INVESTITII DE 230 MILIOANE LEI LA AEROPORTUL KOGALNICEANU – Se construiesc un terminal nou, un turn de control si o parcare

Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta va beneficia de investitii de 229,59 milioane lei, inclusiv TVA, echivalentul a 46,72 milioane euro. Acesta va avea un terminal nou, un turn de control si o parcare, investitii necesare odata cu cresterea traficului de pasageri si de marfa, arata un proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Dezvoltare terminal, turn de control si parcare la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta”, publicat in dezbatere de Ministerul Transporturilor.

Valoarea obiectivului de investitii „Dezvoltare terminal, turn de control si parcare la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta” este 229.595.000 lei, inclusiv TVA, echivalentul a 46.727.000 euro, arata proiectul.

Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta S.A. functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor, in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 523/1998, cu modificarile si completarile ulterioare.

Evolutia constant ascendenta a traficului de pasageri a condus ca in ultimii 10 ani sa se realizeze unele adaptari de mica si medie complexitate a elementelor de infrastructura, dar care au devenit insuficiente pentru a asigura un grad optim de confort. In configuratia actuala a terminalelor, a zonelor tehnice si comerciale, se estimeaza ca aeroportul va intampina dificultati in deservirea traficului pasageri si marfa, in perspectiva satisfacerii solicitarilor venite din partea companiilor aeriene pentru programarea zborurilor, in special la intervalele orelor de varf. Deficientele observate in analiza situatiei existente se refera la subdimensionarea circuitelor si fluxurilor de calatori, in special in cazul terminalului plecari, unde se creeaza aglomerari in cazul in care exista mai multe aeronave programate simultan la decolare”, se mentioneaza in Nota de fundamentare.

Astfel, pentru remedierea deficientelor constatate, s-a procedat la elaborarea unui studiu de fezabilitate, finalizat in decembrie 2022.

Studiul de fezabilitate a fost avizat mai intai de Consiliul Tehnico-Economic al Aeroportul International Mihail Kogalniceanu-Constanta, cu nr. 37/23.12.2022, ulterior a fost avizat de Consiliul Tehnico – Economic al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii prin Avizul nr. 53/62/15.03.2023 si de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrari Publice de Interes National si Locuinte prin Avizul nr. 16/23.03.2023.

Obiectivul de investitii ”Dezvoltare terminal, turn de control si parcare la Aeroportul International  Mihail Kogalniceanu – Constanta” este prevazut in Master Planul General de Transport al Romaniei (MPGT), respectiv Programul Investitional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021 – 2030, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 666/2016 si modificat prin Hotararea nr. 1312/2021, precum si in Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Societatea Nationala „Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta”, pentru perioada 2022-2030, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1189 din 29.09.2022.

Prin realizarea obiectivului de investitii se vor obtine urmatoarele beneficii:

  • imbunatatirea organizarii serviciilor aeroportuar;
  • imbunatatirea infrastructurii si diminuarea fragmentarii;
  • dezvoltarea si adaptarea serviciilor aeroportuare la nevoile aflate in continua schimbare ale populatiei;
  • cresterea satisfactiei si sigurantei pasagerilor;
  • adaptarea la noile standarde de echipamente;
  • asigurarea functionarii sustenabile a aeroportului pe termen mediu si lung;
  • imbunatatirea conditiilor de munca ale personalului aeroportuar.

Durata de executie a investitiei este de cinci luni.

Articolul precedentSE REPARA DRUMURILE DIN IASI, CLUJ SI BACAU – Autoritatile investesc peste 100 milioane lei in reabilitarea a peste 20 de drumuri judetene
Articolul următorPODUL SUSPENDAT PESTE DUNARE DE LA BRAILA, TRAVERSAT IN DOUA MINUTE – Cel mai scump pod din Romania, de 2,375 miliarde de lei cu TVA, e aproape gata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.