ORASUL DE SUB ORAS – Metrorex celebreaza 42 de ani de activitate a metroului bucurestean. Spatiile urbane subterane se transforma in microunivers cultural

Metrorex celebreaza 42 de ani de activitate a metroului bucurestean. Cu acest prilej directorul general al Metrorex, Stefan Paraschiv, a anuntat lansarea unui proiect cultural, realizat in colaborare cu Asociatia VAR Cultural care prevede valorificarea spatiilor urbane subterane cu expozitii permanente sau temporare.

Acest proiect poarta numele de „Orasul de sub Oras” si prevede, astfel cum precizeaza Metrorex, „facilitarea dialogului dintre artisti si publicul calator aflat in tranzit” prin crearea unui microunivers cultural menit sa distraga atentiea de la preocuparile cotidiene ale oamenilor.

Directorul general al Metrorex, Stefan Paraschiv, a subliniat ca proiectul „Orasul de sub oras” are rolul de a transforma metroul intr-un spatiu promotor al artei: „Aceste proiecte culturale sunt menite sa apropie oamenii, transformand experienta la metrou intr-una speciala si recreativa”, a subliniat acesta.

Iata comunicatul Metrorex:

„Cu ocazia implinirii a 42 de ani de activitate a metroului bucurestean, Metrorex in colaborare cu Asociatia VAR Cultural lanseaza cel mai tare proiect cultural al anului.

Gandit si creat special pentru metroul bucurestean, ORASUL DE SUB ORAS este un proiect ambitios dedicat artelor vizuale.

Proiectul s-a nascut din dorinta organizatorilor de a valorifica spatiile urbane subterane, prin facilitarea dialogului dintre artisti si publicul calator aflat in tranzit. ORASUL DE SUB ORAS ofera o noua perspectiva a itinerariului obisnuit, facand loc unui microunivers cultural pe care, cel mai adesea, preocupati de grijile cotidiene, nu avem ragaz sa-l exploram cum se cuvine la suprafata.

Spatiile subterane vor gazdui viata artistica a Capitalei, iar gratie acestei colaborari, expozitiile (permanente sau temporare) vor aduce in viata de zi cu zi a publicului calator, practicile artistilor vizuali din Romania.

”In continuarea proiectelor culturale incepute, ORASUL DE SUB ORAS vine sa completeze actiunile noastre de a transforma metroul intr-un nou spatiu promotor al artei. Aceste proiecte culturale sunt menite sa apropie oamenii, transformand experienta la metrou intr-una speciala si recreativa.”, a declarat directorul general, Stefan Paraschiv.


Incepand cu 19 noiembrie, in statia de metrou IZVOR, va putea fi vizitata prima expozitie de grup din cadrul proiectului.


Lucrarile celor 11 artisti implicati voluntar, realizate in tehnici diferite (sculptura, pictura murala, fotografie, realitate augmentata), acopera o gama larga de cautari sociale si personale: responsabilizarea fata de mediul inconjurator, fragilitatea individului in raport cu societatea, integrarea unor elemente de arhitectura interioara in spatii neconventionale sunt doar cateva dintre temele abordate.


Nu in ultimul rand, aniversarea Metrorex de 42 ani si debutul proiectului ORASUL DE SUB ORAS sunt marcate in statia Timpuri Noi, printr-o serie de fotografii de arhiva din perioada in care au inceput constructiile galeriilor subterane”.
LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.