de noi locuri de munca pe perioada executiei lucrarilor, inclusiv in zonele rurale;
– cresterea gradului de accesibilitate;
– reducerea costurilor de exploatare a vehiculelor;
– reducerea timpului de parcurs si obtinerea de beneficii din valoarea timpului;