START PENTRU AUTOSTRADA NORDULUI – Primul tronson a fost avizat: Centura Gura Humorului va avea 10 km

Proiectul pentru realizarea centurii Gura Humorului a fost avizat in Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, anunta secretarul de stat din minister, Irinel Scriosteanu. Acesta afirma acum ca drumul va fi construit la nivel de drum de mare viteza si va avea o lungime de 10 km si doua benzi pe sens. Conform graficului de realizare a investitiei, proiectarea ar trebui sa dureze 6 luni, iar executia 30 de luni. Valoarea totala a investitiei cu TVA este de 2,699 miliarde de lei.

Acordul de mediu pentru varianta ocolitoare Gura Humorului a fost emis in noiembrie 2023. Acordul a fost emis de Agentia pentru Protectia Mediului Suceava. Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, spunea la acel moment ca aceasta varianta ocolitoare este in regim de autostrada.

Aceasta va fi prima sectiune a viitoarei Autostrazi a Nordului (A14) Suceava – Satu Mare, care va asigura legatura Bucovinei cu frontiera de vest a Romaniei, pe ruta Suceava – Vatra Dornei – Bistrita – Dej – Baia Mare – Satu Mare – Petea (frontiera cu Ungaria).

Centura ocolitoare a orasului Gura Humorului va avea 10,14 kilometri si se va construi pe raza comunelor Paltinoasa si Capu Campului si a oraselor Gura Humorului si Frasin. Suprafata care va trebui expropriata este de 105,06 ha.

Soseaua va avea doua noduri rutiere care fac legatura cu viitorul traseu al Autostrazii Nordului, atat la Paltinoasa, cat si la Frasin.

Primul tronson din Autostrada Nordului a fost avizat. A fost avizat in Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii proiectul pentru realizarea variantei de ocolire Gura Humorului, parte a Autostrazii Nordului, care prevede, printre altele: 10 km lungime traseu, 2 benzi pe sens, 2 noduri rutiere, 8 poduri si pasaje, 13 podete, iluminat public”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu, pe Facebook.

Sursa de finantare: fonduri europene

Aceasta varianta ocolitoare va fi construita la nivel de drum de mare viteza, fiind un sector aferent Lotului 3 al Drumului Expres Baia Mare – Suceava, iar amplasamentul traseului se va afla pe raza judetului Suceava si va traversa UAT-urile Gura Humorului, Frasin si Paltinoasa, adauga oficialul.

Prin realizarea acestei centuri ocolitoare a orasului Gura Humorului, se vor obtine: reducerea timpului de tranzitare pe DN17 (E576) al orasului, descongestionarea traficului aferent intrarilor si iesirilor, imbunatatirea traficului de tranzit national, de marfuri si persoane”, precizeaza secretarul de stat Irinel scriosteanu.

Sursa de finantare este asigurata din fonduri europene nerambursabile prin intermediul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, din cadrul Programului Transport.

In anul 2020, la momentul elaborarii Programului Investitional 2021-2030 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din Romania, am cuprins in strategia acestui document un capitol privind descentralizarea proiectelor de infrastructura de transport catre autoritatile locale, pentru a creste capacitatea administrativa. Prin urmare, acest obiectiv de investitii VO Gura Humorului se desfasoara in parteneriat intre CNAIR si Consiliul Judetean Suceava”, a adaugat Scriosteanu.

In luna ianuarie 2021, Consiliul Judetean Suceava a incheiat un proiect de parteneriat cu Ministerul Transporturilor pentru aceasta investitie, iar pana in luna octombrie 2023 s-a organizat licitatia pentru studiul de fezabilitate. Apoi, in perioada octombrie 2021 – octombrie 2022 a fost elaborat studiul de fezabilitate, propunerea si alegerea tronsonului drumului, studiul geotehnic – foraje, descarcarea arheologica si studiul de trafic, dupa care in perioada noiembrie 2022 – septembrie 2023 s-au intocmit documentatia pentru Acordul de Mediu, acordul de la Apele Romane, identificarea proprietarilor si s-au realizat procedurile pentru schimbarea sursei de finantare de pe POIM pe Programul Operational de Transport 2021-2027.

Articolul precedentCEI MAI MULTI BANI MERG IN INFRASTRUCTURA – Judetul Bihor aloca 1,7 miliarde lei in investitiile in drumuri
Articolul următorTRAMVAIUL CORPORATISTILOR – La 5 februarie incep lucrarile de reabilitare la linia 5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.