BLUE AIR A PIERDUT 60 MILIOANE EURO IN PANDEMIE – Oana Petrescu: „Pandemia ne-a dus in spate doi ani”. Blue Air pregateste listarea la Bursa

Directorul general al Blue Air, Oana Petrescu (foto), anunta ca in 2020 compania aeriana a inregistrat pierderi de peste 60 de milioane de euro. La baza acestor pierderi a stat pandemia de covid-19 si restrictiile de circulatie impuse pentru restrangerea efectelor provocate de noul coronavirus: „Cu un an inainte devenisem profitabili, reusisem sa ajungem la un profit de 11 milioane de euro, iar in anul 2020 ar fi trebuit sa acoperim toate pierderile din urma date de expansiunea accelerata. Din pacate, pandemia ne-a dus in spate doi ani, dar suntem siguri ca o sa ne revenim„, a spus Oana Petrescu, citata de Agerpres.

Directorul general al operatorului aerian cu capital romanesc privat Blue Air – cea mai mare companie aeriana romaneasca dupa numarul de pasageri transportati, care in 2019 efectua circa 900 de zboruri saptamanale, iar in 2020 doar 100-150 zboruri – a subliniat ca in acest moment cifrele nu sunt oficiale si concrete, ci doar estimative: „Avem an financiar care se termina la 30 septembrie si in 2020 l-am incheiat asa cum ne asteptam. Suntem in curs de auditare a situatiilor noastre financiare la finele lunii septembrie 2020 si o sa iesim cu cifrele respective cand le avem. Practic, pierderea noastra de pandemie a fost de peste 60 de milioane de euro, asa cum am prevazut si atunci cand am facut solicitarea de credit catre stat„.

Vorbind despre modul in care estimeaza evolutia companiei in 2021, Oana Petrescu a precizat ca acesta depinde de cum evolueaza piata: „Acum, realitatea ne-a aratat ca din cauza valului 3 de pandemie zburam doar la un nivel de 15%. In conditiile acestea nu avem cum sa mai facem vreo predictie, totul depinde de cat de repede merge campania de vaccinare, de cat de repede se ridica restrictiile si de cat de repede isi revine traficul. Dar ne asteptam ca atunci cand se ridica restrictiile sa avem o cerere foarte mare, iar noi suntem pregatiti”, a sustinut Oana Petrescu.

Blue Air pregateste listarea la Bursa

Aflata pe piata de 16 ani, Blue Air a anuntat ca intentioneaza o emisiune de obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti. Acest lucru ar urma sa se petreaca in octombrie 2022, dupa incheierea procedurii de concordat preventiv. Ulterior, peste alti doi, trei ani, Blue Air intentioneaza sa iasa pe bursa de la Londra.

Intr-o declaratie acordata Agerpres, Oana Petrescu afirma ca initial s-a dorit listarea la bursa pentru anul 2020, insa nu a fost posibil:

„Concordatul nostru preventiv a fost omologat pe 5 ianuarie 2021 si avem 18 luni. Planul nostru este sa-l inchidem cat mai repede, pentru ca atata vreme cat suntem in concordat avem restrictii de finantare si atunci vrem sa le terminam cat mai repede. Daca inchidem concordatul in iulie 2022, putem eventual sa iesim si cu emisiunea de obligatiuni pe care o planuisem noi pentru anul 2020, dar nu s-a mai putut. Deci, am dori sa iesim din concordat in iulie, iar in octombrie sa avem emisiune de obligatiuni. Planul nostru este ca prima listare pe bursa sa o facem cu aceste obligatiuni, urmand ca intr-un timeline de 2-3 ani – depinde de piata si de cat de rapid o sa trecem prin procedurile premergatoare ale Bursei de la Londra – sa ne listam la Londra. Noi, practic, in 2019 am si absolvit programul Elite, al London Stock Exchange, care pregateste companiile mici si mijlocii pentru listare. Deci, noi am absolvit acest program si acum planul era sa demaram toate procedurile de transparenta si de raportare si de ce trebuie facut, dar pandemia ne-a tinut in loc, avem 2 ani de amanare. (…)

Noi planificasem initial emisiunea de obligatiuni la 40-60 de milioane de euro. Acum nu pot sa va spun cat va fi, pentru ca atunci aveam un proiect. Deci, emisiunea aceasta venea sa finanteze un proiect dedicat, care deocamdata a fost amanat. Noi ne-am dorit in acest timp sa continuam toate proiectele pe care le aveam, dar unele nu s-au mai putut si comanda de MAX-uri in proprietate si aceste proiecte de extindere, niste geografii noi in care nu operaseram pana acum, au trebuit puse pe hold”.

Articolul precedentZONA METROPOLITANA BUCURESTI-ILFOV – Ministerul Transporturilor are in vedere o retea de 10 drumuri radiale care sa lege Centura Capitalei de A0
Articolul următorSE MODERNIZEAZA CALEA FERATA PE TRONSONUL APAHIA-SUCEAVA – 73 milioane lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic pentru modernizarea liniei CF Ilva Mica-Pojorata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.