TRAFIC IN CRESTERE – Aeroportul din Iasi a inregistrat o crestere de 33% a traficului in primul trimestru si se apropie de 500.000 de pasageri

Aeroportul din Iasi a inregistrat o crestere de 33% a traficului, in primele trei luni din acest an. Aeroportul Iasi a incheiat primul trimestru din 2024 cu un numar de 477.739 de pasageri, mentinandu-se pe locul II in topul aeroporturilor regionale, conform datelor oficiale transmise de Asociatia Aeroporturilor din Romania.

In primele trei luni ale anului trecut, 359.521 de calatori au tranzitat aeroportul, informeaza Consiliul Judetean Iasi.

Cat priveste numarul de aterizari si decolari in primul trimestru al acestui an, au fost inregistrate 3.436 de miscari, cu 32 de procente mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2023.

Un avans al traficului de pasageri se observa si la finalul lunii a anului in curs: 156.373 de persoane au trecut prin Aeroportul Iasi, numarul acestora fiind in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului 2023.

Totodata, luna trecuta au fost raportate 1.142 de aterizari si decolari la Iasi, numarul acestora fiind mai mare cu 25 de procente fata de aceeasi perioada a anului 2023.

Aeroportul International Iasi a devenit cel mai mare aeroport regional din Romania si al doilea din tara dupa cel de la Otopeni, odata cu inaugurarea noului terminal T4. Investitia este de 391.776.988,73 lei fara TVA, prin care anual pot trece 3,5 milioane de pasageri. Noul terminal s-a deschis efectiv pe 31 martie, odata cu intrarea Romaniei in Schengen pe calea aeriana. Cursele in tarile non-Schengen vor ramane in T3.

Noul terminal T4 a fost construit de la zero in doar un an de zile cu 85% fonduri europene, 13% contributia de la bugetul de stat si 2% contributia din bugetul propriu.

Noul terminal al Aeroportului Iasi este de peste zece ori mai mare decat cel vechi, avand o suprafata de peste 31 de mii metri patrati, trei niveluri (subsol, parter, etaj) si o capacitate minima de procesare de 3,5 milioane de pasageri anual.

Terminalul T4 are 20 de birouri check-in, 12 sisteme self check-in, 14 porti de imbarcare, sase filtre de securitare, trei aviobridge-uri, un salon VIP si unul de business, spatii pentru activitati comerciale, spatii de relaxare, loc de joaca.

De asemenea, Aeroportul Iasi si-a marit parcarea la 600 de locuri.

Aeroportul din Iasi are in apropiere si un parc fotovoltaic care va asigura 20% din consumul de energie.

Articolul precedentSIGURANTA RUTIERA – Apar noi norme UE privind incalcarea regulilor de circulatie in strainatate. S-a extins lista incalcarilor rutiere care declanseaza investigatii transfrontaliere
Articolul următorALTERNATIVA LA DN 1 – 25,4 km de drumuri judetene din Tara Fagarasului vor fi modernizati. Autoritatile lanseaza licitatie de 184 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.