Constructia podului feroviar din localitatea Budila, distrus de inundatiile din vara anului 2018, a fost finalizata. Podul a fost singurul care asigura transportul cu trenul spre Intorsura Buzaului. Acest pod peste raul Tarlung, de pe sectia de cale ferata 403 Harman – Intorsura Buzaului, s-a prabusit in data de 30 iunie 2018, din cauza unei viituri.
Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a desemnat in martie 2021 Asocierea SC Confer Group SRL – SC Constructii Feroviare Drumuri Poduri SRL castigatoare a procedurii de licitatie publica pentru executia lucrarilor de Reconstructie a podului CF din comuna Budila, situat pe linia Harman-Intorsura Buzaului, km 17+318 si de amenajare albie. Lucrarile de reabilitare au demarat la aproape trei ani de zile de cand circulatia a fost sistata.
Podul fusese construit acum 90 de ani si se afla in apropierea celui mai lung tunel feroviar din tara.
Regionala Brasov a Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA a derulat procedura de licitatie pentru reconstructia podului, iar contractul a fost semnat in data de 7 aprilie 2021.
Oferta financiara a Asocierii SC Confer Group SRL – SC Constructii Feroviare drumuri Poduri SRL si SC RADARIA SRL, subcontractant declarant, a fost de 24.592.816,3 lei fara TVA (criteriul aplicat fiind Cel mai bun raport calitate-pret), contractul de achizitie publica urmand a fi incheiat si semnat de ambele parti la finalul perioadei legale de contestatii.
Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian Ioan Vestea, si prefectul judetului Brasov, Mihai Catalin Vasii, insotiti de primarul comunei Budila, Irimia Marsavela si de Ioan Pintea, consilier la Regionala CFR Brasov, au efectuat o vizita la obiectivul de investitii „Reconstructie pod si amenajare albie km 17+318 Harman – Intorsura Buzaului”.
Acest pod peste raul Tarlung, de pe sectia de cale ferata 403 Harman – Intorsura Buzaului, s-a prabusit in data de 30 iunie 2018, din cauza unei viituri.
Prefectul judetului si presedintele Consiliului Judetean Brasov au constatat ca lucrarile sunt finalizate, ramanand de efectuat demersurile aferente receptiei finale. Reprezentantii asocierii care a executat lucrarile au declarat ca in cel mai scurt timp vor incepe testele necesare inainte de reluarea traficului feroviar.
Conform proiectului tehnic, constructorul a realizat pe linia Harman – Intorsura Buzaului, la km 17+318, un pod nou de cale ferata simpla, cu o deschidere de 70 m si suprastructura metalica de tip grinda.
Sursa de finantare pentru lucrarile de reconstructie a podului din comuna Budila si de amenajare a albiei raului Tarlung este asigurata din fonduri de la bugetul de stat.
”Finalizarea lucrarilor de reconstructie a acestui pod feroviar reprezinta o investitie esentiala pentru cei aproape 50.000 de oameni, care locuiesc in zona Intorsurii Buzaului, multi dintre acestia fiind navetisti si care, de mult timp, au fost vaduviti de o cale de transport feroviar catre localitatile din judetul Brasov. Este extrem de important sa refacem si aceste obiective de investitii, care pe langa drumurile judetene, spitale, aeroport, tin de mobilitate si scot din izolare comunitatile locale”, a spus presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea.
Ioan Pintea, cel care a contribuit la realizarea acestui proiect in perioada in care a fost director al CFR Infrastructura, a declarat ca este o realizare semnificativa care demonstreaza “sinergia de actiune a factorilor de decizie” din administratia judeteana si administratorului infrastructurii feroviare.
“Inca de la momentul prabusirii vechiului pod, in vara anului 2018, autoritatile regionale (Consiliul Judetean Brasov, in mod special) au manifestat o permanenta sustinere privind restabilirea conditiilor de circulatie pe aceasta linie deosebit de importanta pentru comunitatile afectate din judetele Brasov si Covasna, intervenind, in mod decisiv, pentru includerea in programele de investitii ale Regionalei CF Brasov (in conditiile in care este vorba de o linie de interes local), asigurarea sursei de finantare pentru expertiza DALI, proiectare si, in final, executia acestui obiectiv de investitii, accelerand la maxim, in limite legale, termenele de executie, astfel incat podul sa poata fi receptionat si, ulterior, sa poata fi reluat traficul feroviar”, a spus Pintea.
Pana la finalul acestui an va fi reluata si circulatia feroviara intre Brasov si Intorsura Buzaului. Operatorul de transport feroviar Regio Calatori SRL Brasov a notificat acum cateva zile Sucursalei RCF Brasov intentia de a relua circulatia feroviara pe ruta Brasov-Intorsura Buzaului si retur, cu un numar 12 trenuri pe zi.