INCEPE PROGRAMUL RABLA – 250.000 de masini vechi ar putea disparea de pe sosele

Programele „Rabla Clasic” si „Rabla Plus” din acest an vor fi lansate cel tarziu pe data de 8 februarie. In 2022, Rabla Clasic si Rabla Plus vor avea cel mai mare buget pe care l-au avut vreodata, de peste 1,2 miliarde lei.

Autoritatile si-au propus scoaterea din circulatie a cel putin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani pana in 2026. In 2021, vechimea parcului auto din Romania era de 16,8 ani, in timp ce, in 2010, se situa la sub 10 ani.

In 2022 se poate ajunge la o suma maxima de 16.500 lei in cazul in care beneficiarul va preda la casare doua autoturisme, ambele mai vechi de 15 ani. Acesta va beneficia si de prima de 3.000 de lei pentru hibrid sau 1.500 lei pentru emisii CO2 scazute.

Programul „Rabla Clasic” din 2022 are la baza acordarea unei tichet in valoare de 6.000 lei pentru o maşina veche casata, sau de 9.000 lei pentru casarea a doua vehicule uzate. Tichetul este utilizabil doar pentru achizitia unei masini noi cu noxe emise de maximum 160 g CO2/km in regim WLTP. Pentru achizitia unui autoturism nou se pot folosi maximum doua tichete Rabla.

De asemenea, incepand de vineri, 4 februarie 2022, persoanele juridice care doresc participarea in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national (Rabla Clasic) si a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus) vor putea accesa aplicatia informatica pusa la dispozitie de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), doar pentru crearea conturilor de utilizatori.

Conturile create si utilizate pentru inscrierea in cadrul Programelor Eficienta energetica in cladirile publice, Iluminat Public si Statii de reincarcare pentru vehicule electrice in localitati, raman valabile si pot fi utilizate pentru accesarea aplicatiei informatice in vederea participarii in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus.

Persoanele fizice se pot adresa de marti, 8 februarie 2022, producatorilor validati, in vederea indeplinirii formalitatilor de inscriere in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus, iar din aceeasi data, persoanele juridice pot incarca in aplicatia informatica documentele necesare participarii in cadrul celor doua programe.

Calendarul de desfasurare a sesiunilor de inscriere in cadrul celor doua programe si sumele alocate solicitantilor sunt disponibile pe site-ul AFM. Listele cu producatorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu
AFM sunt publicate pe site-ul institutiei, la sectiunile programelor.

Programele vin cu o serie de modificari, din acest an.

In ceea ce priveste Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei in cazul predarii a 2 autovehicule uzate, la care se pot adauga urmatoarele ecobonusuri, astfel:

ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP;

ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

ecobonus in valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

O alta modificare se refera la vechimea autovehiculului uzat eligibil in cadrul programului, care trebuie sa fie de cel putin 6 ani de la data primei inmatriculari in Romania.

De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitantii avand posibilitatea de a-l casa/radia pana la emiterea facturii autovehiculului nou.

Pentru achizitionarea de motociclete noi in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, se acorda o prima de casare de 6.000 lei, la care se pot adauga:

ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km in sistem WMTC;
ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsa la 300 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou.

In cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casarii unui autovehicul uzat pentru achizitionarea unui autovehicul nou. Totodata, pentru fiecare autovehicul nou, exista posibilitatea casarii a maximum 2 autovehicule uzate.

Cuantumul finantarii este de:

51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptand motocicleta, care genereaza maximum
80 g CO2/km in sistem WLTP, in schimbul casarii unui autovehicul uzat;
– 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem
WLTP, pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii a doua autovehicule uzate;

– pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adauga un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

De asemenea, ecotichetul pentru achizitionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adauga un ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsa la 300 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou.

Valoarea finantarii nu poate depasi 50% din pretul de comercializare al autovehiculului nou achizitionat prin cele doua programe.

Articolul precedentAEROPORTUL INTERNATIONAL BRASOV SE DESCHIDE LA 1 NOIEMBRIE – Este primul aeroport construit in ultimii 50 de ani in Romania
Articolul următorCNAIR LICITEAZA LA CACEALMA AUTOSTRADA SIBIU-PITESTI – Asocierea WeBuild (fosta Astaldi)-Tancrad baga CNAIR in CNSC pentru Sectiunea 3 Cornetu-Tigveni. Compania este acuzata ca a adaugat nelegal la documentatia de atribuire si a jonglat cu pretul contractului interpretand legislatia in defavoarea ofertantilor. Proiectul este departe de a fi realizat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.