Autostrada Bacau-Pascani va fi construita in intregime de antreprenor roman. CNAIR anunta ca a fost desemnat castigatorul ultimului lot al A7 (Autostrada Moldova), finantat prin PNRR. Moldova va avea prima autostrada maximum in anul 2026.
Lotul 3 (Mircesti-Pascani) a fost adjudecat de acelasi constructor roman care a castigat si celelalte 2 loturi ale sectiunii Bacau-Pascani, asocierea SC SA & PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB – TEHNOSTRADE.
Pentru finalizarea lucrarilor pe cei 28 de km, constructorul are la dispozitie 30 de luni. Perioada de garantie a lucrarilor este de 10 ani.
Contractul are o valoare de 1,76 miliarde de lei (fara TVA), cu finantare asigurata prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
”Joi, 29.12.2022, dupa finalizarea procesului de evaluare a ofertelor pentru Lotul 3, Mircesti – Pascani (judetul Iasi) din autostrada Bacau – Pascani, parte a A7 (Autostrada Moldovei), CNAIR a comunicat rezultatul procedurii de atribuire. Ofertantul desemnat castigator este Asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL, cu pretul de 1.765.928.288,22 lei fara TVA”, anunta CNAIR.
Lungimea acestui lot este de 28,09 km.
Procedura de semnare a contractului poate fi demarata dupa 10 zile, daca nu vor fi depuse contestatii.
In acest moment toate cele 13 loturi finantate prin PNRR ale Autostrazii Moldova (A7), cu o lungime totala de 320 de km, au constructori desemnati.
Contractele pentru constructia a 7 loturi au fost deja semnate, iar 4 loturi sunt in constructie.
Principalele lucrari prevazute in cele 30 luni pe care antreprenorul le are la dispozitie sunt:
- 28 km
- 38 poduri si pasaje
- 3 noduri rutiere
- 2 parcari de scurta durata
Contractul pentru executia lucrarilor se va semna imediat dupa expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestatii si dupa solutionarea acestora.
”Odata cu desemnarea castigatorului si pe acest lot, toate cele 13 loturi ale Autostrazii A7 au trecut de aceasta faza, 7 dintre ele au contractual pentru executia lucrarilor deja semnat si pe 4 dintre ele au inceput deja lucrarile. Asa cum am promis, A7 va fi un model de success, iar Moldova va avea prima autostrada maximum in anul 2026”, spune secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu.
Autostrada va avea o lungime de 77,3 km, 112 poduri, pasaje, viaducte si structuri casetate, 9 noduri rutiere, vor exista drumuri de intretinere pe stanga si pe dreapta, pe toata lungimea autostrazii cu o latime de 3,5 m, vor fi parcari de scurta durata, spatii pentru incarcarea autoturismelor electrice si perdele forestiere cu rol anti-inzapezire pe aproximativ 140 ha.
Traseul autostrazii va fi prin judetele Bacau, Neamt si Iasi si va traversa urmatoarele unitati administrativ teritoriale:
- Saucesti, Itesti, Beresti-Bistrita, Filipesti (Bacau)
Moldoveni, Secuieni, Horia, Trifesti, Dulcesti, Cordun, Sabaoani, Gheraesti (Neamt)
- Mircesti, Halaucesti, Mogosesti – Siret, Stolniceni – Prajescu, Pascani (Iasi)