Sebastian Selmeier, managerul de dezvoltare al Aeroportului International Munchen, a vizitat miercuri, 16 februarie 2022, amplasamentul Aeroportului International Brasov-Ghimbav si terminalul de pasageri, eveniment realizat cu sprijinul lui Christian Macedonschi. Partea germana s-a aratat interesata de o colaborare cu aeroportul din Brasov.
Aeroportul din Brasov va fi deschis la 1 noiembrie in acest an si va fi primul aeroport construit de la 0 in Romania ultimilor 50 de ani.Acesta va fi unul din cele mai importante din Romania si va fi singurul din tara cu turn de control virtual.
Totalul investitiei in Aeroportul International Ghimbav-Brasov, care a durat 14 ani, se ridica la peste 120 milioane de euro.
Reprezentantului Aeroportului International Munchen i-a fost ghid Alexandru Anghel, directorul executiv al Directiei Implementare Aeroport din cadrul Consiliului Judetean Brasov, cel care i-a oferit informatii cuprinzatoare atât privind stadiul lucrarilor de constructie a infrastructurii, cât si in ceea ce priveste asigurarea serviciilor de navigatie aeriana.
„Oaspetele german face parte dintr-o echipa manageriala cu mare experienta in operarea si dezvoltarea de aeroporturi, astfel ca a dorit sa vada pe viu cum a evoluat implementarea proiectului Aeroportului Brasov. El s-a aratat impresionat de aspectul terminalului, de proiectarea moderna, de posibilitatile de extindere pe care le avem si, in egala masura, a laudat solutia de dirijare a traficului prin intermediul turnului virtual, pe care o vom implementa la Brasov. Din discutii s-a conturat interesul partii germane pentru o colaborare cu noi”, a spus Alexandru Anghel la finalul vizitei.
Inainte de sosirea la Brasov, managerul de dezvoltare al Aeroportului din Munchen a purtat discutii cu conducerea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, iar in zilele urmatoare are programate vizite la aeroporturile din Iasi si Timisoara.
„Ma bucur ca obiectivul nostru a intrat deja in atentia unui hub de transportul aerian european asa cum este aeroportul din Munchen. Faptul ca oficialul german si-a exprimat interesul pentru o posibila colaborare cu noi ne onoreaza si ne face sa fim increzatori ca odata cu functionalizarea Aeroportului International Brasov-Ghimbav, vom avea numeroase oportunitati de dezvoltare”, a spus presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea.
Companii precum Tarom, Blue Air, Wizz Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, EL AL, Turkish Airlines, s-au aratat interesate sa zboare de aici.
Primele avioane vor zbura pe rute catre Germania, Austria, dar si Spania. Specialistii estimeaza ca in primul an, aeroportul va fi tranzitat de peste 300.000 de pasageri.
Specialistii estimeaza ca in 2035-2040 vom avea peste 50 de milioane de pasageri pe aeroporturile din Romania.
Lucrarile au inceput in 2008 si este cel mai modern de la noi si cel mai nou din Europa, sustin directorii aeroporturilor din Romania, care au verificat stadiul proiectului.
Este cel mai tanar aeroport din Europa. Peste zece ani ar putea ajunge sa inregistreze un milion de pasageri.
De asemenea, pe noul aeroport, zborurile vor fi dirijate de la distanta, din Arad, cu ajutorul unor sisteme performante. Asocierea de firme UTI Construction and Facility Management – BOG’ART SRL va asigura toate sistemele de echipamente necesare pentru furnizarea serviciilor de comunicatii pentru controlul traficului aerian, de navigatie, de supraveghere si a serviciilor meteorologice.
Adrian-Ioan Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Cristian-Ionut Costea, directorul general al UTI Construction and Facility Management SA, si Raul Doicescu, presedintele SC BOG’ART SRL, au semnat in decembrie 2021 contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigatie aeriana la aeroportul International Brasov – Ghimbav / Realizarea infrastructurii fizice si dotarea acesteia cu echipamente specific”. Contractul vizeaza instalarea si punerea in functiune a echipamentelor specifice necesare furnizarii informatiilor de care au nevoie aeronavele, cat si serviciilor de navigatie aeriana la Aeroportul International Brașov – Ghimbav.
Valoarea totala a contractului este de 78.716.387,06 lei, iar durata de executie a prevederilor contractuale este de 14 luni.
In baza acestui contract va fi pusa in aplicare solutia de Turn de control virtual pentru dirijarea traficului aerian pe Aeroportul Brasov, care se va realiza de la Centrul Centrul Regional de Dirijare a Zborurilor din Arad.
Brasovul are primul aeroport din Romania care va fi dirijat prin turn virtual si primul aeroport care isi achizitioneaza echipamentele de radionavigatie. In baza contractului semnat, va fi pusa in aplicare solutia de Turn de control virtual, urmand sa fie achizitionate si instalate sisteme de echipamente care asigura furnizarea serviciilor de comunicatii pentru controlul traficului aerian (ATC), de navigatie, de supraveghere si a serviciilor meteorologice in cadrul Aeroportului.