Aeroporturile si ale puncte de trecere a frontierei nu trebuie sa ceara calatorilor sa fie vaccinati impotriva COVID-19 drept conditie pentru a putea intra pe teritoriul altor tari, a recomandat miercuri, 3 martie 2021, Organizatia Mondiala a Sanatatii.
In raportul sau epidemiologic saptamanal asupra pandemiei, OMS a insistat ca vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerinta pentru a calatori, avand in vedere ca inca nu se cunosc efectele asupra reducerii raspandirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o confera sau daca protejeaza impotriva formelor usoare ale bolii, scrie eturbonews.com.
„A acorda prioritate acestor calatori ar putea avea drept consecinta administrarea neadecvata de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19”, a precizat ONU.
OMS: Utilizarea „certificatelor de imunitate” nu este recomandabila si nici „nu este sustinuta de evidente stiintifice”
Potrivit organizatiei, utilizarea „certificatelor de imunitate” de catre calatorii internationali (indiferent daca s-au vaccinat sau daca au anticorpi dupa ce au depasit boala) nu este recomandabila si nici „nu este sustinuta de evidente stiintifice”.
In raportul sau, OMS reitereaza ca persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice si alte grupuri de risc trebuie sa evite sa calatoreasca in tari cu o rata inalta de COVID-19. Pe de alta parte, potrivit organizatiei, calatorii internationali nu trebuie considerati prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19.
Air France lanseaza o aplicatie mobila pentru prezentarea rezultatelor testului COVID necesar calatoriei cu avionul
Air France a anuntat joi, 4 martie, ca lanseaza o aplicatie mobila pentru prezentarea rezultatelor testului COVID necesar calatoriei cu avionul, cu scopul de a eficientiza timpul petrecut in aeroport, scrie Agerpres.
Aplicatia „ICC AOKpass”, dezvoltata de MedAire/SOS international poate fi descarcata pe smartphone-uri si permite pasagerilor sa inregistreze in siguranta rezultatele testului COVID efectuat intr-un laborator partener.
„Odata ajunsi la aeroport, pasagerii prezinta rezultatele testului de pe telefonul mobil, in locul unui test printat pe hartie. ICC AOKpass verifica daca testul prezentat este valid si respecta reglementarile tarii de destinatie, printr-o retea securizata care foloseste tehnologia blockchain”, se mentioneaza in comunicat.
Pasagerii, invitati sa inregistreze voluntar rezultatul testarii in aplicatia mobila
Potrivit companiei, perioada testarii acestei solutii digitale va incepe pe 11 martie 2021 si va dura patru saptamani, cu sprijinul Aeroportului Charles de Gaulle din Paris. Testul va fi efectuat pe toate zborurile Air France din Paris-CDG catre Pointe-a-Pitre (Guadelupa) si Fort-de-France (Martinica).
„Acesta va fi realizat in mod voluntar, pentru a testa functionalitatea aplicatiei in timp real si pentru a afla opiniile pasagerilor referitoare la aplicatia mobila. Air France va impartasi acest feedback celorlalte companii din alianta Skyteam, care testeaza in prezent diverse solutii pentru digitalizarea documentelor de sanatate, in legatura cu COVID-19”, se mai spune in comunicat.
In 2020, traficul pasagerilor internationali a scazut cu 60 % fata de anul 2019 (cu 2,7 miliarde mai putin), fapt ce a provocat companiilor aeriene pierderi estimate la 371 miliarde de dolari.