RAPORT ASF – Cele mai multe dosare de dauna RCA nefinalizate, inregistrate pentru Euroins si City Insurance

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)condusa de Nicu Marcu (foto) anunta, intr-un comunicat de presa de luni 1 februarie 2021, ca a realizat o analiza a dosarelor de dauna aferente politelor auto obligatorii (RCA) avizate de societatile de asigurare in trimestrul al treilea al anului 2020. Astfel, din cifrele prezentate de ASF rezulta ca in trimestrul al III-lea al anului 2020, societatile de asigurare au avizat peste 86.000 dosare de dauna, cu circa 50% mai multe dosare decat cele avizate in trimestrul II al anului 2020.

Analiza a fost efectuata pe baza prevederilor legale incidente si a situatiilor transmise de societatile de asigurare privind dosarele de dauna, deschise in baza contractelor RCA, in perioada analizata, care indeplinesc conditiile de acordare a despagubirii, precizeaza ASF.

Cele mai multe dosare nefinalizate au fost inregistrate pentru societatile Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. (66,39%) si SAR City Insurance S.A. (56,87%), celelalte societati analizate inregistrand ponderi sub 28,44%” – ASF

ASF: City Insurance si Euroins insumeaza peste 75% din totalul dosarelor de dauna RCA de pe piata

Cele mai multe dosare de dauna au fost avizate la Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., respectiv 33.893 de dosare si la societatea Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A., care a inregistrat 31.044 dosare de dauna.

Astfel, doua societati de asigurare au cumulat 75,13% din numarul total al dosarelor de dauna RCA, avizate in trimestrul III al anului 2020, City Insurance S.A. (39,21%) si Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. (35,92%). Celelalte societati de asigurare analizate au inregistrat fiecare procente sub 6,03% din numarul total al dosarelor de dauna avizate. La nivelul pietei asigurarilor auto obligatorii, ponderea numarului de dosare de dauna avizate, in trimestrul III al anului 2020, in numarul total al contractelor aflate in vigoare, la data de 30.09.2020, este de 1,37%”, precizeaza ASF.

Obiectul pretentiilor de despagubire, in proportie de 88%, este solicitarea de despagubiri pentru pagube materiale

Din punct de vedere al obiectului pretentiilor de despagubire formulate in dosarele de dauna RCA, avizate in trimestrul III al anului 2020, ASF mentioneaza ca 76.345 dosare (88,33%) au fost avizate pentru pagube materiale, 2.100 dosare (2,43%) au fost avizate pentru vatamari corporale/decese iar 7.984 dosare (9,24%) reprezinta dosare de regres.

Generali Romania are cel mai mare procent de dosare platite, respectiv 82%

Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A. are cel mai mare procent de dosare platite, respectiv 82,04% din numarul total al dosarelor de dauna RCA avizate la aceasta societate in trimestrul III al anului 2020.

Cele mai multe dosare nefinalizate au fost inregistrate pentru societatile Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. (66,39%) si SAR City Insurance S.A. (56,87%), celelalte societati analizate inregistrand ponderi sub 28,44%, precizeaza ASF.

Din punct de vedere al obiectului pretentiilor de despagubire formulate in dosarele avizate in trimestrul III al anului 2020 si platite pana la data transmiterii raportarilor catre ASF, 93,54% au fost avizate pentru pagube materiale, 0,90% au fost avizate pentru vatamari corporale/decese, iar 5,56% au fost dosare de regres.

Peste 98% din dosarele neachitate sunt raportate de societatile de asigurare ca fiind incomplete

Motivele neachitarii dosarelor de dauna avizate, in trimestrul III din 2020, sunt urmatoarele: 1,82% din dosarele neachitate sunt raportate de societati ca fiind dosare aflate pe rolul instantelor de judecata, iar 98,18% din dosarele neachitate sunt raportate de societati ca fiind incomplete.

Din analiza raportarilor transmise de catre societatile de asigurare pentru dosarele de dauna avizate, in trimestrul al III-lea al anului 2020, si platite in baza Legii nr. 132/2017 pentru pagube materiale, rezulta urmatoarele:

  • durata medie de plata este de 20,24 zile/dosar;
  • cea mai mica durata medie de plata a fost inregistrata de societatea Uniqa Asigurari S.A., respectiv 2,75 zile/dosar;
  • cea mai mare durata medie de plata a fost inregistrata de societatea Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A., respectiv 36 zile/dosar.

Analiza exhaustiva a raportarilor privind dosarele de dauna avizate la asiguratori in baza contractelor de asigurare obligatorie RCA, in trimestrul III al anului 2020, poate fi consultata aici https://asfromania.ro/publicatii/rapoarte-de-piata.

Articolul precedentCFR SE MODERNIZEAZA – Managementul companiei vrea mai multe vagoane compartimentate si locuri pentru biciclete
Articolul următorCititi dedesubturile afacerilor de miliarde din Lumea Infrastructurii pe www.infrapress.ro !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.