SPRIJUN FINANCIAR PENTRU INDUSTRIA AVIATICA – Operatorii europeni de aeroporturi cer mai multi bani de la guverne

Operatorii europeni de aeroporturi cer mai mult sprijin financiar de la guverne pentru a face fata crizei provocate de pandemia de Covid-19, dupa ce traficul de pasageri a coborat la minimul ultimilor 25 de ani. Traficul in aeroporturile europene a scazut cu 1,72 miliarde de pasageri in 2020, ceea ce echivaleaza cu 70%, comparativ cu traficul inregistrat in 2019.

Numarul de pasageri a scazut cu 70%, pana la 728 milioane de pasageri, comparativ cu 2,4 miliarde de pasageri in anul anterior, acesta fiind cel mai mic numar inregistrat dupa anul 1995, scrie Bloomberg, care citeaza date publicate de Consiliul International al Aeroporturilor Europene (ACI Europe). Unele guverne au oferit sprijin, potrivit organizatiei, dar suficient pentru a acoperi mai putin de 8% din veniturile pierdute.

Nicio industrie nu poate rezista singura la un astfel de soc”, a comentat directorul general al ACI Europe, Olivier Jankovec.

Potrivit acestuia, cateva state au luat masuri pentru sprijinirea aeroporturilor, insa, pana in prezent, doar 2,2 miliarde de euro au fost alocate in acest scop in Europa, reprezentand sub 8% din veniturile pierdute de aeroporturi anul trecut. Redresarea traficului aerian de calatori este ingreunata de aparitia unor noi tulpini de coronavirus si de cresterea numarului de infectii in mai multe state de pe continent, astfel ca guvernele trebuie sa faca mai mult pentru sprijinirea sectorului, arata ACI. Germania pregateste un pachet de asistenta financiara in valoare de 900 milioane de euro pentru aeroporturile nationale, conform unui document guvernamental consultat de Bloomberg News. Pachetul s-ar alatura unor masuri de sprijin in valoare de cateva miliarde de euro acordate in favoarea operatorilor aerieni germani de la inceputul pandemiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.