Ministerul Transporturilor propune actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Caransebes, parte a Coridorului Orient/Est – Mediteraneean„, lucrare de utilitate publica de interes national.
Lungimea traseului este de 225,287 km. Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 20.102.856.000 lei, adica 4 miliarde de euro, arata un proiect de Hotarare a Guvernului privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii ”Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Caransebes, parte a Coridorului Orient/Est – Mediteraneean”, lucrare de utilitate publica de interes national.
Insa proiectul a fost scos la licitatie in 2023 de CFR SA la un cost estimat de 2,4 miliarde de euro, fata de 4 miliarde euro acum.
Durata de executie a investitiei este de 60 de luni.
Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si din veniturile proprii ale Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, precum si din alte surse legal constituite, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.
”Solutiile tehnice s-au modificat fata de solutiile stabilite la faza Studiul de Fezabilitate, fiind facute adaptari minore pentru implementarea ERTMS nivel 2, adaptari generate de impartirea tronsonului CF in 6 loturi teritoriale”, arata proiectul de act normativ.
Astfel, in ceea ce priveste cantitatea de RBC, aceasta a fost suplimentata de la 4 bucati la 6 bucati.
Modernizarea infrastructurii feroviare reprezinta cresterea calitativa a vietii cetatenilor si cresterea sigurantei de deplasare.
Prin realizarea proiectului se va:
- imbunatati siguranta in zona intersectiei liniilor de cale ferata cu reteaua rutiera;
- obtine o imbunatatire semnificativa a conditiilor de transport, ce va avea un rol benefic in dezvoltarea economica a zonei;
- moderniza infrastructura feroviara si lucrarile conexe (constructie pasaje, modernizare treceri la nivel etc.) ce au un rol important in dezvoltarea durabila a localitatilor prin reducerea emisiilor poluante si reducerea timpilor de calatorie;
- obtine o crestere a numarului de calatori, a cantitatilor de marfuri si altor bunuri transportate.
Sectiunea de la cale ferata a Coridorului Orient/Est Mediteraneean ce traverseaza Romania, are o lungime de 513 km si este una dintre cele mai folosite sectiuni, din reteaua CFR SA, atat pentru traficul (de calatori si marfa) national, cat si pentru cel international.
Aceasta sectiune cuprinde urmatoarele tronsoane de cale ferata:
– Arad – Timisoara – Caransebes;
– Caransebes – Drobeta Turnu Severin – Craiova;
– Craiova – Calafat.
”Acest sector de cale ferata, parte a Coridorului Orient/Est Mediteraneean, se afla intr-o stare tehnica precara a liniei si a lucrarilor de arta, care a condus la o inrautatire severa a conditiilor de exploatare, cu cresterea mare a timpilor de mers”, se precizeaza in document.
Realizarea si derularea acestui proiect revine Companiei Nationale de Cai Ferate CFR, care este beneficiarul investitiei, prin Sucursalele Regionale de Cai Ferate Craiova si Timisoara.
Prin dezvoltarea traficului feroviar in zona si reducerea traficului rutier se va imbunatati calitatea aerului (impactul asupra emisiilor de dioxid de carbon). Prin masurile prevazute in proiect de reducere a zgomotelor si vibratiilor, traficul feroviar va avea un impact minim asupra locuitorilor din proximitatea caii ferate
Studiul de Fezabilitate pentru reabilitarea liniei de cale ferata Craiova – Drobeta-Turnu Severin-Caransebes, linie de cale ferata a Coridorului Est / Mediteraneean, analizeaza traseul de cale ferata existent care incepe de la statia Craiova de la km 248 + 760 si se termina inainte de intrarea in Statia Caransebes la km 474 + 925.
Lungimea totala a liniei de cale ferata in cadrul acestui studiu este de 226,165 km, fiind linie CF electrificata pe toata distanta, linie dubla electrificata Craiova – Strehaia (60 km) si linie simpla electrificata Strehaia – Caransebes (174 km). Pe aceasta linie CF circula atat trenuri de calatori cat si trenuri de marfa, in prezent fiind existente 32 puncte de sectionare.
Sistemul de semnalizare este semi-automat intre statii si electro-mecanic in statii, toate mecanismele caii ferate (semnale, treceri la nivel si aparate de cale) fiind comandate si controlate prin mecanismele existente.
Dupa darea in exploatare a liniei aceasta a trecut printr-un lung proces de modernizare in ceea ce priveste suprastructura, lucrarile de arta, instalatiile de tractiune si semnalizare. In anul 1951 s-a realizat dublarea liniei CF pe tronsonul Craiova – Filiasi in lungime de 36 km.
Starea actuala tehnica a liniei feroviare Craiova – Caransebes nu raspunde cerintelor standardelor TEN-T si prescriptiilor STI, aflandu-se in conditii de mentenanta reduse, majoritatea structurilor sale fiind aproape de limita duratei de viata tehnica. Aceasta nu respecta noile reglementari si norme EN, avand zone de instabilitate si prezentand riscuri geotehnice, hidrologice, hidrogeologice.
Venind in intampinarea politicilor si strategiei generale planificate si urmarite la nivel european, de inlaturare a blocajelor, de modernizare a infrastructurii si de eficientizare a operatiunilor transfrontaliere de transport pentru calatori si marfa din intreaga Uniune Europeana, prin acest Proiect se urmareste implementarea obiectivelor urmatoarelor conventii si acorduri internationale:
- Acordul european privind marile linii internationale de cale ferata (A.G.C.);
- Acordul european privind marile linii de transport combinat si instalatii conexe (A.G.T.C.);
Proiectul ”Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Caransebes, parte a Coridorului Orient/Est – Mediteraneean” face parte din Master Planul General de Transport al Romaniei (MPGT), aprobat de Guvernul Romaniei prin H.G. nr. 666/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Guvernul Romaniei a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitie prin H.G. nr. 1562/28.12.2022.
Devizul General care a stat la baza stabilirii indicatorilor tehnico-economici a fost elaborat dupa obtinerea Acordului de Mediu, in data de 27.05.2022.
Asocierea Italfer – Italrom – ISPCF, in calitate de elaborator al studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investitii „Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Caransebes, parte a Coridorului Orient/Est – Mediteraneean„, a inaintat Devizul General actualizat pe total obiectiv de investitii, precum si Devizele aferente celor 6 loturi, in preturi si curs euro la data de 06.11.2023.
Pentru implementarea acestui proiect, CFR a avizat actualizarea indicatorilor tehnico-economici cu: Documentul de Avizare nr. 72/2/06/16.01.2024, emis de Consiliul Tehnico-Economic de Avizare al SRCF Craiova; Documentul de Avizare nr. 3/6/1/1/59/18.01.2024 emis de Consiliul Tehnico-Economic de Avizare al SRCF Timisoara; Documentul de Avizare nr. 2/22.01.2024 emis de CFR.
Actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost avizata de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii in urma sedintei Consiliului Tehnico-Economic, prin Avizul nr. 6/15/26.01.2024 si de catre Consiliul Interministerial de Avizare Lucrari Publice de Interes National si Locuinte prin Avizul nr. 5/22.02.2024.
poate 112,5 km!