PREMIERA IN TRANSPORTURILE ROMANESTI – Un avion al companiei aeriene HiSky a inceput zborurile directe spre SUA, dupa 20 de ani

O companie aeriana infiintata in pandemie in Republica Moldova a reusit in numai cativa ani ce nu au reusit nici Tarom nici alte companii in 20 de ani. Compania HiSky a demarat zborurile directe, fara escala, intre Romania si SUA. Vineri, 7 iunie, la ora 09:00, zborul cu numarul H4101 al companiei aeriene HiSky a decolat de pe Aeroportul International „Henri Coanda” din Bucuresti, cu destinatia New York. Acesta este primul zbor transatlantic direct, cu plecare din Romania, efectuat de o companie aeriana de linie, dupa mai mult de 20 de ani. Aeronava Airbus A330, cu inmatricularea romaneasca YR-KID, este asteptata sa aterizeze pe aeroportul JFK, din metropola americana, la ora locala 11:35, dupa o calatorie neintrerupta de aproximativ 10 ore.

Compania HiSky a fost infiintata in anul 2020 in Republica Moldova de Iulian Scorpan, fost director general al Air Moldova. 

De altfel, la acest zbor inaugural, la mansa aeronavei care transporta primii pasageri catre SUA, s-a aflat chiar directorul general al companiei HiSky, Iulian Scorpan, pilot comandant, cu o experienta de peste 20 de ani.

Odata cu lansarea rutei intre Bucuresti si New York, HiSky devine singura companie privata, din istoria aviatiei romanesti, care opereaza zboruri programate catre Statele Unite ale Americii si primul operator aerian care introduce in programul regulat aceasta destinatie, dupa sistarea zborurilor companiei nationale, in anul 2003.

Aeronava long-courier, utilizata pentru efectuarea zborului peste ocean, Airbus A330-200, este prima de acest tip inregistrata in Romania si a intrat in flota companiei HiSky in luna decembrie a anului trecut. Cu o autonomie de peste 14 ore si o viteza de croaziera de 870 km/h, A330-200 este unul dintre cele mai populare modele wide-body, propulsat de doua motoare Rolls Royce Trent 772B. Aeronava care a decolat catre New York are o configuratie cu doua culoare si un numar total de 275 de locuri, impartite in doua clase de servicii, business si economic.

Alaturi de pasagerii pe care ii avem la bord pentru zborul catre New York, traim, astazi, un moment remarcabil, iar ziua de 7 iunie va ramane cunoscuta drept cea in care calea romanilor catre SUA s-a redeschis, dupa aproape 21 de ani. Suntem extrem de onorati sa fim compania care reuseste sa indeplineasca aceasta dorinta a pasagerilor din Romania si din diaspora. Le multumim tuturor pentru increderea pe care ne-au acordat-o, in ultimii trei ani, pe rutele din Europa. Asta ne-a oferit curajul si energia de a indrazni sa visam la calatorii peste ocean si, iata ca, dupa multa munca, decolam, pentru prima data, catre New York. Dupa realizarea de astazi, urmatorul vis, pe care sunt convins ca il vom indeplini curand, este sa aterizam la New York cu primii pasageri romani care pasesc pe pamant american, fara viza”, a declarat Iulian Scorpan, CEO Hisky.

Zborurile regulate care conecteaza aeroportul Henri Coanda cu principalul aeroport din New York, John F. Kennedy, vor fi efectuate cu patru frecvente pe saptamana, cu plecare din Romania in fiecare zi de luni, miercuri, vineri si sambata, si retur. Aeronava HiSky va decola de la Bucuresti la ora locala 8:30 si va ateriza la New York la ora locala 11:35. Pentru zborurile retur, aeronava este programata sa decoleze de pe aeroportul JFK la ora locala 13:25 pentru a ajunge la Otopeni la ora locala 6:15.

Conform datelor de trafic, HiSky este, din 2023, a doua cea mai mare companie romaneasca, dupa numarul de pasageri transportati, si al patrulea cel mai important operator de pe aeroporturile din Romania. Bucuresti este principala baza operationala HiSky, insa compania opereaza curse regulate si de pe aeroporturile din Iasi, Baia Mare, Cluj Napoca, Timisoara si Chisinau, dar si zboruri charter, in parteneriat cu principalele agentii de turism.

Ruta directa Bucuresti-New York poate fi accesata si de pasagerii din Cluj Napoca si Chisinau. In sistemul de rezervari al companiei este disponibila optiunea de achizitie directa a zborurilor, cu o conexiune de numai o ora si 10 minute, pe aeroportul din Bucuresti.

Un numar de 2,5 milioane de pasageri au fost transportati de compania aeriana, din luna martie a anului 2021, pana in prezent, cu o crestere de 170% in anul 2023, peste cifrele raportate dupa primii doi ani de operare, care au un insumat un numar de 900.000 de pasageri.

 

Articolul precedent68 MILIOANE EURO PENTRU MODERNIZAREA ”DRUMULUI VAMII” – Finantare europeana pentru Drumul „Vamii” din Botosani. Peste 200 de kilometri de drum judetean au fost modernizati in Botosani
Articolul următorPOD NOU PESTE OLT DE 11 MILIOANE LEI – Unda verde in proiectarea si construirea fundatiilor noului pod peste Olt din judetul Brasov

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.