TRANZACTIE FEROVIARA GIGANT DE 1,66 MILIARDE EURO – Hitachi Rail vrea sa cumpere divizia de Sisteme pentru Transportul Terestru a Thales

A train stopped in one of the stations of London's tube.

Companiile Thales si Hitachi Rail au anuntat ca negociaza vanzarea diviziei de Sisteme pentru Transportul Terestru (GTS) a Thales pentru 1,6 miliarde de euro. Ground Transportation Systems este lider global in Semnalizare Feroviara si Sisteme de Control al trenurilor, Telecomunicatii si sisteme de supraveghere si solutii de colectare a tarifelor aferente calatoriilor si are 9.000 de angajati in total.

Tranzactia ar trebui sa se incheie la finalul anului 2022 sau la inceputul lui 2023.

Thales precizeaza ca ca purtat discutii cu companii mari din piata si in final a selectat ”cel mai bun partener industrial” pentru a asigura o dezvoltare pe termen lung a afacerii sale in domeniul transportului terestru.

Prin aceasta tranzactie, Thales vrea sa isi intareasca focusul strategic asupra cresterii pe termen lung a trei piete: aerospatiala, aparare si securitate si identitate digitala si securitate.

Incheierea tranzactiei va necesita disocierea activitatii in mai multe tari si se supune conditiilor obisnuite in ceea ce priveste autorizatiile de reglementare si autoritatile din domeniul concurentei.

Thales estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri intre 15,8 si 16,3 miliarde de euro si un profit EBIT intre 9,8% si 10,3%, in crestere fata de 2020.

Redam mai jos integral comunicatul Thales:

Thales (Euronext Paris: HO) si Hitachi Rail anunta astazi intrarea in etapa de negocieri exclusive privind vanzarea diviziei de Sisteme pentru Transportul Terestru (GTS) a Thales pentru 1,6 miliarde de euro.

Cu aproximativ 9.000 de angajati la finalul anului 2020, Ground Transportation Systems este lider global in Semnalizare Feroviara si Sisteme de Control al trenurilor, Telecomunicatii si sisteme de supraveghere si solutii de colectare a tarifelor aferente calatoriilor, toate acestea reprezentand tehnologii-cheie pentru o mobilitate mai sustenabila.

In jur de 8 miliarde de calatori beneficiaza anual de tehnologiile GTS.

Businessul Ground Transportation Systems a inregistrat o revenire solida in ultimii 5 ani, in 2020 si in prima jumatate a anului 2021, avand cea mai buna performanta din ultimii 7 ani, in ciuda crizei Covid-19.

Gratie unei puternice complementaritati de ordin tehnic, geografic si comercial intre Hitachi Rail si GTS, procesul va crea un lider in domeniul solutiilor de semnalizare feroviara, cu o oferta mai larga de produse si capabilitati intarite de a raspunde cererii clientilor din toata lumea. In plus, angajatii GTS se vor bucura de noi oportunitati profesionale. Puterea combinata a expertizei digitale a Hitachi Rail si a GTS va ajuta Hitachi Rail sa accelereze oferta Mobility as a Service (MaaS).

Prin aceasta tranzactie, Thales isi intareste focusul strategic asupra cresterii pe termen lung a trei piete – aerospatiala, aparare si securitate si identitate digitala si securitate. Fiecare dintre aceste divizii sunt jucatori de prim rang in domeniu, specializati in sisteme inteligente si solutii digitale, capabili sa genereze in mod sustenabil profituri EBIT (inainte de plata dobanzilor si a impozitului) cu doua cifre. Aceasta tranzactie permite acum grupului sa aiba ca obiectiv un profit EBIT de 12% pe termen mediu.

Tranzactia va intari de asemenea bilantul Thales si va crea un nivel semnificativ de cash.

In urma discutiilor cu lideri de piata, Thales a selectat cel mai bun partener industrial pentru a asigura o dezvoltare pe termen lung a afacerii sale in domeniul transportului terestru. Aceasta decizie creeaza o valoare semnificativa pentru clientii, angajatii si actionarii nostri si permite Ground Transportation Systems sa se afle la varful dezvoltarii in zona mobilitatii sustenabile.” – Philippe Keryer, EVP Strategy, Research & Technology, Thales.

Prin aceasta miscare strategica vom putea sa ne concentram pe dezvoltarea durabila a celor trei business-uri high-tech ale noastre, fiecare dintre ele capabile sa livreze sustenabil profituri cu doua cifre – Aerospatial, Aparare & Securitate si Identitate Digitala & Securitate – intarind pozitia lor de lider.” – Patrice Caine, Presedinte si CEO Thales.

Anuntul de azi este o oportunitate excelenta pentru echipele Hitachi Rail si Ground Transportation Systems de a crea valoare noua pentru clienti, pentru orase si calatori din toata lumea. Pe langa dezvoltarea capacitatilor noastre din domeniul semnalizarii ca parte a ofertei-cheie, adaugam capabilitatile noastre digitale si MaaS. Echipele puternice, relatia cu clientii si tehnologiile GTS ne vor ajuta sa crestem pentru a deveni un jucator major. Acestea se adauga talentului Lumada si capabilitatilor de inginerie digitala ale echipelor noastre de la GlobalLogic si a ale intregului grup Hitachi.” – Andrew Barr, Director General Hitachi Rail.

Perspective financiare actualizate pentru 2021

Avand in vedere ca sectorul Transporturilor va fi considerat activitate in curs de vanzare in declaratiile financiare pentru 2021, perspectivele financiare ale Thales pentru 2021 sunt urmatoarele:

  • La fel ca in 2019 si 2020, o rata de receptionare a comenzilor raportata la cifra de afaceri (book-to-bill) mai mare ca 1;
  • O cifra de afaceri intre 15,8 – 16,3 miliarde de euro;
  • Profit EBIT intre 9,8% si 10,3%, in crestere fata de 2020

Pasii urmatori

Reprezentanti ai personalului Thales si Hitachi Rail vor fi informati si consultati in privinta proiectului, conform legislatiei in vigoare in tarile implicate.

Incheierea tranzactiei va necesita disocierea activitatii (carve-out) in mai multe tari si se supune conditiilor obisnuite in ceea ce priveste autorizatiile de reglementare si autoritatile din domeniul concurentei. Aceasta ar trebui sa se incheie la finalul anului 2022 sau debutul lui 2023.

Thales (Euronext Paris: HO) este un lider global in tehnologii avansate care investeste in inovare digitala – conectivitate, Big Data, Inteligenta Artificiala, securitate cibernetica si tehnologie cuantica – pentru un viitor care sa asigure dezvoltarea societatilor noastre. Compania ofera clientilor – companii, organizatii si state – solutii, servicii si produse care ii ajuta sa-si indeplineasca misiunile in domenii, precum: aparare, aeronautica, spatiu, transporturi, identitate si securitate digitala.

Thales are 81.000 de angajati in 68 de tari. In 2020, Grupul a generat vanzari de 17 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.