Oradea, unul din cele mai dezvoltate orase din Romania pe fonduri europene, se pregateste de un proiect amplu de 133 milioane lei. Consiliul Judetean Bihor a aprobat in sedinta din saptamana aceasta demararea procedurii de expropriere pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea.
Potrivit HCJ nr. 90 din 27 aprilie 2021, valoarea totala a proiectului „Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea” este de 132.785.734,12, cu TVA inclusa. Finantarea va fi asigurata prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020.
Hotararea adoptata cuprinde lista cu terenurile care constituie coridorul de expropriere necesar investitiei, cu o suprafata totala de 298.248 mp. Valoarea despagubirilor, conform raportului intocmit de evaluatori, se ridica la 5,7 milioane de lei.
Proiectul are patru obiective:
(1) extinderea pistei de decolare/ aterizare,
(2) extinderea platformei de debarcare/ imbarcare,
(3) imprejmuirea incintei si realizarea unui drum de securitate si
(4) achizitia echipamentelor necesare pentru desfasurarea activitatilor de intretinere si mentenanta.
Prelungirea pistei de decolare/ aterizare cu 400 de metri spre sud (adica spre Nojorid), ajungand la 2.500 de metri, va avea ca efect cresterea capacitatii operationale a aeroportului.
In prezent, companiile aeriene impun restrictii de greutate pentru decolare (imbarca mai putini pasageri si incarca mai putin combustibil in aeronave). Dupa prelungirea pistei de aterizare/decolare, operatorii de zbor vor putea utiliza aeronavele de tip Boeing 737 seria 800 si Airbus A320 la capacitate maxima si vor putea opera curse pe distante mai mari.
De asemenea, proiectul presupune achizitia si instalarea instrumentelor de aterizare de precizie si a unui sistem de balizaj luminos la capatul pistei dinspre Nojorid. Cu ajutorul acestui echipament se va degreva spatiul aerian de deasupra orasului Oradea de survolul aeronavelor, intrucat directia de aterizare nu va mai fi dinspre nord, ci dinspre sud. In plus, acest lucru va reduce semnificativ gazele cu efect de sera si poluarea fonica generate de aeronave deasupra orasului Oradea.
Un alt obiectiv este extinderea platformei de debarcare/ imbarcare cu 32.000 mp, lucru care va suplimenta numarul de locuri pentru stationarea aeronavelor mari de tip Boeing 737 si Airbus A320. Astfel, vor putea fi operate simultan mai multe aeronave, in special in intervalele orelor de varf.
In prezent, Aeroportul Oradea dispune de doar 2 pozitii de acest fel, celelalte 4 pozitii fiind destinate unor aeronave mai mici, precum ATR 42 sau ATR 72.