ACTUL CARE NE PUNE PE HARTA MARE – A fost semnat Memorandumul de Intelegere intre porturile Constanta si Busan din Coreea de Sud. Premierul corean vrea sa contiune cooperarea in energie si infrastructura

Parteneriatul Strategic Romania – Republica Coreea se dezvolta si in domeniul naval. Miercuri, 10 mai 2023, a fost semnat Memorandumul de Intelegere intre porturile Constanta si Busan, un obiectiv fixat in cadrul dialogului purtat la Seul in luna septembrie 2022, semnarea acestui act avand o importanta strategica nu doar pentru Marea Neagra si Portul din Constanta, ci pentru intreaga regiune a Marii Negre si chiar pentru intreaga Europa.

Semnarea memorandumului a avut loc in prezenta premierului Nicolae Ciuca, a premierului Coreei de Sud, Han Duck-soo, dar si a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, si cel al apararii, Bogdan Aurescu.

Cu acest prilej, premierul Nicolae Ciuca a evidentiat importanta semnarii acestui memorandum:

„Salut cu satisfactie semnarea, astazi, a Memorandumului de Intelegere intre porturile Constanta si Busan, un obiectiv fixat in cadrul dialogului purtat la Seul. Domnul prim-ministru a oferit atunci posibilitatea intregii delegatii romane sa viziteze portul Busan si, iata, astazi se semneaza acest Memorandum de colaborare intre cele doua porturi; in discutia noastra am relevat importanta strategica pe care Marea Neagra si Portul din Constanta le au, nu doar pentru regiunea Marii Negre ci pentru intreaga Europa”.

La randul sau, premierul Coreei de Sud, Han Duck-soo, a declarat: „Am semnat un memorandum de intelegere cu prim-ministrul Ciuca privind cooperarea dintre Autoritatea portuara din Busan si Autoritatea portuara din Constanta, in vederea dezvoltarii portului Constanta, care este cel mai mare port la Marea Neagra”.

Han Duck-soo, premierul Coreei de Sud, a completat spunand ca „cele doua tari au convenit sa continue sa depuna eforturi comune pentru a-si atinge potentialul de cooperare, in calitate de parteneri strategici, in domeniile tranzitiei energetice si constructiilor de infrastructura”.

De asemenea, premierul Han Duck-soo, i-a solicitat premierului Nicolae Ciuca „sa ia in considerare posibilitatea ca firmele coreene sa participe la reabilitarea centralelor nucleare din Romania si la constructia de noi centrale nucleare”.

La randul sau, ministrul Grindeanu a evidentiat faptul ca semnarea acestui memorandum va aduce o cooperare stransa in domeniul serviciului portuar si al infrastructurii portuare intre cele doua state:

„Prin #Memorandumul semnat, astazi, de Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta si Autoritatea Portului sud-coreean Busan, #Romania are sansa sa fie #prezenta pe marile #piete #asiatice!

Semnarea acestui document marcheaza dezvoltarea relatiilor economice dintre #Romania si #Coreea de sud in contextul vizitei la Bucuresti a premierului sud-coreean, Han Duck-soo.

Portul Busan este cel de-al cincilea cel mai tranzitat port dupa tonajul de marfa din lume si cel mai mare port de transbordare din #Asia de Nord- Est.

Cele doua autoritati portuare vor coopera in domeniul serviciului portuar si al infrastructurii portuare si vor incuraja dezvoltarea traficului de marfuri intre #PortulConstanta si #PortulBusan, pentru toate tipurile de marfa, dezvoltarea transportului Ro-Ro si al transportului de persoane”.

Articolul precedentTREI BENZI PENTRU A1, A2 SI A3 – Au fost depuse doua oferte pentru proiectarea largirii la trei benzi pe sens a unor sectoare din cele trei autostrazi
Articolul următorGRANTURI DE 60 MILIOANE EURO PENTRU INFRASTRUCTURA – Primul grant este acordat CFR Infrastructura, iar cel de-al doilea pentru Podul Ungheni peste Prut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.