AEROPORTURILE DIN ROMANIA, PREGATITE DE SCHENGEN – 24,5 milioane de pasageri au tranzitat anul trecut aeroporturile din Romania. Dupa aderarea Romaniei la Schengen, traficul va fi aproximativ 30% non-Schengen si 70% Schengen

Asociatia Aeroporturilor din Romania anunta ca aeroporturile sunt pregatite pentru aderarea Romaniei la Schengen. Aderarea Romaniei la spatiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene, va avea loc incepand cu 31 martie 2024.

Dupa aderarea Romaniei la Schengen traficul inregistrat de aeroporturi va fi aproximativ 30% non-Schengen si 70% Schengen, estimeaza asociatia.

Aeroporturile sunt pregatite pentru aderarea Romaniei la Schengen. Este o masura care va fluidiza traficul in mod considerabil si va veni cu beneficii pentru pasageri. Pentru zborurile in interiorul zonei Schengen acestia nu vor mai trece prin controalele Politiei de Frontiera, nici la plecare si nici la destinatie, ceea ce va insemna un timp mai scurt petrecut in aeroport. In perioada urmatoare vom colabora cu Politia de Frontiera, cu Directiile Regionale Vamale din cadrul Autoritatii Vamale Romane si cu Autoritatea Aeronautica Civila Romana pentru recertificarea fluxurilor in aeroporturi si pentru actualizarea procedurilor. Pe parcursul anului 2023 aeroporturile din Romania au inregistrat un total de 24.593.281 de pasageri, din care aproape 8% au calatorit pe rute interne si restul de 92% pe rute externe. Dupa aderarea Romaniei la Schengen traficul inregistrat de aeroporturi va fi aproximativ 30% non-Schengen si 70% Schengen”, a declarat David Ciceo, Presedintele Asociatiei Aeroporturilor din Romania.

La randul sau, Adrian-Ioan Vestea, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, si-a aratat sprijinul pentru aeroporturile care sunt in subordinea Consiliilor Judetene.

Anul trecut pe vremea aceasta faceam ultimele eforturi pentru operationalizarea si inaugurarea singurului aeroport construit de la zero dupa 1989 in Romania – Aeroportul International Brasov-Ghimbav. Astazi ma aflu in onoranta pozitie sa pot sprijini toate aeroporturile din tara. Ministerul pe care il conduc, impreuna cu reprezentantii Asociatiei Aeroporturilor din Romania si institutiile guvernamentale responsabile, colaboram pentru identificarea resurselor financiare pentru a sprijini  atat aeroporturile regionale, cat si aeroporturile mici, cu trafic de sub 200.000 pasageri pe an”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Vestea.

Asociatia Aeroporturilor din Romania (AAR) a fost infiintata in anul 1999 si reuneste in prezent 24 de membri, printre care 17 aeroporturi si firme din domeniul aeroportuar. AAR are o contributie importanta in dezvoltarea aviatiei civile din Romania prin colaborarea permanenta pe care o are cu institutiile internationale si nationale din domeniu.

Articolul precedentPRIMUL NOD RUTIER TURBION DIN ROMANIA – Pe Lotul 3 al Autostrazii Bacau-Pascani se construieste primul nod rutier turbion din Romania. Contractul pentru cei 28 km este 1,76 miliarde lei, fara TVA
Articolul următorMINISTERUL TRANSPORTURILOR INVESTESTE IN PORTURI – Portul Drobeta Turnu Severin va fi modernizat cu 125 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.