STUDIILE GEOTEHNICE IMATURE BLOCHEAZA INVESTITIILE IN INFRASTRUCTURA – Directorul general al CNAIR Mariana Ionita: ”Nu avem documentatii mature”

Mariana Ionita, directorul general al CNAIR, a gasit explicatiile pentru care in Romania nu se construiesc drumuri: studiile geotehnice nu sunt ”mature”, adica bine facute. Aceasta a declarat, in cadrul Conferintei Nationale de Geotehnica si Fundatii, ca studiile geotehnice sunt ”un rau necesar”.

Ea precizeaza insa ca pentru primul sector pe Autostrada Moldovei CNAIR are un studiu geotehnic „foarte bine facut, de data aceasta”.

Studiul geotehnic este o etapa care cuprinde informaţii despre structura solului pe care urmeaza sa se faca o constructie. Practic, acest studiu va dicta intr-o oarecare masura ce putem sa construim pe acel sol.

Noi am dat drumul la un program amplu de investitii si, spuneam si noi, nu trebuie sa fie un rau necesar, trebuie sa fie ceva absolut obligatoriu. Cu aceste discutii ne confruntam si noi in primele noastre intalniri cu proiectantii, pentru ca incercam sa schimbam, prin programul acesta investitional amplu, si mentalitatile proiectantilor, care s-au cam modificat fata de ce era in anii anteriori, in sensul ca, dupa cum stiti, noi nu prea avem investitii ca nu avem documentatii mature. Asa spunea Bruxelles-ul. Adica ca nu sunt studii de fezabilitate mature. Mature inseamna bine intocmite. Adica studiile geo, acel rau necesar, nu era facut cum trebuie. Ati vazut ca au aparut anunturi privind noile licitatii pe care noi le-am lansat – este vorba de primul sector pe Autostrada Moldovei, unde speram sa ne apreciati, pentru ca avem un studiu geotehnic foarte bine facut, de data aceasta, si echipele noastre au stat pe teren alaturi de proiectanti sa ne asiguram ca avem studii geo bine facute”, a declarat Mariana Ionita, directorul general al CNAIR, in cadrul Conferintei Nationale de Geotehnica si Fundatii.

Aceasta spune ca studiul geotehnic este fundamentul viitoarei constructii, iar daca acesta nu este bine facut, atunci nici proiectul nu se poate implementa corespunzator.

Apreciem in mod deosebit eforturile de actualizare permanenta la noile tendinte Europene in proiectarea geotehnica, domeniu de real interes pentru noi, data fiind importanta pe care o are in dezvoltarea infrastructurii rutiere„, a declarat Mariana Ionita.

Mariana Ionita, directorul general al CNAIR, a luat parte miercuri 2 iunie 2021 la a XIV-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii, alaturi de: prof. Loretta Batali – Presedintele Comitetului de organizare CNGF2021, prof. Sanda Manea – Presedinte al Societatii Romane de Geotehnica şi Fundaţii si prof. Radu Vacareanu – Rector al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti.

Articolul precedentLICITATIE DE 5 MILIARDE LEI, DAR FARA BANI– CNAIR lanseaza procedura pentru executia autostrazii Ploiesti – Buzau, dar spune ca va obtine finantarea abia in toamna
Articolul următorPIATA AUTO DA SEMNE DE REVENIRE – Peste 10.000 de autoturisme noi inmatriculate in Romania in mai, in crestere cu aproape 20% fata de anul trecut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.