DN73A, un drum national care porneste de la Predeal, ajungand la Sercaia, va fi reabilitat cu 353 milioane lei, arata un proiect de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenti obiectivului de investitii „Reabilitare DN 73A km 0+000 – km 19+910; km 20+975 – 69+340”, judetul Brasov.
Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 353.002.000 lei, se mentioneaza in proiectul consultat de ”Lumea Infrastructurii”.
Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, precum si din alte surse legal constituite, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.
Durata de executie a obiectivului de investitie este de trei ani.
Drumul national DN 73A, incadrat in clasa tehnica IV cu doua benzi de circulatie, incepe de la intersectia cu DN 1, la intrarea in orasul Predeal si se finalizeaza in localitatea Sercaia, la intersectia cu DN 1. Sectorul studiat are o lungime de 68,275 km si traverseaza o zona cu potential turistic recunoscut si intens circulat.
Exista sectoare pe care s-a intervenit in timp cu lucrari de intretinere, dar si sectoare care necesita reabilitare avand probleme structurale, relevate si de expertizele tehnice efectuate, cum ar fi spre exemplu: denivelari mari pe suprafata carosabila intre localitatile Zarnesti si Poiana Marului, la pasajul la nivel cu linia de cale ferata Brasov – Zarnesti. Prin expertizele tehnice realizate la poduri au fost recomanadate solutii de reparatii si interventii adaptate pentru fiecare dintre cele 13 structuri ( poduri) functie de starea tehnica a acestora si pentru sectoare omogene de drum, solutiile proiectate fiind corelate si cu rezultatele studiilor de teren efectuate.
”Pe langa beneficiile economice pe care le va genera, lucrarile de reabilitare a drumului vor genera efecte pozitive asupra gradului de ocupare a fortei de munca fiind estimate 50 de locuri de munca pe perioada executiei, cu atragerea si a fortei de munca locala”, arata documentul.
In toate cazurile, inainte de asternerea straturilor noi de mixturi asfaltice se vor trata degradarile identificate.
Podetele aflate in diferite stadii de degradare necesita lucrari de refacerea timpanelor – 4 podete; refacere camera de cadere – 4 podete; refacere culei; refacere aripa -2 podete; decolmatare – 3 podete; racordare cu terasamentele – 3 podete.
Sunt amenajate totodata 10 cursuri de torenti.
Parcari si statii de autobuze: este prevazuta repararea si refacerea imbracamintii asfaltice existente a acestora (16 bucati).
Intersectii cu calea ferata: este prevazuta amenajarea cu elemente (dale) elastice din cauciuc pentru: Pasaj la nivel km 25+900 cu linia de cale ferata Brasov – Zarnesti; Pasaj la nivel km 69+000 cu linia de cale ferata Brasov – Podu Olt.
Marcaje rutiere si semnalizare: se vor executa marcaje rutiere longitudinale in axa si la marginea partii carosabile pe toata lungimea drumului si transversal in localitati.
Aparari de maluri: sunt de tip ziduri de sprijin din beton si gabioane.
Lucrari la poduri
- Pod din beton armat la km 17+946 peste paraul Mare la Rasnov. Podul are o deschidere de 17,50 m, lungimea totala de 28,30 m, cu schema statica grinda simplu rezemata, construit in anul 1973.
- industriala. Podul construit in anul 1973, are o deschidere de 17,60 m si lungimea totala de 33 m.
- . Podul construit in anul 1983 are o deschidere de 18 m, lungimea totala de 28,10 m.
- . Podul construit in anul 1967 are o deschidere de 7,20 m si lungimea totala de 9 m.
- Pod din beton armat la km 53+650 peste paraul Stramba la Sinca Veche. Podul construit in anul 1968, reabilitat in anul 2012, are doua deschideri de cate 12 m si lungimea totala de 30,60 m.
