PANOURI FOTOVOLTAICE DIRECT PE CALEA FERATA – Premiera mondiala pentru obtinerea energiei regenerabile

Infrastructura in tarile dezvoltate face pasi mari inainte. Elvetienii monteaza in premiera mondiala panouri fotovoltaice intre sinele de cale ferata, in timp ce in Romania abia se instaleaza pe acoperisele cladirilor garilor administrate de Caile Ferate Romane.

Start-up-ul elvetian Sun-Ways instaleaza in premiera in lume panouri fotovoltaice intre sinele de cale ferata in apropierea garii Buttes din vestul tarii. Panourile ar putea fi instalate pe intreaga retea feroviara a Elvetiei, cu o lungime de 5.317 kilometri. Celulele fotovoltaice ar acoperi o suprafata de aproximativ 760 de terenuri de fotbal, scrie Euronews.

Panourile solare nu vor fi instalate si in tuneluri.

Sun-Ways estimeaza ca reteaua feroviara nationala ar putea produce 1 TWh de energie solara pe an, echivalent cu aproximativ 2% din consumul total de energie al Elvetiei.

Compania vrea sa devina transnationala, extinzandu-se in Germania, Austria si Italia.

Exista peste un milion de kilometri de linii de cale ferata in lume. Credem ca 50% din caile ferate din lume ar putea fi echipate cu sistemul nostru”, spune Danichert pentru SWI Swissinfo.

Uniunea Internationala a Cailor Ferate si-a exprimat ingrijorarea ca panourile ar putea suferi micro-fisuri, ceea ce ar putea duce la un risc mai mare de incendii in zonele verzi si chiar distrage atentia mecanicilor de tren cu reflexiile generate.

Sun-Ways spune ca panourile sale sunt mai rezistente decat cele conventionale si ar putea avea un filtru antireflex pentru a fi ferit de ochii mecanicilor de tren.

Periile atasate la capatul trenurilor ar putea indeparta murdaria de pe suprafata panourilor.

Unii au subliniat ca gheata si zapada ar putea impiedica panourile orizontale sa fie utile, dar Sun-Ways are un raspuns si pentru aceasta. Se lucreaza la un sistem de topire a precipitatiilor inghetate.

CFR monteaza panouri pe acoperisul garii

In acelasi timp, in Romania, CFR vrea sa monteze panouri fotovoltaice pe acoperisul sediului SRCF Craiova.

Regionala Craiova a Companiei Nationale de Cai Ferate a publicat anul trecut in sistemul electronic de achizitii publice un anunt de licitatie ce are ca obiect ”Montare panouri fotovoltaice pe acoperisul tip terasa sediul SRCF Craiova (Expertiza tehnica si DALI)”. Valoarea totala estimata a contractului este de 39.250 de lei, adica aproximativ 8.000 de euro.

Cladirea Sediului Administrativ al SRCF Craiova, in care sunt amplasate birourile administrative, regulatorul de circulatie Craiova, oficiul de informatica, a fost construita in anul 1968, cu un regim de inaltime de S+P+7 E. Suprafata construita este de 780 mp, suprafata construita desfasurata este de 7.121,41 mp, iar inaltimea – de 24 m la atic. In aceasta cladire functioneaza si gara Craiova.

Articolul precedent48 DE KM DE DRUM JUDETEAN DIN MARAMURES VOR FI MODERNIZATI – Autoritatile platesc 58 milioane euro pentru reabilitarea drumurilor judetene
Articolul următorDOUA OFERTE PENTRU CENTURA BEIUS ETAPA 2 – Contractul se ridica la 18 milioane lei fara TVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.