Guvernul a aprobat Hotararea de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti obiectivului de investitii „Varianta ocolitoare a municipiului Medias, pe DN 14”, judetul Sibiu, lapropunerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Drumul va avea o lungime de 8,7695 km. Traseul are viteza de proiectare de 50 – 80 km/h. Durata de executie a drumului este de 30 de luni.
”Au fost aprobati urmatorii indicatori tehnico-economici: lungime drum – 8,7695 km, latime platforma – 10 metri, din care parte carosabila 7 metri”, anunta Executivul.
Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 1.152.221.000 lei, din care constructii si montaj (inclusiv TVA) 955.397.000 lei.
Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport (P.T.) 2021-2027, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, precum si din alte surse legal constituite, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.
”In acest sens si in contextul necesitatii fluidizarii traficului in municipiul Medias, construirea variantei de ocolire devine oportuna pentru descongestionarea circulatiei in municipiu, scoaterea traficului greu si de tranzit din interiorul municipiului, degrevand arterele principale, reducerea nivelului de zgomot in zonele locuite si a nivelui de noxe. Varianta de ocolire va conduce la reducerea timpului de parcurs pentru traficul de tranzit si va genera locuri de munca pe perioada executiei si poate contribui la atragerea fortei de munca locala”, arata Guvernul.
Documentatia tehnico-economica aferenta obiectivului de investitii a fost avizata in Consiliul Interministerial de Avizare Lucrari Publice de Interes National si Locuinte in data de 20 noiembrie 2023.
Realizarea investitiei va conduce la: dezvoltarea economica a zonei; imbunatatirea conditiilor social–economice si de mediu; imbunatatirea conditiilor de viata a locuitorilor; asigurarea infrastructurii rutiere necesare dezvoltarii economiei locale; crearea de oportunitati de ocupare a fortei de munca din zona; imbunatatirea calitatii mediului din zona de implementare a proiectului (reducerea nivelului de zgomot a vehiculelor aflate in circulatie); reducerea nivelului de expunere la poluarea aerului si sonora a oamenilor din zona.
Lucrarile propuse au impact minim asupra mediului, precizeaza Guvernul, iar in acest sens a fost obtinuta Decizia etapei de incadrare din 3 ianuarie 2023 emisa de catre Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu.