CENTURA VASLUI DEVINE REALITATE – Guvernul a pregatit proiectul: drumul va avea lungimea de 18 km si va costa 655,6 milioane lei

Orasul Vaslui va avea centura ocolitoare. Aceasta va costa 655,6 milioane lei, iar constructia va dura doi ani. Lungimea traseului variantei de ocolire este de 18,020 km, iar suprafata de teren estimata pentru expropriere este de 73 ha, arata un proiect de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenti obiectivului de investitii „Varianta de ocolire Vaslui“, judetul Vaslui.

Se estimeaza un numar de 120 angajati pentru perioada proiectarii si executiei lucrarilor. 

Obiectivul este inclus in cadrul Master Planului General de Transport al Romaniei, revizuit, cu finantare prin Programul Operational Transport 2021-2027.

Profil longitudinal – Elementele geometrice in profil longitudinal sunt amenajate pentru viteza de proiectare de 80 km/h – 100 km/h in corelare cu traseul in plan, declivitatea minima este de 0,3%, declivitatea maxima 4%, inaltimea de rambleu este de minim 1,50 m.

Profil transversal: Platforma drumului este de 10 m, din care:

– parte carosabila  de 7,00 m (2 x 3,50 m);

– benzi de incadrare de 1,50 m (2×0,75m);

– acostamente de 1,50 m (2×0,75m); 

– fasie pentru amenajarea parapetelui marginal, 2×1,30 m.

Ȋn cadrul studiului de trafic elaborat se estimeaza ca la nivelul anului de baza 2025, pot fi atrase circa 10.600 vehicule medie zilnica anuala (MZA) pe sectorul cel mai incarcat, iar la nivelul anului 2040 traficul va fi de circa 13.000 vehicule (MZA). Pentru restul sectoarelor, traficul la nivel de MZA, variaza intre 2.600 si 3.200 vehicule/zi, pentru anul 2025, iar la nivelul de perspectiva anul 2040 intre 3.100 si 3.800 vehicule/zi.

Drumul va fi constituit din 4 tronsoane, primul tronson se desprinde din DN 24, cu o intersectie amenajata cu sens giratoriu, se desfasoara spre est pe terenuri agricole traversand un canal existent, se continua spre sud – est printr-o succesiune de curbe si aliniamente intersectand denivelat cu pasaj strada Husului, racordarea in DN 24 se va realiza cu amenajarea altui sens giratoriu. Dupa aceasta intersectie traseul se continua pe tronson II, spre sud pe terenuri agricole, traverseaza denivelat Canalul Delea, linia de cale ferata CF600, Raul Barlad si se indreapta spre Nord – Vest, traversand denivelat DN 2F. Sfarsitul tronsonului II este amenajat cu sens giratoriu, unde se intersecteaza cu un drum de legatura proiectat spre zona industriala a orasului, traseu alternativ fata de DN 2F care este tranzitat de traficul local si mijloace de transport in comun.

Drumul de legatura dintre varianta de ocolire si zona industriala se termina la intersectia cu DN 2F si strada Metalurgiei, unde se amenajeaza un sens giratoriu. Tronsonul III se indreapta pe directia nord – vest pana in DJ 207E, intersectie amenajata cu sens giratoriu. Tronsonul IV continua directia nord-vest, traverseaza denivelat calea ferata CF600, se indrepta spre DN 15D, unde varianta de ocolire se va finaliza cu amenajarea unui sens giratoriu

In prezent, traficul local si de tranzit se desfasoara prin interiorul municipiului Vaslui care este tranzitat de trei drumuri nationale DN 24, DN 2F si DN 15D, acestea avand functiuni de strazi si bulevarde, cu multe intersectii, traficul fiind des fractionat si ingreunat producandu-se frecvente ambuteiaje, factori generatori de poluare fonica si emisii de noxe in zona urbana. Ȋn zona municipala au loc dezvoltari locale si constructii de tipul ansamblurilor de locuinte, extinderilor retelei de troleibuz, construirea unui stadion, astfel, s-au studiat solutii alternative de traseu adaptate situatiei actuale, care sa asigure legaturi pe cele trei directii ale drumurilor nationale.

Din punct de vedere functional si al traficului, drumul se incadreaza in clasa tehnica III.

Colectarea si evacuarea apelor pluviale – apa pluviala aferenta platformei va fi colectata cu ajutorul rigolei de acostament si descarcata prin casiuri in santuri. 

Parcari – s-a prevazut o parcare de scurta durata, pe ambele parti ale variantei la km 12+940.

Proiectul va mai avea si noua poduri si pasaje.

Drumuri de intretinere – sunt prevazute pe toata lungimea variantei de ocolire avand latimea de 3,00 m, amplasate la marginea santurilor pereate. Pentru evitarea punctelor de conflict intre vehicule s-au prevazut 3 platforme de incrucisare pe kilometru.

Siguranta rutiera:

In functie de locatia unde acestea se aplica si de rolul marcajului in ghidarea traficului, vor fi prevazute: marcaje rutiere longitudinale; de delimitare a partii carosabile; transversale; laterale cu efect rezonator, marcaje diverse.

Semnalizarea rutiera verticala pe varianta de ocolire contine: indicatoare de avertizare, indicatoare de reglementare, indicatoare de orientare si informare.

Perdele forestiere – au fost prevazute pe o suprafata de aproximativ 48.000 mp  intre km 7+040 – km 11+540 pe partea dreapta, fiind imprejmute cu gard de sarma.

Articolul precedentDRUMUL EXPRES ARAD-ORADEA – Consiliul Judetean Arad poate recupera suma cheltuita cu realizarea documentatiei tehnice pentru drum
Articolul următorMINISTERUL TRANSPORTURILOR LANSEAZA IN DEZBATERE PROIECTUL PRIVIND ACHIZITIA A 16 LOCOMOTIVE ELECTRICE – Locomotivele electrice vor costa 438 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.