INFRASTRUCTURA IN JUDETUL TIMIS AVANSEAZA – Pe 1 martie incep lucrarile la tunelurile de pe sectiunea E a autostrazii Lugoj-Deva. Aeroportul din Timisoara, pregatit sa preia fluxurile de calatori pentru Spatiul Schengen

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a mers sa verifice lucrarile de mare infrastructura din judetul Timis si pe santierul centurii sud a municipiului Timisoara. Acesta a anuntat ca pe santierul Variantei Ocolitoare Timisoara Sud constructorul este mobilizat si lucrarile evolueaza bine. De asemenea, la 1 martie urmeaza sa inceapa lucrarile la tunelurile de pe sectiunea E a autostrazii Lugoj-Deva.

Grindeanu a criticat insa Primaria din Timisoara pentru ca, in doi ani de cand a semnat un protocol cu CNAIR, nu a relocat utilitatile. Din cauza acestui fapt, CNAIR nu poate finaliza un tronson din aceasta centura pe care ar putea sa il dea in circulatie mai repede de termenul final de construire a intregii centuri sud.

Suntem pe centura sud, ca sa fie clar, apropos de ce se spunea aseara pe la un televizor despre centura vest (primarul Dominic Fritz a incurcat centura sud cu centura vest de doua ori intr-o emisiune la postul Digi 24, joi seara – n.r.). Nu, suntem pe centura sud. Sigur, depinde cum te uiti, daca te uiti dinspre Germania, poate sa para ca asta e vestul, dar suntem pe centura sud. Se lucreaza, asa cum ati vazut in ultima vreme. E o mobilizare de cam 500 de muncitori, utilaje, se lucreaza 24/24 pe lucrarile care pot fi facute 24/24, si anume terasamentele. Eu cred ca termenul asumat, acela de vara, va fi respectat. Mai mult decat atat, am avut discutii si cu responsabilul de santier de aici si o sa am si cu decidentii la nivel national ai acestei companii. Mi-as dori, daca gasim solutiile potrivite, sa dam chiar pe tronsoane drumul la aceasta centura. Adica daca poate sa termine lucrarile de la Ghiroda pana la Mosnita, sa nu stam pana in iulie, cand va fi gata toata, ci sa dam pe tronsoane drumul la aceasta centura astfel incat in iulie sa putem sa terminam cu totul. Asta e o chestiune pe care o vom decide in zilele urmatoare si pare, la prima vedere, ca se poate acest lucru. Ar scoate o parte din traficul din oras”, a declarat Grindeanu.

Firmele omului de afaceri Dorinel Umbrarescu au castigat licitatia organizata de CNAIR dupa rezilierea contractului cu Tirrena Scavi. In 27 iunie 2023 a fost semnat contractul pentru continuarea lucrarilor la centura sud. Umbrarescu are la dispozitie 12 luni sa finalizeze Varianta de Ocolire Sud Timisoara, pana in iulie 2024.

Valoarea contractului este de 383.844.478 lei, fara TVA, iar sursa de finantare este Programul Operational Transport aferent perioadei de programare bugetara a UE 2021-2027. Perioada de garantie a lucrarilor va fi de 10 ani.

Ministrul Sorin Grindeanu a vorbit si de constructia noului terminal al Aeroportului international Traian Vuia, care se apropie de finalizare.

La data de 31 martie va fi pregatit sa preia fluxurile de calatori pentru Spatiul Schengen”, a afirmat Grindeanu.

Se lucreaza si la modernizarea Garii de Nord din Timisoara, contract care trebuie finalizat pana la sfarsitul acestui an.

Tot pentru modernizarea infrastructurii feroviare vor incepe, la 1 martie, lucrarile pe Lotul 2 (Lugoj – Timisoara Est) al caii ferate Arad-Timisoara-Caransebes.

In paralel, sunt o serie de alte proiecte in derulare sau in pregatire pentru infrastructura rutiera, feroviara si aeroportuara care vor contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a performantelor economice din judetul Timis. Varianta Ocolitoare Timisoara Vest, noua linie de cale ferata care va asigura legatura dintre Gara de Est si Aeroportul International Timisoara, construirea unor facilitati cargo pentru aeroport sau pasajul feroviar Baader sunt doar cateva exemple”, a adaugat Grindeanu.

Articolul precedentDRUMUL EXPRES CRAIOVA-PITESTI – Ministerul Transporturilor cere suplimentarea numarul de utilaje si muncitori la Tronsonul 1 Craiova-Robanesti. Vedeti care este stadiul proiectului (Foto)
Articolul următorSTUDIU DE FEZABILITATE AVIZAT – Vom avea autostrada intre Craiova – Filiasi si drum expres intre Filiasi – Targu Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.