AJUTOR PENTRU ”RESUSCITAREA” TAROM – Guvernul a aprobat un ajutor de stat de peste 471 milioane de lei pentru salvarea TAROM

Guvernul a aprobat un ajutor de stat pentru TAROM, in valoare de 471,04 milioane de lei, decizia fiind un pas important pentru salvarea companiei.

Executivul a aprobat in sedinta desfasurata astazi, 23 mai 2024, la propunerea Ministerului transporturilor si Infrastructurii, acordarea unui ajutor de stat individual de restructurare pentru TAROM si pentru alocarea unor sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii”, anunta ministerul.

La data de 29.04.2024, Comisia Europeana a emis Decizia prin care autorizeaza acordarea unui ajutor de stat individual de restructurare, companiei TAROM. In conformitate cu dispozitiile art. 201 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 45/1997, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii propune adoptarea hotararii Guvernului prin care sa fie aprobate forma ajutorului de stat individual de restructurare, valoarea acestuia si conditiile de acordare, cu respectarea Deciziei Comisiei Europene.

Astfel, se supune aprobarii acordarea unui ajutor de stat individual de restructurare in favoarea companiei TAROM, pana la valoarea de 471.047.000 lei, aproximativ 94,67 milioane euro, structurat astfel:

– pana la 214.307.000 lei reprezinta ajutor de restructurare care se propune a fi acordat sub forma de capitalizare in anul 2024;

– suma de 12.518.000 lei reprezinta majorarea de capital social efectuata in anul 2023;

– suma de 244.222.000 lei reprezinta imprumutul acordat ca ajutor de stat individual pentru salvare in anul 2020 si dobanzile aferente actualizate.

Suma de 214.307.000 lei va fi utilizata de compania TAROM drept capital de lucru pentru acoperirea deficitului de lichiditate si echilibrarea financiara a companiei in anul 2024, creandu-se astfel premisele pentru rentabilizarea si trecerea pe profit a companiei TAROM, incepand cu acest an, potrivit Ministerului Transporturilor.

Consiliul Concurentei a confirmat faptul ca prevederile proiectului de act normativ supus aprobarii sunt in linie cu dispozitiile deciziei de autorizare a Comisiei Europene si nu contin prevederi contrare reglementarilor relevante nationale si europene in materia ajutorului de stat. Avand in vedere necesitatea efectuarii in luna iunie 2024 a unor plati urgente legate de achizitionarea noilor aeronave B737 MAX, se propune ca o prima transa a ajutorului de restructurare, in cuantum de 60.000.000 milioane lei, sa fie acordata din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului”, anunta ministerul.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii precizeaza ca va monitoriza procesul de implementare de catre compania TAROM a masurilor prevazute in planul de restructurare 2021 – 2026, care a stat la baza Deciziei Comisiei Europene de autorizare a ajutorului de restructurare.

Valoarea ajutorului de stat individual de restructurare aprobat prin Decizia Comisiei Europene este de 95,3 milioane euro, echivalent in lei de pana la 474,193 milioane de lei, se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare prin care s-a aprobat ajutorul.

Comisia Europeana a aprobat, pe 29 aprilie, planurile Romaniei de a acorda transportatorului aerian national detinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare in valoare de pana la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei), in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, a informat un comunicat al Executivului comunitar.

La 28 mai 2021, Romania a notificat Comisiei Europene un plan de restructurare a companiei TAROM care stabilea un pachet de masuri de rationalizare a operatiunilor operatorului aerian, de reinnoire a flotei sale invechite si de reducere a costurilor.

Ulterior, in luna iulie 2021, Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata pentru a evalua daca masurile de restructurare adoptate de Romania in favoarea TAROM ar fi in concordanta cu normele UE privind ajutoarele de stat. In cursul investigatiei aprofundate, Romania a actualizat planul de restructurare pentru a raspunde preocuparilor exprimate in decizia de initiere a procedurii.

In prezent, masurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii in valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei), corespunzatoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie in februarie 2020, plus dobanzile aferente si o injectie de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei).

 

Articolul precedentPOD NOU PESTE ARGES – Pe santierul viitoarei autostrazi Curtea de Arges-Pitesti se monteaza elementele tablierului metalic ale unui nou pod peste raul Arges
Articolul următorCENTURA METROPOLITANA A CLUJULUI – Au inceput lucrarile la Centura metropolitana a Clujului, tronsonul 1, Cluj-Floresti. Proiectul de peste 112 milioane de lei (fara TVA) va fi gata la sfarsitul anului viitor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.