Potrivit datelor ONRC, valoarea totala al schimburilor comerciale Romania-Africa de Sud era de 168.92 milioane de euro la sfarsitul anului trecut si de peste 45 de milioane de euro la sfarsitul lunii martie 2021. La nivelul lunii august 2021, in Romania activau un numar de 51 companii sud-africane, cu o valoare totala a capitalului social subscris de 5,2 milioane de euro. In acest context, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a primit joi, 2 septembrie, vizita Ministrului Adjunct al Departamentului Relatii si Cooperare al Africii de Sud, Alvin Botes, aflat intr-o vizita oficiala in Romania.
In cadrul acestei intalniri, au fost abordate subiecte de interes major pentru mediul de afaceri din Romania si Africa de Sud si au fost identificate liniile optime de colaborare pentru ca volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari sa creasca pe termen mediu si lung.
„Portul Constanta poate deveni un hub logistic pentru operatorii sud-africani, care sa deserveasca Romania si intreaga regiune. Din punctul nostru de vedere, transportul pe cale maritima reprezinta cea mai viabila solutie in perspectiva intensificarii schimburilor comerciale dintre Romania si Africa de Sud. La nivelul Portului Constanta, activitatile sunt derulate de operatori portuari privati, insa administratia portului poate oferi spre concesiune terenuri ample din aceeasi incinta. Totodata, Portul Constanta detine o capacitate de stocare de 5 milioane de tone de minereu de fier, ceea ce reprezinta o oportunitate pentru producatorii sud-africani, sa creeze stocuri in cadrul zonei libere a portului pentru a putea deservi mai rapid cererea de astfel de materie prima din Romania si nu numai”, a declarat presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.
„In prezent, Africa de Sud efectueaza o recalibrare a diplomatiei economice pentru ca incepand cu 1 ianuarie 2021, a intrat in vigoare Acordul de Liber Schimb Continental African (AfCFTA), document care poate largi perspectiva de cooperare la nivel bilateral. Africa de Sud devine, astfel, o destinatie propice pentru investitorii care urmaresc sa-si dezvolte afacerile pe continentul african, putand astfel accesa facilitatile oferite de acord. Guvernul nostru are in intentie dezvoltarea unui nou port in zona de sud-est a Africii de Sud, astfel incat domeniul maritim si naval va deveni unul extrem de important in ceea ce priveste cooperarea dintre cele doua state”, a declaratministrul adjunct al departamentului relatii si cooperare al Africii de Sud, dl. Alvin Botes.