- . Podul construit in anul 1953 si largit in anul 1989 prin adaugarea a 4 grinzi din beton armat, are lungimea totala de 6,40 m pe partea dreapta si de 6,30 m pe partea stanga. Podul nu are trotuare.
- . Podul construit in anul 1975, are o deschidere cu lungimea de 13,60 m, suprastructura alcatuita din 10 fasii cu goluri cu inaltimea de 72 cm.
- . Podul construit in anul 1975 si reabilitat in anul 1990, are 2 deschidere de 27 m, suprastructura alcatuita din 4 grinzi prefabricate postcomprimate, cu inaltimea de 1,60 m.
- Pod din beton armat la km 0+017 la Predeal. Podul construit in anul 1960 si reabilitat in anul 2010 are o deschidere de 7,10 m si lungimea totala de 11,50 m.
- Pod din beton armat la km 1+337 peste Valea Rasnoavei. Podul construit in anul 1960, reabilitat in anul 2010 are o deschidere de 7,90 m si lungimea totala de 14 m, suprastrctura alcatuita din grinzi monolite, simplu rezemate si infrastructura fundata direct.
- Pod din beton armat la km 1+867 peste paraul Sanatoriu. Podul construit in anul 1960 si reabilitat in anul 2010 are o deschidere de 5,75 m si lungimea totala de 7 m.
- Semiviaduct beton armat la km 10+750-10+805. Semiviaductul se afla la iesirea din Predeal, intr-o curba la stanga intr-o zona cu profil mixt construit in 2 etape.
- Pod beton armat la km 26+224 peste paraul Turcului. Podul construit in anul 1967 si reabilitat in anul 2010 are 5 deschideri cu lungimea variabila de la 14,72 m la 14,83 m si lungimea totala de 82,70 m.
Parapeti directionali: sunt prevazute reparatii, ridicare la cota, desfacere si inlocuire de noi parapeti de tip H1 ; H2 ; H3 ; H4b ; N2 cu o lungime estimata de 20.621 m.
Ziduri de sprijin: sunt prevazute lucrari de reparatii la zidurile existente, de refacere pe tronsoanele pe care acestea sunt foarte degradate, precum si ziduri noi.
Este prevazuta refacerea elevatiei la zidurile de rambleu din zidarie de piatra, realizare dren nou in spatele zidului si pozitionarea barbacanelor. Pentru realizarea acestor lucrari este necesara desfacerea sistemului rutier existent pe aproximativ jumatate de cale si refacerea ulterioara.
Gabioanele existente se afla intr-o stare avansata de degradare, plasele care alcatuiesc carcasa sunt rupte, iar unele armaturi perimetrale lipsesc, astfel este prevazuta realizarea de carcase noi numai dupa ce in prealabil s-a realizat peste fundatia existenta o placa de beton de 20 cm grosime.
Intersectii cu drumuri laterale: pe drumurile laterale cu imbracaminte bituminoasa (47 bucati) s-a prevazut racordarea pe primii 15 m cu un strat de uzura din BA16 de 4 cm grosime; pe drumurile laterale din balast sau pamant (88 bucati) s-a prevazut pe 15 m lungime, completarea cu un strat de balast de 30 cm grosime, un strat de piatra sparta de 15 cm grosime, strat de legatura din BAD22,4 de 6 cm grosime si strat de uzura din BA16 de 4 cm grosime
Partea carosabila are latimea de 7 m, drumul in cea mai mare parte este in profil mixt cu pante relativ mari in traversarea zonei montane, cu serpentine, ajungand pana la 8%. Exista sectoare pe care s-a intervenit in timp cu lucrari de intretinere, dar si sectoare care necesita reabilitare avand probleme structurale, relevate si de expertizele tehnice efectuate, cum ar fi spre exemplu: denivelari mari pe suprafata carosabila intre localitatile Zarnesti si Poiana Marului, la pasajul la nivel cu linia de cale ferata Brasov – Zarnesti; fisuri, crapaturi, pelade, faiantari, gropi, valuriri si burdusiri intre localitatile Poiana Marului si Sercaia (DN1).
