JUDETUL IASI INVESTESTE IN TRANSPORTURI – CJ Iasi aloca 130 milioane lei pentru modernizarea mai multor drumuri si pentru realizarea drumului de legatura pana la Aeroport: „Am avut un record de trafic de pasageri de peste 1,5 milioane”

Consiliul Judetean Iasi pregateste investitii mari in sectorul de Transport, in acest an. Presedintele Consiliului Judetean, Costel Alexe, a prezentat bugetul judetului Iasi pentru 2023, in cadrul unei conferinte de presa la care au participat liderul grupului PNL din CJ, Dolachi Costel, si liderul grupului PMP din CJ, Marian Uscatu.

Bugetul judetului Iasi este de altfel cel mai mare din ultimii 30 de ani.

Cele mai mari ponderi in cheltuielile de investitii sunt la capitolul Transporturi 130 milioane de lei (37%).

Presedintele CJ, Costel Alexe, a precizat ca, pentru anul 2023, bugetul general al judetului Iasi include venituri de 1,37 miliarde de lei si cheltuieli de 1,63 miliarde de lei. Deficitul bugetului general consolidat, in suma de 263,12 milioane lei, va fi acoperit in executie din excedentul bugetului local cu suma de 205,55 milioane lei si din excedentele bugetelor unitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii cu suma de 57,57 milioane lei.

Bugetul judetului Iasi pentru acest an va fi supus votului plenului pe 1 februarie, in sedinta extraordinara.

Pentru dezvoltare se vor aloca anul acesta 392,7 milioane de lei, cu 90 de milioane de lei mai mult decat anul trecut. Cele mai mari ponderi in cheltuielile de investitii sunt la capitolul Transporturi 130 milioane de lei (37%), la Sanatate 111 milioane (31%) si la Asistenta sociala 77,8 milioane (22%).

Vom continua sa investim in modernizarea drumurilor si a spitalelor, in construirea parcurilor industriale, pentru a creste numarul locurilor de munca, si in implementarea proiectelor societatii civile. Avem buget majorat pentru toate aceste investitii. Alocam 117.8 milioane de lei pentru pentru modernizarea si reabilitarea drumurilor judetene de pe Axa Iasi – Suceava, 150 mii lei pentru studiile topo si documentatiile referitoare la modernizare drum judetean DJ 248: lim. Municipiului Iasi – Intersectie Centura Iasi, 427,5 mii lei pentru studiul de fezabilitate pentru modernizarea drumului judetean DJ 282 G: lim. Mun. lasi – Aroneanu -Rediu Aldei (aproximativ 6,500 km) si realizarea drumului de legatura din DJ 282 G (Aroneanu) – Aeroportul International lasi (aprox. 3 km). Odata cu finalizarea noului Terminal T4, va fi nevoie sa asiguram accesibilitatea la si dinspre Aeroport. Anul acesta am avut un record de trafic de pasageri de peste 1,5 milioane si trebuie sa gandim pe termen lung necesitatile in zona Aeroportului, avand in vedere ca vom creste capacitatea de procesare la 3,3 milioane de pasageri, odata cu operationalizarea T4”, a precizat presedintele CJ, Costel Alexe.

In anul 2023, un obiectiv primordial pentru Consiliul Judetean Iasi il constituie construirea de parcuri industriale, in programul de investitii regasindu-se suma de 9,88 milioane lei pentru obiectivul de investitii Iasi Industrial Parc, comuna Letcani, suma de 670.000 lei pentru obiectivul de investitii Parc Industrial Holboca, servicii proiectare faza PUZ documentatii suport – studiu de inundabilitate, aviz SGA, Studiu de fezabilitate, si suma de 2,68 milioane lei pentru obiectivul de investitii Parc Industrial Pascani – proiectare, faza PUZ, necesara pentru a obtine titlul de parc industrial.

Prioritatile noastre sunt ca, din resursele pe care le avem, sa asiguram buna functionare a institutiei si a tuturor deconcentratelor, sa investim in dezvoltarea obiectivelor primordiale pentru judet si sa atragem fonduri europene si guvernamentale pentru noi directii de investitii. Fiecare domeniu este important si nu vom neglija nici educatia, nici cultura, nici relatia cu ONG-urile si societatea civila, dar avem obligatia de a asigura finantari majore pentru domeniul medical si infrastructura rutiera, capitole unde avem de recuperat mult pentru a ajunge la standarde care sa sastisfaca si nevoile iesenilor, dar si statutul de pol regional al judetului nostru. Trebuie sa tinem cont de necesarul de functionare al institutiei, avand in vedere ca suntem Consiliul Judetean cu sase spitale in subordine, iar majoritatea au adresabilitate regionala. Peste 50% din cheltuielile de functionare pe care le avem sunt directionate catre cele sase spitale, unde nevoile sunt mari pentru a asigura servicii medicale de calitate. Avem, de asemenea, cea mai mare Directie Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din tara, sase scoli speciale in subordine, trei unitati-medico sociale si institutii de cultura. Pentru toate acestea trebuie sa asiguram resursele necesare pentru buna functionare”, a declarat presedintele CJ, Costel Alexe.

De asemenea, anul acesta, a crescut finantarea pentru proiectele ONG-urilor si ale societatii civile, care se pot depune pe baza legii 350/2005. Astfel, va fi disponibila suma de 1,8 milioane de lei pentru proiecte culturale, de tineret, mediu, promovare turistica. A crescut finantarea pentru sport de la 500.000 la 750.000 lei si la proiecte educationale de la 100.000 la 200.000 lei.

Desigur ca, imi doresc si eu cat mai multe resurse, fonduri europene si guvernamentale pe care sa le investim. Odata cu deschiderea noilor linii de finantare vom avea noi oportunitati de valorificat. Anul acesta vom semna si contractele cu finantare prin Programul National de Investitii Anghel Saligny, prin care vom avea la dispozitie fonduri pentru proiecte suplimentare celor mentionate astazi”, a transmis presedintele CJ, Costel Alexe.

Prin bugetului general al judetulului sunt alocate, in acest an, finantari de 1 milion lei pentru organizarea Festivalului International de Literatura si Traduceri FILIT de catre Muzeul National al Literaturii Romane Iasi, 1 milion lei pentru organizarea Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar Iasi (FITPTI) de catre Teatrul pentru Copii si Tineret Luceafarul Iasi, si, in premiera, 100.000 lei pentru cheltuielile privind sprijinul financiar acordat Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania – Filiala Iasi, in calitate de membru sustinator.

Ma bucur ca, in ultimii doi ani, a existat consens si colaborare la nivelul Consiliului Judetean, iar sugestiile si amendamentele pe care grupul consilierilor judeteni PMP le-a prezentat in discutiile cu executivul CJ au fost valorificate, asa cum este firesc. Proiectele judetului trebuie sa continue si sa ne asiguram ca ritmul acesta, mult mai dinamic decat in anii precedenti, se va pastra, iar in urmatorii ani vom consolida pozitia de centru regional economic, cultural si social pe care Iasul cu siguranta il merita”, a afirmat liderul grupului PMP din CJ, Marian Uscatu.

Articolul precedentAEROPORTUL DIN BRASOV FACE ANGAJARI – Sase posturi pe perioada nedeterminata sunt scoase la concurs
Articolul următorPERFORMANTA ISTORICA A PORTULUI CONSTANTA – Traficul total de marfuri in porturile maritime romanesti a crescut cu 12% in 2022, la 75,55 milioane tone

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.