Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunta, intr-un comunicat publicat luni, 17 mai, ca a depus cererea de finantare pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic de executie inclusiv PAC si detaliile de executie pentru a construi o sosea de legatura intre Uzina de Automobile Ford de la Craiova si Drumul Expres Craiova – Pitesti.
Valoarea totala a proiectului, se arata in comunicatul CNAIR, este de 1.791.249,96 lei si va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 1.297.669,45 lei, 15% contributia proprie – 229.000,49 lei, diferenta reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
„CNAIR, in calitate de Solicitant a depus si elaborat in data de 13 mai cererea de finantare pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic de executie inclusiv PAC, detaliile de executie, asigurarea asistentei tehnice pe parcursul executiei de lucrari si in perioada de garantie a lucrarilor executate pentru obiectivul de investitie „Drum de legatura pentru sporirea capacitatii de trafic intre DN6 (zona Uzinei Ford) si Drumul Expres Craiova – Pitesti (Tronsonul 1)”, in vederea obtinerii de finantare nerambursabila alocata prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020”, arata CNAIR.
Astfel, drumul de legatura intre DN 6 la intrarea in municipiu dinspre Alexandria si Bucuresti si DEx 12 Craiova – Pitesti va duce la cresterea capacitatii de circulatie in zona de Sud – Est a municipiului Craiova unde este Uzina Ford, al doilea constructor de automobile din Romania.
„Obiectivul general al proiectului este, ca parte din conexiunea la TEN-T, imbunatatirea competitivitatii economice a Romaniei prin dezvoltarea infrastructurii de transport care faciliteaza integrarea economica in UE, contribuind astfel la dezvoltarea pietii interne cu scopul de a crea conditiile pentru cresterea volumului investitiilor, promovarea transportului durabil si a coeziunii in reteaua de drumuri europene.”, transmite CNAIR.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. Studiul de Fezabilitate elaborat, tinand cont de aplicabilitatea in totalitate a legislatiei in vigoare (norme, normative, standarde, legi etc.);
2. Proiect tehnic si Detalii de executie;
3. Proiect pentru executarea lucrarilor de constructie (P.A.C.);
4. Asistenta tehnica pe toata perioada de executie a lucrarilor.
Documentatia tehnica (studiu de fezabilitate si proiect tehnic) va dura 25 de luni.
CNAIR urmeaza sa construiasca o centura de 10 kilometri intre DN 6 Bucuresti – Craiova – Timisoara, DN 55 Craiova – Bechet si DN 56 Craiova – Calafat pentru imbunatatirea conditiilor de circulatie in zona Uzinei Ford.
Pentru Varianta Craiova Sud, sapte constructori au depus oferte, iar evaluarea are termen limita data de 29 iulie.
„In momentul de fata, traficul de autovehicule din zona Calafat, Bechet si Drobeta Turnu Severin inspre Caracal – Alexandria – Bucuresti se desfasoara prin municipiul Craiova, ceea ce duce la o aglomerare a orasului. Acest tranzit al Municipiului Craiova conduce la ambuteiaje, prelungirea timpilor deplasare, ingreunarea si mai mult a traficul actual din Craiova si cresterea gradului de poluare”, se arata in documentatia procedurii de achizitie publica.
Pentru Drumul Expres Craiova – Targu Jiu, de circa 109 km, contractul pentru proiectare a fost semnat in martie si are termen de predare 20 de luni. Tot in procedura de achizitie publica este si licitatia pentru modernizarea DN 6, tronsonul de 50 de kilometri dintre Rosiori de Vede si Caracal.