PROGRES LA PODUL DE LA BRAILA – Incepe relocarea retelelor electrice pentru a elibera accesul catre noul pod peste Dunare, de la Braila

E-Distributie Dobrogea, operator de distribuție a energiei electrice parte a grupului Enel, incepe saptamana aceasta lucrarile de relocare a retelelor de medie tensiune din zona Smardan – Macin pentru a permite realizarea unui drum national proiectat pentru accesul la noul pod suspendat peste Dunare in zona Braila.

Acestaeste cel mai scump pod construit vreodata in Romania.

Lucrarile vor fi finalizate pana in primavara anului viitor, anunta compania de electricitate.

Traseul pentru reteaua de medie tensiune a fost reproiectat pentru a facilita construirea noului drum de acces de pe malul dobrogean catre noul pod suspendat peste Dunare, ce va fluidiza traficul dinspre Braila spre Macin.

Proiectul consta intr-o supratraversare (construirea retelei peste noul drum național) și doua relocari ale liniei de medie tensiune existente, urmand sa fie postati 19 stalpi de medie tensiune, 2 stalpi de inalta tensiune, cu un traseu in lungime de 3,5 km de rețea de medie tensiune.

Intinderea cablurilor principale reprezinta una dintre cele mai dificile etape ale proiectului estimat la 433 de milioane de euro.

Podul suspendat peste Dunare este in grafic, dupa cum a anunta recent Ionel Scriosteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Podul de la Braila va fi ultimul pod peste Dunare inainte de varsarea in Marea Neagra, cel mai mare din Romania si al treilea din Europa ca dimensiune.

Intregul proiect, care cuprinde si cele doua drumuri de legatura, urmeaza sa fie incheiat la jumatatea anului 2023.

Podul de la Braila va avea o deschidere centrala de 1.120 de m si o lungime totala de 2 km.

Latimea totala a podului suspendat de la Braila va fi de 31,70 metri. Calea pe pod va avea 22 de metri si va fi alcatuita din patru benzi de circulatie de cate 3,50 m latime fiecare, 4 benzi de incadrare de cate 0,5 m latime, doua acostamente de 1,50 m latime si o zona mediana cu latimea de 3,00 m. La acestea se adauga, de o parte si de alta, doua benzi aditionale pentru trafic pietonal, biciclete si intretinere, trotuarele avand latimi de cate 2,80 m fiecare.

Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal si tiranti verticali de legatura intre tablier si cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate in teren si sunt localizate in afara digurilor Dunarii.

Podul suspendat va fi pozitionat intre km 4+596,10 si km 6+570,52, pe drumul principal Braila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunarea (kilometraj pe Dunare, masurat de la Sulina).

Drumul principal Braila-Jijila are o lungime de 19,095 kilometri, cu patru giratorii si un nod rutier. Pana la km 7+940 va avea doua benzi de circulatie pe fiecare sens, iar de acolo – cate una pe sens. Drumul de legatura cu DN22 Smardan-Macin are o lungime de 4,328 kilometri si are o banda de circulatie pe fiecare sens, cu doua intersectii.

Deasupra Dunarii va fi o portiune de doi kilometri de pod. In rest vor fi viaducte, drumuri de legatura, intersectii giratorii, plus 33 de poduri, podete si pasaje. Pe malul din Tulcea va exista si o statie automata de taxare.


Cablurile cantaresc impreuna circa 6.700 de tone, iar fiecare dintre ele are o lungime de 2 km.

Podul suspendat peste Dunare de la Braila va fi cel mai scump pod construit vreodata in Romania. Datele tehnice arata ca firele de otel care se vor impleti si vor forma cele doua cabluri de ancoraj de la podul suspendat peste Dunare vor avea o lungime de 81.000 de kilometri. Constructorii vor folosi 25.000 de tone de otel si peste 200.000 metri cubi de beton.

Articolul precedentBILETE DE AVION PENTRU EUROPA, MAI IEFTINE DECAT PENTRU RUTELE INTERNE – 155 euro este pretul mediu al unui bilet de avion pe rutele europene cautate de romani
Articolul următorULTIMA TOAMNA FARA PASAJUL DE LA DOMNESTI – S-a finalizat montarea tuturor grinzilor metalice principale, a inceput turnarea betonului la placa de supra-betonare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.