Varianta de ocolire a oraşului Beclean din judetul Bistrita-Nasaud este estimata la 86,42 milioane lei, cu tot cu TVA, iar constructia sa ar putea dura trei ani din momentul semnarii contractului, arata un proiect de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenti obiectivului de investitii.Finantarea investitiei se realizeaza din fonduri externe nerambursabile si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, precum si din alte surse legal constituite, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.
In faza de executie a lucrarilor, se estimeaza angajarea de catre constructor a circa 50 persoane, intr-una sau mai multe din meseriile prevazute in documentatia proiectului. In faza de operare va fi necesar un numar de minim o persoana angajata care sa efectueze operatii de supraveghere (paza) a investitiei.
Drumul national DN17 Dej- Bistrita traverseaza orasul Beclean pe o lungime de aproximativ 4 km. Pe toata lungimea de traversare a orasului, circulatia in tranzit se suprapune cu circulatia urbana, situatie care genereaza blocaje periodice localizate pe intreaga traversare a orasului Beclean, cu limitarea vitezei medii de circulatie de maximum 30 km/h.
In prezent, viteza medie de traversare a localitatii Beclean este de aproximativ 43 km/h in conditii de trafic liber, in conditii de incarcare medie a traficului, viteza medie de deplasare este de circa 30 km/h, cu o durata de traversare de circa 9 minute, iar in cele mai defavorabile conditii (trafic intens) viteza medie coboara pana la 13 km/h, localitatea fiind traversata in aproximativ 22 de minute, se arata in document.
Traseul drumului este amplasat pe raza administrativa a localitatii Beclean, Judet Bistrita-Nasaud.
Vecinatatile amplasamentului studiat sunt:
NORD – VEST – drumul national DN17D care se intersecteaza cu drumul national european DN17/ E58 in apropiere de localitarea Coldau;
NORD – EST- drumul national DN17D cu directia spre oraşul Nasaud;
SUD – VEST- drumul national european DN17/ E58 (Beclean-Dej);
SUD – EST- drumul national european DN17/ E58 (Beclean-Bistrita)
Suprafata totala a terenului care se estimeaza a fi ocupata de proiect este de 22.960 mp, apartinand proprietatii domeniului public local, fiind in derulare procesul de transfer al acestuia in domeniul public national.
”Solutiile tehnice adoptate au la baza normele, normativele in vigoare, investigatiile si studiile de teren topografice, geotehnice, hidrologice si hidraulice, studiul de trafic, determinari de laborator si calcule de dimensionare specifice. Elementele geometrice in plan si in profil longitudinal sunt corespunzatoare caracteristicilor drumurilor nationale europene, cu o viteza de proiectare de 60- 80 km/h”, releva proiectul.
Traseul variantei are o lungime de 1,195 km, este in totalitate nou, se desprinde din drumul national DN17D la km 4+677 spre dreapta, traverseaza raul Somes şi se racordeaza la drumul national DN17/E58 la km 27+505 spre stanga.
Pentru traversarea raului Someşul Mare intre kilometrul 0+333,45- 0+917,05 se va realiza un pod pe grinzi cu 14 deschideri cu lungimea de 583,60 m. La desprinderea din DN17D şi la racordarea variantei cu DN17/E58 s-au prevazut sensuri giratorii, care asigura legaturi in toate directiile şi conditii optime pentru asigurarea circulatiei.
”Drumul este supus actiunii apei din precipitatii atmosferice (ploaia), care se pot cumula, in functie de regiune, cu cele din topirea zapezilor. Aceste ape trebuie colectate şi evacuate din zona drumului prin asigurarea pantelor transversale pe partea carosabila şi acostamente, prin construirea de şanturi si rigole. Apa de pe suprafata carosabila este colectata de rigolele de acostament şi condusa cu ajutorul casiurilor spre şanturile betonate de la baza taluzurilor corpului drumului. Scurgerea apelor s-a proiectat in functie de profilul longitudinal şi configuratia zonei. Santurile de beton se vor realiza de o parte şi de alta a variantei, pe toata lungimea drumului, cu exceptia zonei unde se va realiza podul peste Someşul Mare, la fel şi rigola de acostament”, mai arata proiectul.
