CONSULTARE PUBLICA PENTRU AUTOSTRADA SIBIU – FAGARAS – CNAIR publica documentatia de mediu: proiectul, estimat la 7,25 miliarde lei

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat joi, 11 februarie 2021, raportul privind impactul asupra mediului, a studiului de evaluare adecvata si a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apa pentru proiectul Autostrada Sibiu – Fagaras. Astfel, publicul interesat poate transmite in scris comentarii, opinii si observatii cu privire la proiect pana pe 15 martie 2021, potrivit unui anunt publicat pe siteul CNAIR.

Documentele mentionate sunt disponibile la urmatoarea adresa de internet http://apmsb.anpm.ro, la sectiunea Reglementari/Acordul de Mediu/Documentatii procedura EIA si EA, cat si pe site-ul CNAIR.

Avand in vedere Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 3/2021 pentru modificarea si completarea anexelor nr. 2 si 3 la Hotararea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 13 ianuarie 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Raportul privind impactul asupra mediului, Studiului de evaluare adecvată și Studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă, pot fi consultate doar electronic.”, se arata in anuntul CNAIR.

Proiectul de autostrada este propus a fi amplasat pe teritoriul Judetului Sibiu (oras Talmaciu si Avrig, comunele: Boita, Turnu Rosu, Racovita, Porumbacu de Jos, Carta si Arpasu de Jos) si judetul Brasov (municipiul Fagaras, comunele: Ucea, Vistea, Dragus, Voila, Beclean, Recea si Mandra), titular Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Lungimea traseului este de 68 de kilometri, iar valoarea estimata a proiectului de 7,25 miliarde lei. Perioada propusa de implementare este de 36 de luni.

Tipul deciziei luate de APM Sibiu poate fi emiterea sau respingerea acordului de mediu, precizeaza CNAIR.

Publicul interesat poate transmite in scris comentarii/opinii/observatii privind documentele mentionate la sediul APM Sibiu, din Sibiu, str. Hipodromului, nr. 2A, FAX 0269/444.145, cat si pe adresa de e-mail office@apmsb.anpm.ro, pana la data de 15.03.2021.

Documentatia publicata de CNAIR poate fi accesata aici: http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/anunturi/anunturi-de-mediu/autostrada-sibiu-–-făgăraș

Iata principalele detalii privind traseul autostrazii, costul proiectului si durata implementarii potrivit Studiului de evaluare adecvata pentru proiectul „Autostrada Sibiu – Fagaras”:

Viziunea strategica, definita in MPGT, este cresterea mobilitatii pe reteaua rutiera TEN-T prin: reducerea timpilor de deplasare prin dezvoltarea de proiecte sustenabile, cu impact pozitiv asupra dezvoltarii regionale, care, in acelasi timp, respecta reglementarile de mediu.

Proiectul Autostrazii Sibiu – Fagaras, imbunatateste major eficienta retelei de transport din Romania prin reducerea timpului de deplasare intre doua mari areale urbane, Sibiu si Fagaras si, implicit, are loc o imbunatatirea a conectivitatii la nivel regional.

Proiectul de autostrada este Oportun deoarece:

  • Asigura un parcurs mai rapid pentru traficul pe distante lungi de pasageri si marfuri, prin viteza ridicata de deplasare, prin reducerea costurilor operationale si prin imbunatatirea sigurantei circulatiei
  • Are un impact asupra mediului limitat care sa ia in considerare asa cum se cuvine riscurile schimbarilor climatice, precum si masurile de adaptare si reducere a impactului asupra mediului.

Valoarea investitiei este de 7 252 635.88 mii lei (aproximativ 7,25 miliarde lei), iar perioada de implementare propusa este de 36 de luni.

Traseul Autostrazii Sibiu – Fagaras se desfasuara intre localitatea Boita, judetul Sibiu si Municipiul Fagaras, judetul Brasov. Punctul de inceput se afla in cadrul intersectiei / a nodului rutier cu Autostrada Sibiu – Pitesti, nod aflat pe teritoriul administrativ al comunei Boita si al orasului Talmaciu, judetul Sibiu.

Traseul Autostrazii Sibiu – Fagaras strabate teritoriul administrativ a doua judete, respectiv urmatoarele unitati teritoriale administrative (UAT-uri), reprezentate printr-un municipiu, doua orase si treisprezece comune:

  • judetul Sibiu (cu doua orase si sase comune), de la km 0+000 pana la km 38+300, reprezentate prin: orasele Talmaciu, Avrig si comunele Boita, Turnu Rosu, Racovita, Porumbacu de Jos, Carta, Arpasu de Jos;
  • judetul Brasov (cu un municipiu si sapte comune), de la km 38+300 pana la km 68+050, reprezentate prin: Municipiul Fagaras si comunele Ucea, Vistea, Dragus, Voila, Beclean, Recea, Mandra.
  • Lungimea totala a traseului este de cca 68,05 km. Legatura dintre Autostrada Sibiu – Fagaras si drumul national DN 1, adiacent Municipiului Fagaras, se va realiza printr-un Drum de Legatura cu lungimea de cca. 5,65 km.

Pe langa partea carosabila propriu-zisa a autostrazii, proiectul prezinta urmatoarele componente:

o Noduri rutiere si restabiliri de legaturi cu alte cai de comunicatie;

o Poduri, podete, pasaje si viaducte;

o Lucrari hidrotehnice;

o Lucrari de consolidari;

o Lucrari pentru scurgerea apelor, lucrari de mediu (imprejmuire, panouri fonoabsorbante, perdele forestiere);

o Dotari ale autostrazii: spatii de servicii, centre de intretinere si coordonare.

Autostrada Sibiu-Fagaras are o lungime de 68,050 km si se imparte in 4 tronsoane distincte. Tronsoanele sunt urmatoarele:

  • Tronsonul 1 – Boita (Autostrada Sibiu – Pitesti) si Avrig – Marsa (DJ 105G)
  • Tronsonul 2 – Avrig – Marsa (DJ 105G) si Arpasu de Jos (DN 1)
  • Tronsonul 3 – Arpasu de Jos (DN 1) – Sambata de Sus (DJ 105B)
  • Tronsonul 4 – Sambata de Sus (DJ 105B) – Municipiul Fagaras / Drum de legatura cu drum national DN 1
Articolul precedentAJUTOR PENTRU COMPANIA NATIONALA DE TRANSPORT AERIAN – Statul polonez intervine pentru salvarea “mandriei nationale”, linia aeriana de stat LOT
Articolul următorLUCRARILE PE SOSEAUA PANTELIMON, UN ESEC IN 9 PUNCTE – Asociatia Metrou Usor critica tergiversarea proiectului inceput in 2013

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.