Proiectul pilot pentru achizitia de automotoare pe hidrogen a fost aprobat in Guvernul Romaniei. Executivul a decis, in sedinta de miercuri, 20 iulie 2022, achizitia primelor trenuri nepoluante pe hidrogen din Romania.
”Guvernul a aprobat astazi Nota de fundamentare pentru achizitionarea a 12 automotoare care functioneaza cu hidrogen. Valoarea estimata a contractului finantat prin PNRR va fi de 862,23 milioane de lei (cu TVA). Investitia este integrata cu achizitia serviciilor de alimentare cu hidrogen si a celor de intretinere si reparatii pe termen lung, care vor fi asigurate de la punerii in circulatie a automotoarelor”, a anuntat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Proiectul pilot, implementat de Autoritatea Feroviara Romana, vizeaza achizitia a 12 automotoare de 160 de locuri, precum si servicii de intretinere si reparatii a vehiculelor si alimentare cu hidrogen, pe termen lung.
Proiectul va deservi prin servicii cu frecventa ridicata rutele din nordul Municipiului Bucuresti si judetul Ilfov, in conexiune cu judetele invecinate Arges, Dambovita si Giurgiu. Datorita fiabilitatii noilor vehicule, trenurile vor ajunge si pana in judetele Olt si Dolj.
”Astfel, se vor asigura:
- trenuri la 30 de minute intre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni
- trenuri la 30 de minute intre Gara de Nord – Chitila – Sabareni si Titu
- trenuri la o ora intre Bucuresti – Gaesti – Pitesti
- trenuri la o ora intre Bucuresti si Targoviste
- 4 trenuri pe zi intre Bucuresti – Slatina – Craiova prin Pitesti”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scriosteanu.
Trenurile vor permite imbarcarea cu bicicleta si accesul facil pentru persoanele cu dizabilitati.
Costurile totale estimative ale proiectului sunt de 973 milioane lei fara TVA.
Finantarea proiectului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile, prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
”Prin inlocuirea tractiunii diesel cu cea electrica bazata pe pile de combustie cu hidrogen se reduce poluarea din transporturi cu un echivalent a peste 600.000 euro pe an si, de exemplu, 18.348 tone CO2/an si 306 tone NOx/an, contribuind astfel la atingerea obiectivelor din strategiile europene si nationale de atingerea efectului net-zero al poluarii in 2050”, a adaugat Scriosteanu.