Romanii vor putea ajunge mai repede in Serbia. Proiectul unei autostrazi Timisoara – Moravita va intra in linie dreapta. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, urmeaza sa efectueze in primavara o vizita in Serbia pentru semnarea unui acord bilateral in vederea conectarii celor doua tari cu o sosea de mare viteza.
„Grupul de lucru romano- sarb a discutat astazi (vineri, 4 februarie 2022, n.r.) la Moravita aspectele tehnice ale jonctiunii Autostrazii Timisoara-Moravita cu infrastructura din Serbia. Urmeaza semnarea unui acord bilateral. Timisoara-Moravita va avea profil de autostrada dupa semnarea acestui acord„, anunta ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Timisoara – Moravita trebuie finalizat in toamna, dupa care urmeaza licitatia pentru proiectare si executie.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat pe 4 martie 2020 contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate al Autostrazii Timisoara – Moravita cu Search Corporation. Termenul initial de finalizare urma sa fie 4 mai 2022, insa in septembrie anul trecut a fost prelungit prin act aditional pana pe 30 august 2022.
Valoarea contractului pentru cei 73,33 kilometri este de 8,73 milioane de lei, fara TVA.
Ministrul Sorin Grindeanu a efectuat la final de saptamana o vizita de lucru in Timisoara. Cu aceasta ocazie, s-a declarat iar nemultumit de lucrarile la centura Timisoara Sud, unde in doua saptamani s-au montat doar 22 de grinzi. Santierul la Centura Timisoara Sud a fost deschis in primavara lui 2020, ordinul de incepere a lucrarilor fiind dat in 25 martie 2020.
„O noua verificare a lucrarilor pe santierul Variantei Ocolitoare Timisoara Sud. Sunt nemultumit de evolutia lucrarilor. In doua saptamani s-au montat doar 22 de grinzi! Vreau monitorizarea proiectului de DRDP Timisoara. Peste 2 saptamani voi reveni sa verific santierul, in alt punct – Freidorf-Utvin„, a spus Grindeanu.
In luna decembrie 2021, lucrarile la centura Timisoara Sud erau la un stadiu fizic de executie de doar 44,5%. Antreprenorul italian Tirrena Scapi Spa dadea vina atunci pe relatia cu Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP) care exista la nivelul CNAIR, de modul si ritmul in care angajatii acestui UIP isi fac treaba.
Contractul depaseste 60 de milioane de euro. Durata acestuia este de 24 de luni.
Cei 25 de km ai Centurii Timisoara Sud cuprind cinci intersectii, trei noduri rutiere, trei poduri, sapte pasaje si doua parcari de scurta durata.
Centura Timisoara Sud este proiectata sa lege iesirea din Timisoara spre Utvin, Sanmihai cu Calea Lugojului, prin Chisoda, Giroc, Mosnita, Ghiroda, prin doua benzi. Va avea 26 de kilometri.
Dupa ce va fi gata si centura de sud mai ramane de realizat tronsonul dintre iesirea spre Utvin si Calea Aradului, prin Sacalaz. Odata construita, centura de sud a orasului va avea o garantie de zece ani.
”Sunt in continuare nemultumit de evolutia santierului pentru Varianta Ocolitoare Timisoara Sud. In ultimele doua saptamani s-au montat doar 22 de grinzi! Drumul de legatura autostrada A1 Arad-Timisoara – DN69 (10 km) este in faza premergatoare inceperii constructiei. Vreau ca lucrarile sa se desfasoare intr-un ritm sustinut”, a mai spus Grindeanu.
In ceea ce priveste Centura Timisoara Vest, trebuie sa se ajunga la un punct de vedere comun intre autoritatile locale.
”Daca acestea nu ajung la o intelegere proiectul va fi gestionat in continuare de Ministerul Transporturilor (prin CNAIR)”, a adaugat oficialul.
Despre Gara de Nord din Timisoara, Grindeanu a afirmat ca trebuie sa primeasca autorizatie de construire. ”Este important sa intelegem toti ca Timisoara – Capitala Europeana Culturala, trebuie sa aiba o gara moderna in anul 2023!”, a punctat acesta.
Ministrul Transporturilor va emite totodata un Ordin de ministru potrivit caruia toate situatiile din contracte in care apar claimuri sa se constituie in dosare care sa fie trimise spre cercetare autoritatilor competente. ”Multe dintre aceste claimuri apar dupa ce fosti angajati ai CNAIR sau de la Ministerul Transporturilor devin consultanti la firme private. Valoarea acestor claimuri a ajuns acum la 1 miliard de euro!”, adauga el.
De asemenea, in scurt timp intra in proces de transparenta propunerea de modificare a legislatiei achizitiilor publice, pentru a putea derula mai rapid contractele.