GIGANTII AUTO SE LUPTA PENTRU PIATA DE MASINI ELECTRICE – Nissan vrea sa investeasca 2 miliarde de dolari in fabrici de baterii

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat duminica, pentru publicatia economica nipona Nikkei, ca Nissan se va alia cu grupul chinez Envision AESC si va investi peste 200 de miliarde de yeni (1,8 miliarde de dolari) pentru a construi noi fabrici de baterii pentru vehiculele electrice in Japonia si Marea Britanie.

Toate bateriile ar urma sa fie furnizate aliantei Renault-Nissan-Mitsubishi, au precizat sursele citate. Astfel, in 2024, al treilea producator auto nipon ar putea beneficia de bateriile electrice de la doua noi fabrici, una in Japonia si una Marea Britanie, capacitatea de productie fiind suficienta pentru a alimenta anual 700.000 de masini electrice.

Creste concurenta pe piata auto pentru investitii in componentele cheie ale vehiculelor electrice

In timp ce industria auto accelereaza trecerea la vehiculele electrice, creste concurenta pentru investitii in componentele cheie.

Envision AESC, al saptelea furnizor global de baterii pentru vehiculele electrice, va opera noile unitati. Envision, in care Nissan detine o participatie de 20%, produce in prezent suficiente baterii pentru a alimenta 200.000 de masini electrice.

Cu noile fabrici din Japonia si Marea Britanie grupul chinez vrea sa-si majoreze productia pentru a alimenta anual 900.000 de masini electrice. Envision va contribui de asemenea la finantarea unitatilor. Nissan ia in considerare efectuarea unor investitii comune si folosirea subventiilor de la guvernele celor doua tari pentru finantarea proiectului.

In prezent Nissan vinde anual 180.000 de masini electrice. Compania va electrifica toate modelele noi de pe pietele sale cheie pana la inceputul anilor 2030, si se asteapta sa vanda peste un milion de vehicule electrificate pana la finalul anului fiscal 2023.

Producatorii auto globali se grabesc sa construiasca fabrici de baterii pentru vehiculele lor

In 2020, Toyota Motor a infiintat o societate mixta cu Panasonic si are un parteneriat cu grupul chinez CATL. Volkswagen intentioneaza sa construiasca sase fabrici de baterii in Europa pana in 2030. Ford Motor se aliaza cu grupul sud-coreean SK Innovation, in timp ce General Motors a incheiat o alianta cu LG Chem pentru a construi uzine in SUA.

Si publicatia britanica Financial Times (FT) anunta saptamana aceasta ca Nissan este in negocieri avansate cu Guvernul de la Londra pentru a construi o fabrica de baterii pentru vehiculele electrice langa uzina sa din Sunderland, Marea Britanie, care ar urma sa devina cel mai mare hub de productie din afara Japoniei pentru modelele electrice al companiei nipone. La noua unitate ar urma sa fie produse anual 200.000 de baterii pentru masini si ar urma sa fie create mii de locuri de munca, au declarat pentru FT surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Nissan cere sprijin financiar de zeci de milioane de lire sterline pentru a construi o fabrica de baterii in Marea Britanie

Sursele FT au adaugat ca Nissan, al treilea producator auto nipon, vrea de la Guvern un sprijin financiar masiv, de cel putin zeci de milioane de lire sterline, pentru acest proiect. Obtinerea investitiei Nissan este esentiala pentru a sprijini viitorul fabricilor auto din Marea Britanie, in conditiile in care industria trece la fabricarea modelelor electrice pentru a indeplini tintele mai dure privind emisiile, iar guvernele europene concureaza pentru atragerea producatorilor de baterii.

Asociatia Producatorilor si Comerciantilor de Automobile din Regatul Unit (SMMT) a apreciat ca este „esentiala” obtinerea investitiei in baterii. Marea Britanie este a doua mare piata auto din Europa, in urma Germaniei, dar inaintea Frantei, Italiei si Spaniei.

Renault si Nissan au un parteneriat din 1999, in care Renault detine 44,3% din actiunile Nissan, in timp ce Nissan controleaza un pachet de 15% din actiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianta Renault-Nissan, extinsa in 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producatori mondiali de automobile.

Articolul precedentLUCRARI DE MODERNIZARE A INFRASTRUCTURII FEROVIARE – CFR SA anunta modificari in circulatia trenurilor pe raza regionalelor Brasov si Timisoara
Articolul următorPIATA MASINILOR ELECTRICE, IN CRESTERE – Nissan investeste 1,8 miliarde dolari in construirea mai multor fabrici de baterii pentru automobilele electrice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.