Ministerul Transporturilor anunta miercuri, 3 februarie 2021, ca la sfarsitul lunii decembrie 2020, Ministerul Inovarii si Tehnologiei din Ungaria a publicat o noua metodologie pentru inregistrarea operatiunilor de transport pe teritoriul Ungariei. Sistemul, denumit BIREG, introduce obligativitatea tuturor operatorilor internationali si domestici ce desfasoara activitati de transport pe teritoriul Ungariei, de a inregistra operatiunile in noua platforma. In caz contrat, transportatorii sunt pasibili, de la 1 februarie 2021, de amenzi cuprinse intre 300.000 si 800.000 HUF.
Autoritatile ungare, la solicitarea asociatiilor de transportatori, au introdus acest nou sistem electronic de inregistrare, motivand asigurarea trasabilitatii si controlului utilizarii legale a permiselor bilaterale si multilaterale necesare transportului rutier international de marfuri, se arata in anuntul publicat pe siteul Ministerului Transporturilor.
In cazul in care un transport efectuat pe teritoriul Ungariei nu este inregistrat in sistemul BIREG, autoritatile competente pot aplica amenzi incepand cu 1 februarie a.c intre 300.000 -800.000 HUF, considerand ca acel transport nu este autorizat pe teritoriul ungar.
Ambasada Romaniei, notificata de catre conducerea Politiei Rutiere Ungaria cu privire la cresterea cuantumului amenzilor
Ambasada Romaniei a fost notificata de catre conducerea Politiei Rutiere din Ungaria, prin intermediul Biroului Atasatului de Afaceri Interne, cu privire la intrarea in vigoare, incepand cu data de 1 februarie 2021, a unor modificari legislative privind transportul rutier de marfuri. Potrivit respectivelor modificari, au fost introduse reguli mai stricte in sensul extinderii politicii de sanctionare asupra unor categorii de autovehicule suplimentare (M1, N1), cuantumul unor amenzi fiind, de asemenea, marit.
Inspectarea vehiculelor se poate efectua atat de catre Politia ungara, cat si de catre reprezentanti ai Autoritatii Rutiere si vizeaza in special: depasirea masei maxime admise, combinatii de vehicule care depasesc masa maxima admisa, tractarea de vehicule fara a se respecta reglementarile tehnice. Amenzile aplicabile pot atinge 500.000 HUF, iar sanctiunile pot include retinerea autovehiculelor in cauza pana la plata amenzilor sau confiscarea placutelor si certificatului de inmatriculare.
„Avand in vedere faptul ca Ungaria reprezinta pentru transportatorii romani principala tara de tranzit spre vestul Europei, conducerea Politiei ungare au rugat Ambasada Romaniei la Budapesta, in limita posibilitatilor, sa sprijine autoritatile ungare prin a aduce la cunostinta celor interesati modificarile legislative descrise mai sus, pentru a se preveni pe cat posibil situatiile in care, din cauza necunoasterii reglementarilor in vigoare, autoritatile maghiare sa fie nevoite a aplica sanctiuni unor persoane fizice sau juridice romane”, se arata in anuntul Ministerului Transporturilor.
Inregistrarea in platforma BIREG este obligatorie pentru urmatoarele categorii de transport:
- operatiuni de transport rutier international in nume propriu cu vehicule cu o greutate maxima admisibila incarcata de peste 3,5 tone si care fac obiectul permisului bilateral sau al licentei ECM
- operatiuni de transport inchiriate sau comandate cu vehicule cu o greutate maxima admisibila de peste 3,5 tone care fac obiectul unui permis bilateral sau al unei licente ECMT
- operatiuni de cabotaj care fac obiectul unui permis bilateral si detinerea unei licente comunitare in Ungaria.
Inregistrarea operatiunilor de transport se va face, in cazul operatiunilor de transport spre sau care tranziteaza spatiul Ungariei, inainte de intrarea pe teritoriul HU
in cazul operatiunilor de transport ce au ca punct de plecare Ungaria, inainte ca marfa sa fie incarcata din HU.
Tipurile de activitati ce necesita a fi inregistrate sunt urmatoarele:
- intrarea pe teritoriul Ungariei
- descarcarea pe teritoriul Ungariei
- incarcare pe teritoriul Ungariei
- parasirea teritoriului Ungariei.
Operatorii in transport (companiile) au obligativitatea de a se inregistra in acest sistem o singura data, ulterior in baza credentialelor primite si a contului creat, vor putea completa de fiecare data cand se va efectua un transport. Sistemul BIREG este disponibil on-line: www.bireg.hu. Informatii suplimentare fiind furnizate prin solicitari: bireg@itm.gov.hu
Nota Ministerului Transporturilor: HG initial a fost publicat in data de 31 decembrie 2020, iar in cursul lunii ianuarie, consilierul economic din cadrul misiunii a solicitat informatii relevante ministerului de resort HU. Din informatiile obtinute, HG a fost modificata cu noi amendamente in luna ianuarie a.c., la 27 ianuarie a.c. fiind publicata varianta finala in Monitorul Oficial al Ungariei. In cursul zilei de 28 si 29 ianuarie, autoritatile ungare au trimis informatiile solicitate.
Conform informatiilor obtinute, in perioada 1-31 ianuarie, companiile aveau o perioada de ,,gratie” pentru inregistrare, dar sistemul nu a fost functional pana la 27 ianuarie a.c. Noul regulament, publicat in data de 27.01 va intra in vigoare incepand cu 4 februarie a.c, data de la care pot fi aplicate si sanctiuni transportatorilor. Totodata, in urma cercetarilor efectuate, Camera de Comert si Industrie a Ungariei a solicitat Ministerului Inovari si Tehnologiei, respectiv ministrului de stat, responsabil de domeniul transportului, domnul Laszlo Mosoczi, o prelungire a perioadei de gratie, pentru a evita posibile sanctiuni ale companiilor de transport. Pana la aceasta data nu a fost comunicat un raspuns oficial al autoritatilor privind aceasta propunere.
La 3 februarie a.c, Ambasadorul Romaniei la Budapesta are programata o intrevedere cu ministrul de stat responsabil de domeniul transportului, domnul Laszlo Mosoczi,, ocazie cu care subiectul BIREG va fi abordat de partea romana.
Modificarile legislative (in limba maghiara) la care am facut referire mai sus se regasesc la urmatorul link: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi? docid=126204.418299