TIMISOARA ISI MODERNIZEAZA TRANSPORTUL CU BANI DE LA BERD – Primaria ia un imprumut de 20,3 milioane euro pentru proiectele de transport

Primaria Municipiul Timisoara a semnat vineri un acord de finantare cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru un imprumut de 20,3 milioane de euro. Imprumutul a fost realizat pentru a acoperi costurile de finantare pentru proiectele de mobilitate si transport public ale orasului, respectiv cheltuielile neeligibile si partea de cofinantare a primariei pentru innoirea flotei de tramvaie Bozankaya, reabilitarea liniei 2 – Stan Vidrighin, precum si pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) si un studiu de optimizare a liniilor existente.

Aceste proiecte sunt un „trigger investment” pentru Timisoara, prin care orasul va deveni al 53-lea membru al „Programului de Orase Verzi pentru Dezvoltare Durabila” al BERD. Prin acest program, municipalitatea va dezvolta, alaturi de celelalte orase membre, un „Plan de Actiune pentru Orasul Verde”care sa prioritizeze provocarile principale in zona de mediu si sa dezvolte solutii particulare orasului vizat.

Infrastructura de transport electric (tramvaie, troleibuze) din Timisoara ii confera un avantaj pentru tranzitia catre mobilitate verde, iar aceste proiecte joaca un rol important in valorificarea si mentinerea ei la standard.

Imprumutul are o marja de 1,15% pe an si o dobanda care rezulta din suma acestei marje cu rata interbancara (Euribor) care este in acest moment in teritoriu negativ. In contextul in care suma marjei cu rata interbancare este mai mica decat zero, se va considera ca rata este egala cu zero.

Partea substantiala a valorii proiectelor de investitii este finantata prin Programul Operational Regional 2014-2020 al Uniunii Europene. Prin acest proiecte se estimeaza o eficientizare cu 22,2% din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de sera – echivalentul reducerii a 683 de tone de CO2 pe an.

Ne bucuram de increderea pe care ne-o confera BERD prin acest acord care va aduce Timisoara mai aproape de a fi un oras verde din punct de vedere al mobilitatii. Este un semnal puternic ca orasul doreste cu adevarat reforma pe acest sector. BERD este un finantator cu experienta, de renume international in sectorul de mobilitate si transport public, iar acest imprumut ne deschide poarta catre piata europeana de consultanta pe mobilitate.Avem nevoie de cei mai competenti oameni pentru realizarea documentelor strategice ale orasului”, transmite viceprimarul Ruben Latcau.

Concurs international de proiecte pentru centrul Timisoarei

De asemenea, zona zero a Timisoarei va fi subiectul unui concurs international de solutii de proiectare, in urma caruia Piata Victoriei va intra intr-un amplu proces de modernizare pentru a-si recapata stralucirea si statutul de altadata, intr-un context actual.

Organizam acest concurs pentru a alege solutia care scoate in evidenta cel mai bine memoria acestui loc cu semnificatii si istorie si care acum e neglijat si nepus in valoare la realul sau potential. Piata Victoriei trebuie sa fie, din nou, locul care vibreaza si ne aduce impreuna, timisoreni si turisti. Locul in care ne intalnim cu prietenii, mergem la spectacole, ne relaxam sau ne plimbam si ne bucuram de frumusetea impunatoare a Catedralei si a Operei”, spune primarul orasului, Dominic Fritz.

Competitia incurajeaza si stimuleaza creativitatea arhitectilor pentru a furniza cea mai buna solutie de reamenajare a zonei centrale, cel mai important proiect urbanistic al orasului.

Am inceput prima faza, aceea de selectare a unor servicii de consultanta pentru promovarea concursului la nivel national si international, elaborarea temei de proiectare si a regulamentului de concurs, selectarea juriului care va stabili castigatorul. Am cerut ca experienta in organizarea de concursuri internationale de solutii sa fie obligatorie pentru cei care vor participa la licitatia care a fost deja lansata”, adauga primarul.

Termenul de deschidere al ofertelor este 1 februarie 2022.

Piata Victoriei este cartea de vizita a Timisoarei si calitatea in fiecare etapa a acestui demers de repunere in valoare va fi prioritara, mai spune edilul.

Articolul precedentCNAIR A PRIMIT DE LA GUVERN PESTE 160 MILIOANE LEI DIN FONDUL DE REZERVA – Banii vor fi folositi pentru confinantarea unor proiecte europene
Articolul următorCEA MAI MARE COMPANIE AERIANA RENUNTA LA ZBORURI – Lufthansa elimina 10% din zboruri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.