CANDIDATURILE PENTRU M6 – Doar trei companii s-au inscris pentru constructia Magistralei M6 Tokyo-Aeroport Henri Coanda. Tote sunt companii turcesti

Au fost depuse candidaturile pentru M6 sectiunea Tokyo-Aeroport Henri Coanda. M6 este prima linie de transport public de mare capacitate, care face legatura intre nordul si sudul Bucurestiului, prima magistrala care leaga direct Capitala de localitatile din Ilfov (Otopeni-Bucuresti-Jilava).

In sedinta de Guvern din 2 octombrie 2021 a fost deblocat proiectul Magistralei M6, care leaga Sudul de Nordul Bucurestiului si de Ilfov, iar la data de 19 octombrie 2021 a fost lansata licitatia, acum are loc prima etapa de selectare a candidaturilor, deoarece vineri la ora 15:00 a fost data limita de depunere a acestora, spune secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu.

S-au inscris la licitatie:

1. ALSIM ALARKO SANAYI TESISLERI VE TICARET A.S.

Ofertant lider: YUKSEL PROJE A.S. C

2. DOGUS INSAAT VE TICARET A.S.

Ofertant lider: TEKFEN İNSAAT VE TESISAT A.S. (TEKFEN CONSTRUCTION & INSTALLATION CO., INC.)

Ofertant: CONCELEX

3. GÜLERMAK AĞIR SANAYI İNSAAT VE TAAHHÜT A.S.

Ofertant lider: 3TI PROGETTI ITALIA – INGEGNERIA INTEGRATA S.P.A.

Tert si subcontractant: TPF GETINSA EUROESTUDIOS SL.

Tert si subcontractant: SOMET

Ofertant: VERTATEL INTERNATIONAL

In perioada urmatoare, vor fi analizate documentele pentru calificare. Dupa calificarea candidatilor, in cea de-a doua etapa, se vor depune ofertele tehnice si financiare.

Este vorba despre proiectarea si executia lucrarilor de structura de rezistenta pentru Lotul 1.2 (Tokyo – Aeroport Otopeni), care are un traseu de 7,6 km si cuprinde 6 statii: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Valoarea contractului este de 2,38 miliarde de lei, fara TVA.

M6 este o ramificatie din Magistrala M4 Straulesti – Gara de Nord – Palatul Parlamentului – Eroii Revolutiei – Gara Progresu. Prin implementarea proiectelor de metrou M4 si M6 se asigura functionalitatea completa a acestei investitii, locuitorii din sudul Capitalei avand acces direct in zonele de nord.

Linia de Metrou M6, pe relatia Statia 1 Mai – Statia Aeroport Otopeni, este inclusa in toate scenariile analizate pentru obtinerea unei strategii de mobilitate durabila in Bucuresti (PMUD 2016-2030) fiind selectata in Scenariul Optim: „Aceasta va oferi o conexiune importanta intre partea de sud a Regiunii Bucuresti-Ilfov si aeroport.”

Oportunitatea realizarii investitiei a fost stabilita in conformitate cu planurile generale de dezvoltare ale sistemului de transport public al orasului, propusa si justificata in planurile generale, studiile de transport si strategiile de dezvoltare din ultimii ani.

Actele normative de aprobare au fost obtinute pentru intregul traseu al proiectului, respectiv 14,2 km, 12 statii si achizitia a 12 trenuri. Indicatorii tehnico-economici ai M6 sunt aprobati de Guvernul Romaniei pe baza unor analize economice care iau in considerare impactul veniturilor de pe intreaga magistrala.

Aceasta linie, inca din faza de proiectare preliminara pentru studiul de fezabiliate, a fost pregatita prin crearea posibilitatii extinderii pâna la Teminalul II al Aeroportului International Henri Coanda.

Impartirea in doua sectiuni, cu punct comun Statia Tokyo, a fost facuta pentru a permite abordarea in paralel a saparii tunelului, in doua directii, cu 4 utilaje TBM si, ulterior, pentru contractarea unitara a lucrarilor de finisaje, instalatii, semnalizari si de achizitii material rulant.

Sectiunea 1 (1 Mai-Tokyo) are un traseu de 6,6 km si cuprinde 6 statii cu urmatoarele denumiri: 1 Mai (existenta), Pajura, Expozitiei, Piata Montreal, Gara Baneasa, Aeroport Baneasa, Tokyo.

Proiectul de introducere a trenului metropolitan Bucuresti – Ilfov are prevazuta o Statie Multimodala pe Centura Bucuresti / DN1 pentru asigurarea transferului intre tren si metrou.

Pe studiile necesare Magistralei M6 s-au cheltuit aproape 130 de milioane de lei. Romania a primit de la Japonia, acum un deceniu, un imprumut de peste 300 de milioane de euro pentru intreaga Magistrala M6 (anul trecut s-au aniversat si implinirea a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice romano-nipone).

In paralel, vom continua cu implementarea proiectelor legate de prelungirea magistralei de metrou M5, de la Eroilor pâna la Pantelimon, cu extinderea magistralei de metrou M4, de la Gara de Nord pâna la Piata Progresul (finantata prin PNRR), precum si cu modernizarea magistralei M2„, spune Scriosteanu.

Articolul precedentTOYOTA RAMANE CEL MAI MARE PRODUCATOR AUTO IN LUME – Se pregatesc investitii de miliarde de euro in sectorul masinilor electrice
Articolul următorLOTUL 3 CHETANI-CAMPIA TURZII AL A3 ARE CONSTRUCTOR DESEMNAT – Ministrul Grindeanu garanteaza ca din 2023 se va circula doar pe autostrada pe cei 100 de km dintre Cluj-Napoca si Targu Mures

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.