Trenurile Coradia Stream, din cele 37 cumparate de statul roman de la Alstom, vor intra in circulatie cu calatori incepand cu luna noiembrie. Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR1) Coradia Stream sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice din Polonia.
Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) anunta ca a fost incheiat Actul Aditional nr.3, ce modifica prevederile contractului nr. RUIC 257/25.03.2022, aferent proiectului „Achizitionarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR si achizitionarea serviciilor de mentenanta si reparatii necesare functionarii respectivelor trenuri”, intre Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF), in calitate de autoritate contractanta, pe de o parte, si Alstom Ferroviaria S.p.A., in calitate de furnizor, pe de alta parte.
Documentul in cauza modifica elementele legate de durata contractului si prevede unele clauze contractuale care sa permita punerea, temporara, in functiune cu calatori a RE-IR TS3, ce va fi livrata de Alstom si face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, in vederea circulatiei temporare cu calatori pe calea ferata din Romania.
”Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra in circulatia cu calatori, in baza livrarii intregului lot de 37 de trenuri si obtinerii autorizatiilor de tip si de introducere pe piata din Romania, in perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025”, arata ARF.
Serviciile de mentenanta vor fi prestate, pentru fiecare produs, pe o durata de 15 ani incepand cu data receptiei fiecarei rame electrice. Termenele si duratele pot fi modificate conform prevederilor contractuale.
Valoarea totala a contractului de finantare este de 1.708.996.863,41 lei, finantarea fiind distribuita dupa cum urmeaza:
– 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibila nerambursabila din partea fondurilor(FEDR);
– 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului;
– 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.
Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucuresti Nord – Constanta, Bucuresti Nord – Brasov – Arad – Timisoara, Bucuresti Nord – Brasov – Cluj, Bucuresti Nord – Brasov – Deda – Cluj, Bucuresti Nord – Brasov, Bucuresti Nord – Iasi, Bucuresti Nord – Suceava, Bucuresti Nord – Galati, Bucuresti-Nord – Craiova – Targu Jiu- Petrosani – Simeria, Bucuresti Nord-Craiova-Timisoara-Arad, Cluj-Timisoara, Cluj-Suceava-Iasi.
Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.