Pasajul de la km 68+658 cu linia de cale ferata Brasov – Podu Olt este nemodernizat si prezinta denivelari mari ale suprafetei carosabile. Sunt discontinuitati la elementele de scurgere si preluare a apelor de pe versanti, pe cea mai mare parte din traseu santurile laterale sunt de pamant, apa care se scurge de pe versanti si din torentii neamenajati stagneaza lungi perioade de timp, terenul natural acesta fiind in general argilos, impermeabil. Sunt si sectoare unde s-au construit recent santuri laterale sau rigole din beton. Zidurile de sprijin sunt in mare parte degradate si alunecate.
Pe traseu sunt amplasate foarte multe podete, o parte dintre ele functionand defectuos, spre exemplu in zona serpentinelor dinspre localitatea Poiana Marului.
Ȋn zona km 32+120, pe partea stanga a drumului national se observa urme de alunecare relativ vechi (parapetii metalici initiali sunt mai jos pe patul drumului), fiind necesara consolidarea taluzului cu un zid de sprijin de beton armat. Ȋn zona serpentinelor de pe sectorul rutier km 32+500 – 34+000, zonele adiacente terasamentului drumului national sunt ude in permanenta, ca urmare a absentei unui sistem de drenare a apelor meteorice si din scurgerile de pe versanti.
Pe sectorul cuprins intre km 33+200 – km 33+350, este prezenta pe partea stanga a drumului o zona cu o panta foarte mare si potential ridicat de alunecare si un drum lateral de exploatare forestiera, zona carosabila din dreptul acestuia fiind degradata, iar apa care se scurge pe marginea lui nu poate fi preluata integral de santul lateral al drumului national. La km 58+600, in satul Valcea, pe marginea stanga a drumului national DN 73A, terasamentul a cedat.
Degradarile preponderente constatate la structuri (poduri/pasaje) sunt de tipul: beton segregat, carbonatat cu armaturi ruginite si descoperite; fasii cu goluri puternic degradate cu fisuri si crapaturi longitudinale; elevatii ale infrastructurilor umezite cu beton degradat, rosturi de dilatatie nefunctionale; fundatii si sferturi de con afuiate; zidarie degradata; absenta scarilor si casiurilor; absenta opritorilor seismici; rampele nu au parte carosabila corespunzatoare; acostamente tasate si degradate; parapeti de siguranta cu degradari; albie colmatata.
Prin expertizele tehnice realizate la poduri au fost recomanadate solutii de reparatii si interventii adaptate pentru fiecare dintre cele 13 structuri functie de starea tehnica a acestora si pentru sectoare omogene de drum, solutiile proiectate fiind corelate si cu rezultatele studiilor de teren efectuate.
Expertiza tehnica realizata pentru drum recomanda aplicarea mai multor tipuri de sisteme rutiere pe sectoare omogene, functie de tipul degradarilor structurii rutiere existente atat de tip rigid – cu dale de beton, cat si de tip suplu cu mixturi asfaltice; consolidarea zonelor cu instabilitate a terasamentelor; amenajare benzi de incadrare si acostamente; prevederea unor dispozitive de scurgere a apelor; inlocuire parapete, reparatii ale zidurilor de sprijin si dispunerea de ziduri noi acolo unde este cazul; reparatii la statii de autobuz si parcari; amenajare intersecti cu calea ferata; semnalizare rutiera.
Documentatia tehnico-economica elaborata a fost supusa spre analiza si a fost avizata de catre:
– CTE-C.N.A.I.R.–S.A. cu avizul nr. 5133/10.12.2021;
– CTE-Ministerul Transporturilor si Infrastructurii cu avizul nr. 49/58/20.04.2022;
– Consiliul Interministerial de Avizare Lucrari Publice cu avizul nr. 28/27.05.2022.