UNUL DIN CEI MAI MARI OPERATORI AERIENI DIN EUROPA LUPTA SA SUPRAVIETUIASCA – Norwegian Air a acumulat datorii de 4,3 miliarde euro

Inalta Curte a aprobat un plan de supravietuire pentru compania aeriana cu probleme Norwegian Air si companiile conexe, scrie publicatia Irish Times. Intr-o decizie scrisa, judecatorul Michael Quinn s-a declarat multumit sa aprobe schema pusa la punct de catre examinatorul companiei aeriene Kieran Wallace de la KPMG.

Norwegian Air este unul dintre cel mai mari operatori aerieni din Europa. Grupul a acumulat datorii de 5,2 miliarde de dolari (4,3 miliarde de euro).

Compania-mama a companiei aeriene din Oslo si cateva dintre filialele sale inregistrate in Irlanda au solicitat protectia instantelor irlandeze din cauza unor factori, inclusiv impactul devastator pe care pandemia Covid-19 l-a avut asupra industriei aeriene si a calatoriilor internationale.

Planul de supravietuire a fost aprobat de membrii fiecareia dintre companiile din grup si de cel putin o clasa de creditori, potrivit Irishtimes.com.

In hotararea sa, judecatorul Quinn a declarat, dupa ce a analizat probele prezentate in instanta de catre examinator, ca este multumit, in cazul in care propunerile de salvare sunt confirmate si puse in aplicare, restructurarea realizata va facilita supravietuirea companiilor. Propunerile facute, a adaugat judecatorul, „aduc pentru membri, creditori si altii, inclusiv angajati, un rezultat mai favorabil decat in cazul in care companiile ar fi lichidate”.

Curtea a spus ca nu a existat nicio sugestie ca scopul unic sau principal al propunerilor este evitarea platii impozitului datorat sau ca propunerile au fost prezentate in scop necorespunzator.

Judecatorul a adaugat ca „in mod neobisnuit, instanta este rugata sa confirme propunerile in circumstantele in care trebuie implementate o serie de pasi suplimentari, inclusiv, cel mai critic, strangerea fondurilor necesare pentru implementarea propunerilor”.

Examinatorul, pe baza relatarii angajamentului sau cu companiile, cu anumiti investitori semnificativi si a dovezilor sustinerii investitiei de catre guvernul Norvegiei, precum si a sprijinului membrilor si creditorilor, va fi capabil sa asigure nivelul investitiei necesare.

Anterior, instanta a audiat examinatorul companiei-mama din Norvegia si a celor trei filiale din Irlanda, fiind unul dintre cei mai mari si mai complicati examinatori din istoria statului.

In decembrie anul trecut, Inalta Curte irlandeza a plasat in examinare compania-mama a companiei aeriene inregistrate in Norvegia, Norwegian Air Shuttle (ASA), si l-a numit pe Wallace drept examinator.

Arctic Aviation Assets DAC, Norwegian Air International Ltd, Drammensfjorden Leasing Ltd și Lysakerfjorden Leasing Ltd, inregistrate in Irlanda, beneficiaza, de asemenea, protectia instantei impotriva creditorilor lor.

Printre creditorii grupului se numara filiale ale Airbus, Boeing, firmele de leasing de avioane Avolon, mai multi creditori si firme financiare si comisarii irlandezi de venituri.

In 2019, grupul avea peste 10.000 de angajati si opera 20 de baze in 11 tari. Cu toate acestea, ultimii ani au fost extrem de dificili pentru grup, care a inceput mai multe masuri de reducere a costurilor menite sa-i readuca profitabilitatea.

Criza pandemica a afectat toate aspectele industriei aviatice si continua sa creeze incertitudini de-a lungul pietelor. De asemenea, retinerea la sol a aeronavelor Boeing 737 Max si Boeing 787 Dreamliner a afectat in mod negativ finantele companiilor aeriene.

In timp ce a incheiat acorduri cu privire la datoriile sale in temeiul unui plan de restructurare, guvernul norvegian a anuntat la sfarsitul anului trecut ca nu va mai oferi grupului sprijin financiar de stat.

In luna august 2020, compania a numarat doar 313.316 pasageri, comparativ cu 3,5 milioane in aceeasi perioada din 2019.

Compania anuntase in noiembrie 2020 disponibilizarea a inca 1.600 de angajti, ca urmare a deciziei guvernului de a stopa ajutorul financiar oferiti transportatorului nordic. Anterior, in luna martie 2020, compania anuntase ca va concedia temporar jumatate dintre cei 11.000 de angajati, in contextul in care mii de zboruri au fost anulate.

Articolul precedentHONDA VA VINDE NUMAI MASINI ELECTRICE – Nou CEO anunta planurile companiei
Articolul următorFORD DEZVALUIE NOUL CROSSOVER EVOS – Modelul este creeat pentru piata din China

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.