Au fost depuse primele doua aplicatii de finantare comune, in cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), care contribuie la dezvoltarea conectivitatii infrastructurii de transport atat pe partea romana, cat si pe partea moldoveana. Este vorba de dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere Ungheni (RO) – Ungheni (MD) si Albita (RO) – Leuseni (MD).
Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scriosteanu, anunta astfel o premiera in colaborarea romano-moldoveana.
”Pentru prima data, Romania si Republica Moldova au dezvoltat proiecte commune in vederea accesarii fondurilor europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontalier”, spune Scriosteanu.
Proiectele comune RO-MD prevad:
- UNGHENI-UNGHENI
Partea romana
- dezvoltarea legaturii cu infrastructura rutiera existenta in Romania prin modernizarea DJ249A la un profil de drum national, care va face legatura cu noul pod peste Prut, aprobat deja cu finantare CEF. Aceasta infrastructura va functiona si dupa conectarea podului de la Ungheni cu Autostrada A8, ca nod rutier cu drumul national din proximitate.
- achizitionarea si instalarea echipamentelor la PTF.
Partea Republicii Moldova
- construirea infrastructurii de acces intre noul pod de la Ungheni si reteaua de drumuri existenta, precum si a punctului de trecere a frontierei in Republica Moldova;
- achizitionarea si instalarea echipamentelor la PTF.
Valoarea totala a proiectului este de 66.372.078 euro, din care contributia Uniunii Europene este de 33.186.039 euro (valori fara TVA).
- ALBITA-LEUSENI
Partea romana – scopul principal vizeaza fluidizarea traficului in PTF prin:
- dotarea Punctului de Trecere a Frontierei existent cu echipamente care vor fi exploatate de catre reprezentantii Administratiei Nationale a Vamilor Romane;
- reorganizarea fluxului de marfuri care intra in tara, prin extinderea si relocarea Agentiei de Cantarire Albita in vecinatatea statiei de tratare a biroului vamal, inainte de intrarea in terminalul de marfuri si inainte de controlul politiei de frontiera;
- in paralel, Ministerul Transporturilor din Romania realizeaza documentatia tehnica pentru un nou pod peste Prut in locul celui existent, cu 2 benzi pe sens, care, de asemenea, va fi propus spre finantare din programul CEF.
Partea Republicii Moldova
- Infrastructura de acces la podul Albita-Leuseni – largirea la 4 benzi de circulatie a drumului, pe o lungime de cca. 1km (avand in vedere largirea proiectului podului in curs de dezvoltare de catre autoritatile romane);
- fluidizarea traficului prin modernizarea dotarilor existente la punctul de trecere a frontierei, dotari care vor fi operate de catre reprezentantii Serviciului Vamal Moldovenesc;
Valoarea totala a proiectului este de 19.653.952 euro, din care contributia Uniunii Europene este de 9.826.976 euro (valori fara TVA).
Obiectivul geenral al proiectelor consta in asigurarea unei capacitati adecvate a infrastructurii, a interoperabilitatii si eficientiei serviciilor de trecere a frontierei dintre principalele vami RO-MD, la Ungheni (RO) -Ungheni (MD), respectiv Albita (RO) – Leuseni (MD), in conformitate cu reglementarile in vigoare.
”Punctele de trecere a frontierei asigura un flux continuu al traficului de marfuri si de persoane, inclusiv cu rol umanitar, venind in sprijinul accesibilitatii Republicii Moldova catre reteaua trans-europeana de transport (conceptul cailor de solidaritate ale Uniunii Europene). Multumim Ministerului Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale din Republica Moldova pentru buna colaborare in pregatirea acestor proiecte si nu numai!”, mai spune Scriosteanu.