Noile vehicule comerciale usoare de la Peugeot, Citroen si Opel pe care Stellantis se pregateste sa le lanseze vin cu o noua solutie de propulsie, una hibrida cu emisii zero. Este vorba despre alimentarea cu hidrogen si cu baterii, cu o autonomie de 400 de kilometri si un timp de incarcare de 3 minute.
Propulsia cu hidrogen este una de tip „mid-power”, cu fuel cell, care ar putea ulterior sa fie utilizata si pe autoturisme, dupa cum au anuntat reprezentantii companiei, potrivit autocar.co.uk Solutia aleasa de Stellantis pentru cele trei marci are o serie de avantaje in fata vehiculelor cu hidrogen de pana acum, cel mai important fiind costul. In acelasi timp, prin folosirea unei platforme existente deja pentru propulsia electrica la vehicule comerciale, dezvoltarea a adus o reducere a cheltuielilor.
Rezervorul de hidrogen asigura functionarea pe distante lungi
Rezervoarele de hidrogen sunt amplasate in locul bateriilor standard, fara sa afecteze spatiul util al vanurilor. In acelasi timp, exista o mica baterie ce poate din incarcata clasic, la priza, ea fiind preluata de la sistemul PHEV utilizat deja pe masinile celor trei marci. Functionarea pe distante lungi este asigurata de rezervorul de hidrogen, care alimenteaza sistemul de fuel cell, insa daca nu este disponibila o statie de alimentare, masina poate merge circa 50 km cu curentul de al doilea pachet de baterii.
In timp ce masinile electrice extrag curentul electric din retea, inca alimentata din surse poluante, precum carbunele, masinile cu hidrogen il produc singure, fiind adevarate laboratoare chimice pe roti. Acestea produc doar vapori de apa, singura poluare fiind la productia lor. Dar, avertizeaza Carlos Tavarez, CEO-ul PSA Group, „una este sa ai un proiect pe hidrogen, ceea ce e simplu, alta este sa devii profitabil cu el.”
Sistemul, dezvoltat in centrul de inginerie Opel, din Russelsheim, Germania
Conceptul hibrid hidrogen – baterii are insa o serie de avantaje in raport cu modelele care functioneaza exclusiv cu hidrogen. Demarajul sustinut de baterii creste eficacitatea masinii, insa pachetul de baterii poate fi folosit si pentru un surplus de putere. Astfel, utilizarea hibrida a celor doua sisteme de propulsie ofera avantajele ambelor sisteme si elimina o buna parte din dezavantaje. Costul mare al tehnologiei fule cell ar putea fi rezolvat, spun cei de la Stellantis, prin volume mari vandute.
Potrivit reprezentantilor Stellantis, intreg sistemul a fost dezvoltat in centrul de inginerie Opel, din Russelsheim, Germania. El a fost gandit ca solutie pentru afacerile care doresc vehicule cu emisii zero, dar cu timpi redusi de incarcare. Studiile Stellantis au aratat ca 83% din clienti conduc sub 200 de kilometri pe zi, o distanta mai mare de 300 km intr-o singura zi fiind acoperita doar ocazional. Deocamdata nu au fost anuntate preturile noilor vehicule comerciale, dar acestea vor fi substantial mai mari decat versiunile electrice cu incarcare, cel mai probabil, din cauza costurilor generate de pachetel de fuel cell. Compania incearca sa extinda acest sistem de propulsie si pe modele ale marcii Fiat, care acum face parte din Stellantis, in urma fusiunii cu PSA.