14 SEPTEMBRIE – LA MULTI ANI, DE ZIUA CONSTRUCTORULUI!

La 14 septembrie 2024 este marcata Ziua nationala a constructorului, care a fost instituita prin Legea nr. 350/2018.

Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat la 10 octombrie 2018 si de Camera Deputatilor la 28 noiembrie 2018. Presedintele Klaus Iohannis a semnat la 27 decembrie 2018 decretul pentru promulgarea acestei legi. La 3 ianuarie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare la 6 ianuarie 2019.

Cu aceasta ocazie, publicatia ”LUMEA INFRASTRUCTURII” ureaza ”La multi ani!” tuturor constructorilor”!

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis afirma, intr-un mesaj transmis sambata, de Ziua Constructorului, ca trebuie creat un mediu care sa atraga si sa mentina talentul autohton, iar sectorul constructiilor reprezinta un adevarat motor al economiei nationale.

Astazi, 14 septembrie 2024, celebram a cincea editie a Zilei Nationale a Constructorului, cel mai potrivit prilej pentru a sublinia contributia deosebit de importanta a sectorului constructiilor la dezvoltarea Romaniei. Recunoastem astfel eforturile zecilor de mii de profesionisti care fac posibila transformarea proiectelor in realitate. Intr-o era in care ne confruntam la scara extinsa cu fenomenul migratiei fortei de munca, consolidarea resurselor interne este o prioritate. Trebuie sa cream un mediu care sa atraga si sa mentina talentul autohton, iar sectorul constructiilor este un adevarat motor al economiei nationale”, afirma Klaus Iohannis.

Presedintele subliniaza ca angajamentele statului roman sunt clare si fara echivoc, urmand sa continue investitiile in dezvoltarea infrastructurii si sa sustina inovatia.

Sectorul constructiilor a reprezentat in anul 2023 aproximativ 7% din economia Romaniei, sustinand peste 400.000 de locuri de munca si influentand pozitiv industrii conexe, precum cele de servicii sau productie. Desi provocarile nu lipsesc, de la deficitul de forta de munca specializata la scumpirea materialelor de constructie, investitiile in tehnologie si sustenabilitate deschid noi orizonturi, sporind competitivitatea si eficienta”, declara Klaus Iohannis.

El precizeaza ca fondurile europene reprezinta un sprijin crucial in aceasta directie, Romania beneficiind de aproximativ 27 de miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii in perioada 2021-2027, din care 15 miliarde euro sunt alocate direct sectorului constructiilor. Aceste fonduri sunt esentiale pentru realizarea proiectelor de infrastructura de transport si de utilitati publice, precum si pentru promovarea inovarii si digitalizarii in constructii.

In domeniul constructiilor, pana la finalul lunii noiembrie 2023, au fost incheiate in total 6,67 milioane de contracte de munca, comparativ cu 6,57 milioane in anul 2022, potrivit Comitetului Sectorial in Constructii, organism infiintat in anul 2011 de catre partenerii sociali reprezentativi din acest sector economic.

Potrivit legii, „autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si organizatiile neguvernamentale pot organiza manifestari si actiuni publice dedicate sarbatoririi zilei„.

Data de 14 septembrie a fost aleasa pentru a aminti de ziua in care, in 1895, a fost inaugurat Podul ”Regele Carol I”, redenumit ulterior ”Anghel Saligny”, dupa numele proiectantului si executantului celei mai mari constructii de profil la acea data din Europa si a treia din lume. Podul, construit la o inaltime de 30 de metri deasupra Dunarii, a permis legatura dintre Bucuresti si Constanta. A fost construit intre anii 1890 si 1895, iar costurile s-au ridicat la 35 milioane lei aur. Podul se afla inscris in Lista Monumentelor Istorice.

Articolul precedentCONTINUA LUCRARILE PE LINIA TRAMVAIULUI 5 –Linia 5 din Capitala este reabilitata pe o lungime de aproximativ 4,3 km
Articolul următorCOMUNA CU CENTURA – Comuna Paulesti din judetul Prahova va avea centura

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.