AEROPORTUL DIN BRASOV, APROAPE OPERATIONAL – Consiliul Judetean Brasov a semnat procesul-verbal de receptie finala la terminarea lucrarilor pentru terminalul de pasageri

Specialistii Consiliului Judetean Brasov au semnat recent procesul-verbal de receptie finala la terminarea lucrarilor pentru Terminalul de pasageri al Aeroportului International Brasov – Ghimbav, iar saptamana trecuta au inceput receptia finala pentru sistemul de balizaj al pistei, caii de rulare si al platformei de parcare aeronave.

Insa cea mai grea si cea mai complexa etapa din multitudinea de activitati desfasurate este cea legata de Asigurarea serviciilor de navigatie aeriana, care inseamna: proiectarea procedurilor de zbor conventionale, a procedurilor de zbor satelitare, de spatiu aerian si a procedurilor operationale, verificari din zbor, studii de acoperire a propagarii semnalului, licentierea si pregatirea personalului, punerea in functiune echipamentelor meteo si de radicomunicatii, certificarea echipamentelor, integrarea echipamentelor, analize de risc etc. 

Am facut aceasta enumerare in sprijinul intelegerii complexitatii a ceea ce facem in acest moment impreuna cu echipele de specialisti, cu proiectantii procedurilor de zbor si spatiu aerian, cu specialistii ROMATSA pe analize de risc, management de proiect, instruire personal, specialisti in comunicatii, meteo, radionavigatie, controlori de trafic, cu specialistii AACR care urmaresc indeaproape implementarea acestui proiect evaluat ca fiind cel mai important si mai complex proiect in care au fost au fost implicate Autoritatea Aeronautica Civila Romana si Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA, dar care la finalul implementarii va reprezenta un motiv de mandrie atat pentru Consiliul Judetean Brasov, cat si pentru cele doua autoritati de reglementare a domeniului aeronautic romanesc”, a explicat Alexadru Anghel, directorul executiv al Directiei Implementare Aeroport din cadrul CJ Brasov.

Toate activitatile care se desfasoara pana la final, la operationalizarea serviciilor de navigatie aeriana necesita consultari periodice cu partile interesate. In cadrul acestora sunt colectate informatii de la companiile aeriene, se discuta nivelul de echipare a aeronavelor, specificul zonei Brasov si al imprejurimilor sale, modul de lucru al ROMATSA, acomodarea tuturor entitatilor ce desfasoara activitati de zbor in zona (armata, IAR Ghimbav, Aeroclubul Romaniei, parapantisti, aerodromuri etc).

Aeroportul Brasov – Ghimbav ca infrastructura fizica este aproape de momentul in care putem spune ca este operational, insa zborurile comerciale, de pasageri se pot desfasura intr-un spatiu aerian controlat, cu proceduri de zbor publicate, verificate in zbor, in prealabil, sub coordonarea si dirijarea controlorilor de trafic instruiti special pentru procedurile de decolare/aterizare ale Aeroportului Brasov, proceduri ce se bazeaza pe echipamentele de radionavigatie, comunicatii si meteo ce furnizeaza informatiile necesare derularii activitatii in conditii de siguranta”, a adaugat directorul executiv Alexandru Anghel. 

Activitatile mentionate au dezavantajul ca fiind cele mai complexe si cu gradul cel mai mare de expertiza, nu pot fi exemplificate printr-un progres vizibil, masurabil pentru cei interesati, exceptandu-i pe cei care sunt implicati efectiv.

Rezultatele se materializeaza in procese-verbale la finalul sedintelor, proceduri scrise pe hartie si desene ale zonelor si procedurilor de zbor care in final sunt parte a dosarelor sau a reviziilor variantelor de pornire.

O astfel de intalnire, in format hibrid, a avut loc joi, 12 mai 2022, la sediul ROMATSA, unde au fost prezenti presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea, directorul executiv Alexandru Anghel, proiectantii de proceduri, antreprenorul din contractul de furnizare echipamente de radionavigatie si turn control virtual si specialistii AACR, pentru discutiile periodice privind stadiul proiectului, conditionarile intre diferitele etape si actiuni ale proiectului, cu scopul de a se vedea unde se pot suprapune activitati, daca exista solutii de a comasa programul, toate acestea, bineinteles, fara a afecta calitatea finala a proiectului si a conditiilor de siguranta.

