ALTE INVESTITII LA AEROPORTUL DIN BRASOV – Aeroportul International Brasov-Ghimbav vrea sa construiasca trei cladiri cu peste 32 milioane lei

Administratia judeteana continua investitiile la Aeroportul International Brasov-Ghimbav, unde vrea sa construiasca mai multe cladiri, lucrari estimate la 32,5 milioane lei. Dupa functionalizarea activitatii aeroportuare, odata cu inaugurarea din 15 iunie 2023, demersurile investitionale la Aeroportul International Brasov-Ghimbav continua, o componenta importanta a acestora fiind reprezentata de proiectele cuprinse in listele de investitii ale Consiliului Judetean Brasov si finantate din bugetul propriu.

Cel mai important obiectiv pentru care in acest an administratia publica judeteana va desfasura procedurile de achizitie il reprezinta „Executie cladiri si infrastructura anexe la Aeroportul International Brasov”. Partea de proiectare a fost finalizata, autorizatia de construire si avizele necesare au fost obtinute si urmeaza initierea licitatiei pentru realizarea lucrarilor de constructii si instalatii.

Astfel, la infrastructura deja realizata la Aeroportul International Brasov-Ghimbav mai sunt necesare o serie de constructii si facilitati care sa asigure functiuni in plus pentru acest obiectiv de importanta strategica. Administratia judeteana a pregatit documentatiile pentru realizarea urmatoarelor componente de infrastructura aeroportuara:

  • Cladire nr. 1 – Garaj auto, magazie piese, vestiar, toaleta si birou operational;
  • Cladire nr. 2 – Garaj pentru autospecialele de deszapezire si magazie bunuri aeroport;
  • Cladire nr. 3 – Arhiva;
  • Tanc si platforma de alimentare cu combustibil, alcatuite dintr-o statie de combustibil supraterana dotata cu doua cuve pentru motorina, respectiv benzina, amplasate langa unul din drumurile tehnologice din aeroport;
  • Platforma de sortare deseuri, cu o hala si o suprafata betonata, dimensionate conform cerintelor de mediu si prognozei de trafic pentru cinci ani;
  • Solutie de separare a lichidului de degivrare pentru colectarea separata a scurgerii lichidului de degivrare si antigivrare, cu respectarea normativelor in domeniu, realizata prin montarea unei vane pe canalizarea existenta la platforma, cu descarcare in canalizarea pluviala a orasului Ghimbav pe timpul iernii, respectiv cu descarcare in canalizarea care preia apele pluviale de la suprafetele de miscare, pe timp de vara.

Cladirile incluse in proiect vor avea platforme si trotuare, iar solutia de proiectare cuprinde si racordarea tuturor constructiilor la retelele de utilitati.

Valoarea totala estimata a acestor lucrari, conform devizului general la faza de Proiect Tehnic, este de 32.585.119,66 lei, precizeaza CJ Brasov.

In anul 2023, administratia judeteana a atribuit mai multe contracte vizand intocmirea documentatiilor necesare realizarii altor obiective investitionale la Aeroportul Brasov.

Astfel, in cadrul contractului privind „Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic pentru hangarare elicopter si anexele necesare personalului aeromedical”, in valoare de 297.500 lei, implementat de SC ABC Development Aviation SRL, SF-ul a fost predat autoritatii contractante si se afla in etapa de avizare la Comisia Tehnico-Economica a Consiliului Judetean Brasov. Conform devizului general, valoarea totala estimata pentru executia hangarului ajunge la 28.792.034 lei.

Un alt contract este cel vizand „Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic Sistem energie regenerabila panouri fotovoltaice”, cu o valoare de 158.357 lei, in cadrul caruia SF-ul a fost predat de proiectantul SC Elecon SA si este tot in faza de avizare la Comisia Tehnico-Economica a CJ. Valoarea totala estimata pentru executia lucrarilor de constructie a parcului fotovoltaic destinat aeroportului este de 8.414.255,44 lei.

In ceea ce priveste contractul de proiectare privind „Studiu de Fezabilitate pentru coexistenta Aeroportului International Brasov cu infrastructura rutiera: DJ 103C km 1+974–4+180 si DJ 101A km 0+000–0+400”, acesta vizeaza amenajarea intersectiei cu drumul de acces la terminalul AIBG. Contractul de servicii incheiat cu SC Rutier Conex XXI SRL are valoarea de 154.700 lei, iar executarea lui a ajuns la stadiul obtinerii avizelor.

In prezent mai sunt de obtinut avizul de la Transelectrica Sibiu – pentru care este necesara realizarea unui studiu de coexistenta pe care autoritatea judeteana l-a demarat ca procedura de achizitie, precum si avizul de la Autoritatea Aeronautica Civila Romana, documentatia fiind transmisa de catre CJ Brasov inca din luna octombrie 2023. Prin intermediul acestui SF vor fi propuse solutiile de amenajare a intersectiei drumurilor judetene 103C Ghimbav-Brasov (Cartier Stupini) si 101A (catre IAR Brasov), cu drumul de acces catre aeroport.

Nu in ultimul rand, lista de investitii a Consiliului Judetean Brasov din anul 2024 include achizitia celei de-a treia autospeciale de deszapezire/degivrare, cu o valoare de 5.509.700 lei, care deja a fost cumparata si livrata aeroportului.

„La un an de la momentul operationalizarii Aeroportului International Brasov-Ghimbav, la nivelul Consiliului Judetean – ca autoritate tutelara, suntem preocupati in egala masura de functionarea in conditii optime si de dezvoltarea activitatii aeroportuare. Studiile si proiectele pe care le avem in diverse etape de implementare vor deschide calea unor investitii majore, obligatoriu de realizat in conditiile in care ne dorim cresterea anvergurii economice a aeroportului nostru in plan regional si national. In urmatorul mandat, obiectivul nostru numarul unu va fi realizarea conexiunii Aeroportului Brasov la reteaua CFR, proiect la care lucram impreuna cu Regionala CFR Brasov. Pe de alta parte, odata cu cresterea numarului de operatori aerieni, de curse si implicit de pasageri, se impun si alte investitii majore in infrastructura, precum extinderea platformei de parcare a aeronavelor, cresterea capacitatii de stationare a autovehiculelor personale ale calatorilor si cresterea gradului de conectivitate cu municipiul Brasov, acestea fiind deja in atentia conducerii Regiei Autonome «AIBG», a precizat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Constantin Todorica Serban.

Articolul precedentDRUM COMUNAL LARGIT – Drumul comunal Fughiu – Husasau de Cris va fi largit la 5,5 metri, contract de 2,4 milioane lei
Articolul următorACORD DE MEDIU PENTRU CFR – Pe calea ferata dintre Ploiesti si Focsani se va circula cu 160 km/ora. Lucrarea a primit Acord de mediu de la Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.