OPERATIONALIZAREA TRENULUI METROPOLITAN – Adrian Covasnianu, secretar de stat in MTI: Sunt discutii cu autoritatile din Bucuresti, Brasov si Timisoara

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii lucreaza deja la operationalizarea trenului metropolitan si declarat, marti, 23 martie, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) Adrian Covasnianu (foto). Trenul metropolitan va avea o contributie importanta la rezolvarea chestiunii traficului in Bucuresti, a scris saptamana trecuta pe Facebook primarul general Nicusor Dan, care a precizat ca a propus finantarea prin PNRR a 9 proiecte complementare pentru realizarea trenului metropolitan pe infrastructura existenta a CFR.

Oficialul MTI a precizat ca sunt discutii avansate, atat cu autoritatile din zona Bucurestiului, cat si cu autoritatile din zona Brasovului, a Timisoarei, care deja au in lucru un studiu de fezabilitate, urmeaza sa-l finalizeze in acest an.

Sunt discutii intr-un stadiu embrionar si cu alte autoritati, dau de exemplu Iasiul, unde deja exista o asociere pe partea de transport metropolitan. Am initiat deja discutii cu Regionala Iasi si vrem sa extindem acel tren cadentat care functiona pe relatia Ciurea – Iasi si, de ce nu, sa mergem si catre vest, dinspre Letcani, pe Magistrala 606 si sa-l operationalizam de la Letcani – Iasi – Ciurea. Ne infraneaza putin pandemia, dar avem in plan lucrul asta si deja avem un grup de lucru oficializat in acest sens”, a sustinut secretarul de stat la Conferinta de Infrastructura organizata de Club Feroviar.

De asemenea, Covasnianu a precizat ca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii are in vedere anul acesta sa elimine restrictiile de viteza de pe relatia Bucuresti – Craiova, astfel incat un tren direct ar castiga ca timp in jur de 40 de minute.

Ministerul Transporturilor, in discutii cu CFR pentru eliminarea restrictiilor

Anul acesta, MTI are in vedere inclusiv eliminarea restrictiilor de pe magistrala Bucuresti-Craiova, unde sunt undeva la 31 de restrictii, sune secretarul de stat.

Am avut o discutie cu CFR SA. Ne-am asumat ca vrem sa eliminam restrictiile de pe acea relatie, sa scurtcircuitam cum ar veni acea zona. Prin eliminarea acelor restrictii si modificarea timpilor consideram ca un tren de calatori poate castiga timp undeva la 28 de minute pe relatia Bucuresti – Craiova si un tren direct de la Bucuresti la Craiova chiar undeva la 40 de minute. Ne-am propus in plan anul acesta, speram ca in iarna anului acesta, in decembrie, cand se modifica Mersul de tren, sa avem aceste relatii oarecum mai rapide, astfel ca se creeaza inclusiv premisele pentru transportul de marfa pentru a merge mai rapid pe acea sectiune”, a spus acesta.

In ceea ce priveste lucrarile de reparatii/modernizari ale liniilor de cale ferata Timisoara – Arad – Caransebes, secretarul de stat a spus ca studiile de fezabilitate sunt „oarecum finalizate” si urmeaza sa se decida daca acestea vor fi finantate prin PNRR sau din Programul Operational Transporturi. MTI ca organism strategic, vrea sa elimine restrictiile, sa creasca capacitatea de transport, a mentionat Covasnianu.

MTI are ca varianta de lucru modernizarea Magistralei 500 pentru traficul de calatori

In plus, MTI are ca varianta de lucru modernizarea Magistralei 500 pentru traficul de calatori si in completare reabilitarea Magistralei 600, de la Iasi pana la Tecuci, pentru a permite transportul marfurilor dinspre zona Moldovei.

Un alt exemplu pe care vreau sa il invoc este ca in ultimele luni sau in ultimii ani deja o relatie modernizata incepe sa se aglomereze – ma refer la magistrala de la Bucuresti pana la Constanta, asa ca de asta trenurile de marfa din cate stiu sunt deviate si prin Buzau si Faurei. Tocmai pe considerentul acesta incercam cumva in proiectele de modernizare sa eliminam anumite sincope si sa permitem traficului in continuare sa se desfasoare. De asta lansez o discutie, o varianta de lucru: de exemplu, modernizam Magistrala 500, sa spunem, pentru traficul de calatori si in contrapartida sau in completare putem veni cu reabilitarea Magistralei 600, de la Iasi pana la Tecuci, tocmai pentru a permite transportul marfurilor dinspre zona Moldovei – si aici dau exemplul Botosaniului, care este o zona foarte importanta pe partea de cereale, au foarte mult transport de cereale momentan transportat pe tiruri, astfel ca am putea sa facem acest shift catre feroviar si sa se foloseasca de viitoarea M 600 modernizata si ulterior sa vina catre Galati si apoi catre Portul Constanta”, a explicat oficialul MTI.

Nicusor Dan: Cel mai mare proiect pentru cea mai mare problema a Capitalei este trenul metropolitan

Cel mai mare proiect pentru cea mai mare problema a Capitalei – acesta este trenul metropolitan, care va avea o contributie importanta la rezolvarea chestiunii traficului in Bucuresti. Pentru realizarea trenului metropolitan pe infrastructura existenta a CFR, am propus finantarea prin PNRR a 9 proiecte complementare, 8 dintre ele dedicate modernizarii celor 8 linii de cale ferata si unul dedicat achizitiei de trenuri. Lucrarile de modernizare a cailor ferate includ reparatii capitale ale sinelor, reabilitarea statiilor existente si construirea de noi statii, modernizarea trecerilor la nivel, pasaje rutiere, electrificarea liniilor, iar in privinta mijloacelor de transport avem in vedere achizitia a 50 de trenuri electrice, a scris pe 19 martie edilul Capitalei, Nicusor Dan, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, vor exista in final opt tronsoane de cale ferata moderna in jurul Capitalei: Gara Obor – Chiajna – Gara de Vest; Gara de Nord/Basarab – Gara de Vest – Progresul; Gara de Vest – Statia Vasile Milea; Gara de Nord – Chitila – Scrovistea; Gara Obor – Branesti – Islaz; Gara de Nord – Chiajna – Gradinari; Gara de Nord – Mogosoaia – Gradistea; Gara de Nord – Sabareni.

El a adaugat ca valoarea totala a acestor noua proiecte este de circa 530 de milioane de euro, iar pentru realizarea trenului metropolitan, PMB va colabora cu Ministerul Transporturilor, cu Consiliul Judetean Ilfov si cu primariile mai multor localitati invecinate Capitalei.

Articolul precedentTRANSPORT URBAN – Capitala mai are nevoie de peste 400 de tramvaie, spune directorul general al STB, Adrian Crit
Articolul următorVESTI DE PE AUTOSTRADA PLOIESTI-BRASOV – Potentialul de dezvoltare economica al statiunilor de pe Vale Prahovei sta in tronsonul Comarnic-Brasov

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.