Complexitatea proiectului nostru a fost confirmata, o data in plus, de prezenta la intalnire a celor mai buni specialisti si a persoanelor cu putere decizionala din cadrul ROMATSA si al Autoritatii Aeronautice Romane. Vreau sa le multumesc tuturor pentru timpul si resursele pe care le aloca implementarii Aeroportului Brasov, pentru disponibilitatea de a se adapta unui proiect in premiera nationala, pe care doar impreuna il putem finaliza cu succes”, a concluzionat Adrian-Ioan Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov.

Intreg terminalul are in dotare corpuri de iluminat cu LED, pentru a asigura eficienta energetica potrivita unui aeroport modern.

Intr-un timp record, de doar un an, Asocierea Bog’Art SRL – UTI Construction and Facility Management SA a construit terminalul Aeroportului Brasov-Ghimbav, iar din iunie 2021 a inceput lucrarile pentru realizarea elementelor auxiliare terminalului de pasageri: cladirea energetica, remiza PSI, posturile de control al accesului, gospodaria de apa, parcarea auto, drumul de acces la terminal, drumurile tehnologice si retelele exterioare.

Aeroportul din Brasov va fi deschis la 1 noiembrie in acest an si va fi primul aeroport construit de la 0 in Romania ultimilor 50 de ani.Acesta va fi unul din cele mai importante din Romania si va fi singurul din tara cu turn de control virtual.

Totalul investitiei in Aeroportul International Ghimbav-Brasov, care a durat 14 ani, se ridica la peste 120 milioane de euro.

Companii precum Tarom, Blue Air, Wizz Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, EL AL, Turkish Airlines, s-au aratat interesate sa zboare de aici.

Primele avioane vor zbura pe rute catre Germania, Austria, dar si Spania. Specialistii estimeaza ca in primul an, aeroportul va fi tranzitat de peste 300.000 de pasageri.

Specialistii estimeaza ca in 2035-2040 vom avea peste 50 de milioane de pasageri pe aeroporturile din Romania.

Lucrarile au inceput in 2008 si este cel mai modern de la noi si cel mai nou din Europa, sustin directorii aeroporturilor din Romania, care au verificat stadiul proiectului.

Este cel mai tanar aeroport din Europa. Peste zece ani ar putea ajunge sa inregistreze un milion de pasageri.

De asemenea, pe noul aeroport, zborurile vor fi dirijate de la distanta, din Arad, cu ajutorul unor sisteme performante. Asocierea de firme UTI Construction and Facility Management – BOG’ART SRL va asigura toate sistemele de echipamente necesare pentru furnizarea serviciilor de comunicatii pentru controlul traficului aerian, de navigatie, de supraveghere si a serviciilor meteorologice.

Adrian-Ioan Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Cristian-Ionut Costea, directorul general al UTI Construction and Facility Management SA, si Raul Doicescu, presedintele SC BOG’ART SRL, au semnat in decembrie 2021 contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigatie aeriana la aeroportul International Brasov – Ghimbav / Realizarea infrastructurii fizice si dotarea acesteia cu echipamente specific”. Contractul vizeaza instalarea si punerea in functiune a echipamentelor specifice necesare furnizarii informatiilor de care au nevoie aeronavele, cat si serviciilor de navigatie aeriana la Aeroportul International Brasov – Ghimbav.

Valoarea totala a contractului este de 78.716.387,06 lei, iar durata de executie a prevederilor contractuale este de 14 luni.

In baza acestui contract va fi pusa in aplicare solutia de Turn de control virtual pentru dirijarea traficului aerian pe Aeroportul Brasov, care se va realiza de la Centrul Centrul Regional de Dirijare a Zborurilor din Arad.

Brasovul are primul aeroport din Romania care va fi dirijat prin turn virtual si primul aeroport care isi achizitioneaza echipamentele de radionavigatie. In baza contractului semnat, va fi pusa in aplicare solutia de Turn de control virtual, urmand sa fie achizitionate si instalate sisteme de echipamente care asigura furnizarea serviciilor de comunicatii pentru controlul traficului aerian (ATC), de navigatie, de supraveghere si a serviciilor meteorologice in cadrul Aeroportului.

Articolul precedentS-AU RELUAT ZBORURILE PE AEROPORTUL ORADEA – Lucrarile vor continua pentru finalizarea caii de rulare
Articolul următorAUTOSTRADA BACAU-PASCANI VA COSTA 7,4 MILIARDE LEI – Ministerul Transporturilor a publicat in dezbatere proiectul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.