AEROPORTURILE DIN ROMANIA CER GUVERNULUI PESTE 12 MILIOANE EURO – Sapte aeroporturi au nevoie de bani pentru a depasi pierderile. Este nevoie de aprobarea Comisiei Europene

Asociatia Aeroporturilor din Romania a inaintat Guvernului Romaniei solicitarea de acordare a unui sprijin financiar de 61.715.000 lei (12,3 milioane euro), pentru aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane de pasageri. Este vorba de aeroporturile din Bacau, Cluj, Craiova, Iasi, Sibiu, Suceava, Timisoara si care in prezent se confrunta cu dificultati majore cauzate de nivelul scazut al traficului si implicit al veniturilor in perioada iulie 2020 – decembrie 2021.

Intrucat masura de sprijin reprezinta ajutor de stat, a fost informata si Comisia Europeana in acest sens.

La propunerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si a Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, Guvernul a aprobat, in sedinta din data de 4 octombrie 2021, un memorandumul cu tema ”Acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane pasageri”, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemie, care prevede un buget total de 51.544.000 lei, pentru aceste aeroporturi enumerate.

Informatiile apar intr-un proiect de Ordin privind aprobarea schemei de ajutor de stat pentru acordarea unui sprijin financiar operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemia COVID-19, publicat in dezbatere de Ministerul Transporturilor si consultat de ”Lumea Infrastructurii”.

Industria de transport aerian reprezinta unul dintre sectoarele economice cele mai afectate de pandemia de COVID-19.

Traficul aerian a inregistrat o scadere semnificativa in anul 2020 comparativ cu anul 2019, in timp ce, pentru anul 2021, scenariile optimiste de evolutie a traficului aerian in Romania, elaborate de EUROCONTROL, prevad un nivel al traficului reprezentand 44 – 51% din traficul din anul 2019, urmand ca nivelul traficului din anul 2019 sa fie atins abia in anul 2024.

Scaderea traficului aerian, cumulata cu un proces foarte lent de revenire la nivelul anului 2019, are un impact negativ semnificativ asupra veniturilor aeroporturilor din Romania, care au inregistrat in anul 2019 un trafic situat intre 200.000 – 3.000.000 pasageri/an, punand in pericol mentinerea acestora in stare operationala pe termen scurt, in lipsa unor masuri de ajutor de stat. In acest context, Asociatia Aeroporturilor din Romania a inaintat Guvernului Romaniei solicitarea de acordare a unui sprijin financiar in cuantum de 61.715.000 lei, pentru aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane de pasageri, respectiv Bacau, Cluj, Craiova, Iasi, Sibiu, Suceava, Timisoara si care in prezent se confrunta cu dificultati majore cauzate de nivelul scazut al traficului si implicit al veniturilor in perioada iulie 2020 – decembrie 2021”, se mentioneaza in proiect.

Ulterior, Aeroportul International Avram Iancu Cluj revine cu solicitarea de diminuare a sumei initial solicitate de la bugetul de stat (18.225.000 lei), in sensul alocarii sumei de 9.000.000 lei.

Aeroporturile din Cluj, Iasi, Sibiu, Suceava, Craiova si Bacau functioneaza ca regii autonome de interes regional, in subordinea judetelor, in timp ce aeroportul din Timisoara este organizat ca societate pe actiuni la care statul, reprezentat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, detine 80% din pachetul de actiuni.

In raport cu solicitarea Asociatiei Aeroporturilor din Romania, la propunerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si a Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, Guvernul a aprobat, in sedinta din data de 04.10.2021, Memorandumul cu tema: Acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemia COVID-19, in baza art. 107 alin.(3) lit. b) din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene si a Cadrului temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei pandemii de COVID-19, promovat de Comisia Europeana, care prevede un buget total de 51.544.000 lei, pentru operatorii economici care administreaza aeroporturile mai sus mentionate”, arata poiectul.

Intrucat masura de sprijin reprezinta ajutor de stat, aceasta este supusa obligatiei de notificare la Comisia Europeana, in temeiul dispozitiilor art. 107 alin. (3) din Tratatul de functionare al Uniunii Europene.

In acest sens, intentia statului roman de a acorda un ajutor de stat operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemia COVID-19, a fost pre-notificata Comisiei Europene”, se mai arata in proiect.

In data de 18.11.2021, Comisia Europeana a invitat autoritatile romane sa transmita notificarea formala, in vederea autorizarii schemei de ajutor de stat. Aceasta a fost transmisa, validata si inregistrata de Comisia Europeana in data de 25.11.2021.

Suma autorizata de Comisia Europeana va fi alocata prin bugetele ordonatorilor principali de credite, consiliile judetene pentru aeroporturile regionale si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii pentru Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia – Timisoara, cu respectarea prevederilor deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat.

Faţa de acestea, pentru punerea in aplicare a prevederilor Memorandumului sus-mentionat, precum si in acord cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale in domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost elaborat proiectul de Ordin al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei si al ministrului transporturilor si infrastructurii privind aprobarea schemei de ajutor de stat pentru acordarea unui sprijin financiar operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemia COVID-19, propus spre aprobare.

Articolul precedentPASAJ RUTIER IN AZUGA PENTRU FLUIDIZAREA TRAFICULUI DE PE VALEA PRAHOVEI- Un singur imobil va fi expropriat cu 78.500 lei
Articolul următorSC ELECTRIFICARE SA ISI PUNE IN CAP OPERATORII DE TRANSPORT FEROVIAR – OPSFPR ameninta cu organizarea unor actiuni de protest, denuntand fortare semnarii unui act aditional de furnizare a energiei electrice cu SC Electrificare SA, contrar modificarilor legislative care dau dreptul fiecaruia de a-si alege operatorul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.