Ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila, a anuntat ca vor fi construite trasee cicloturistice in 14 judete ale tarii, iar odata cu semnarea joi a contractelor autoritatile spun ca sunt la zi cu toate jaloanele, toate termenele asumate de Ministerul Dezvoltarii prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). La semnarea contractelor a fost prezent si prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca.
Traseele, care insumeaza 3.272 km, vor traversa judetele: Suceava, Bistrita-Nasaud, Mures, Dolj, Olt, Mehedinti, Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Ilfov, Giurgiu, Calarasi si Constanta.
”Pe toate componentele PNRR gestionate de Ministerul Dezvoltarii, am incheiat contracte de finantare cu o valoare totala reprezentand 100% din fondurile disponibile. Sunt peste 6.000 de contracte, in valoare totala de 6,4 miliarde de euro. Am inchis toate jaloanele asumate pe semnarea contractelor pe componentele gestionate de catre Ministerul Dezvoltarii. Pentru a ne asigura ca Romania va folosi toata suma disponibila din PNRR, vom incheia contracte de finantare suplimentare, depasind cu 30% fondurile europene disponibile, pentru acestea au fost alocate fonduri guvernamentale”, a declarat ministrul Dezvoltarii.
Traseele cicloturistice au ca scop incurajarea turismului sustenabil si prietenos cu mediul, precum si cresterea accesibilitatii zonelor turistice cum ar fi: Manastirea Putna, Cetatea Drobeta, Castelul Huniade sau Cetatea Histria.
Cu un buget de 247,5 milioane de euro, la care se adauga 74,25 milioane euro reprezentand valoarea de 30% supracontractare (total 321,75 milioane euro), in cadrul acestei componente, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei va asigura amenajarea a aproape 4.000 km de trasee cicloturistice.
In cursul lunii ianuarie 2023, au mai fost semnate, de catre Ministerul Dezvoltarii, alte 7 contracte de finantare pentru realizarea a 426 km de piste de bicicleta pe digurile cursurilor de apa, in valoare de 35,1 milioane de euro.
Cererile de finantare aprobate astazi au fost depuse de Consiliile Judetene in parteneriat, pentru trasee care traverseaza cel putin 3 judete, sunt continue pe o lungime de minimum 150 km, iar de la axa principala au conexiuni secundare catre obiectivele turistice-culturale pe o raza de maximum 10 km.