Casiurile se folosesc pentru descarcarea rigolelor de acostament pe taluzurile de rambleu. Se trateaza diferit in functie de inaltimea rambleului.
In cadrul proiectului este prevazuta realizarea unui pod peste raul Someşul Mare, intre pozitiile kilometrice 0+333,45 – 0+917,05, cu lungimea de 583,6 metri. Suprastructura va fi compusa din 14 deschideri egale, in sens transversal podului, fiind dispuse pe fiecare deschidere cate 4 grinzi tronsonate cu armatura postintinsa, avand lungimea de 40 metri şi inaltimea de 2,10 m.
In urma devierii drumului national spre stanga pe directia Beclean- Bistrita, platforma drumului necesita consolidare, deoarece rambleul noului drum are inaltimea mare, iar pentru a realiza parametrii drumului conform unui drum de clasa tehnica III este necesara realizarea unui zid de sprijin cu inaltimea elevatiei de 3 metri.
Pentru siguranta circulatiei se va amplasa parapet metalic de tip H1 pe noul zid de sprijin.
”Lucrarile ce urmeaza a fi executate nu vor avea un impact negativ semnificativ asupra factorilor de mediu şi asupra ariei naturale protejate, nu vor crea un disconfort pentru populatie. Impactul este local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru şi nu va schimba functiunea zonelor invecinate. Va fi afectata direct doar locatia propusaşi numai pe durata implementarii proiectului, iar obiectivul este in zona mixta (industriala şi utilitati)”, arata nota de fundamentare.
Lucrarile s-au programat numai pentru perioada septembrie – martie, astfel incat impactul asupra speciilor de interes conservativ sa fie minim. De asemenea, pentru lucrarile in albie tehnologia propusa este de lucru “in uscat”, prin devierea cursului apei (latimea mare a albiei minore in zona de implementare a proiectului permite devierea cursului apei fara a bara albia).
In plus, pentru implementarea proiectului nu sunt necesare devieri şi/ sau relocari de utilitati.
”Avantajul unei centuri de ocolire a orasului Beclean este reprezentat de cresterea vitezei de deplasare in ceea ce priveste traficul de tranzit. Acest avantaj va rezulta din folosirea unei sectiuni de drum national, cu vitezele legale si medii mai ridicate, in locul unei sectiuni urbane. De asemenea, costurile de calatorie se vor reduce pentru traficul care tranziteaza orasul”, se mentioneaza in proiect.
De asemenea, din totalul traficului de tranzit ce foloseste segmentul urban al DN17, aproximativ 20% reprezinta trafic greu, trafic cu impact negativ asupra calitatii vietii locuitorilor.
In general, rezultatele arata o stagnare a traficului de autoturisme si camioane usoare, in timp ce traficul de vehicule grele (in special autovehicule articulate) prezinta cresteri minore, de cca. 1-2% pe an. Variatiile inregistrate se incadreaza in evolutia generala a traficului, la nivelul ansamblului retelei nationale.
Prin proiect se propune realizarea unei variante ocolitoare a orasului Beclean pentru devierea traficului de tranzit in afara orasului, cu implicatii pozitive asupra vitezei de deplasare. Acest avantaj va rezulta din folosirea unei sectiuni de drum national, cu vitezele legale si medii mai ridicate, in locul unei sectiuni urbane. De asemenea, costurile de calatorie se vor reduce pentru traficul care tranziteaza orasul.
Necesitatea si oportunitatea realizarii Variantei de ocolire a oraşului Beclean deriva şi din faptul ca aceasta va realiza şi legatura dintre drumurile TransRegio TR45 Beclean -Salva şi drumul expres DX4A Dej-Beclean-Bistrita, investitii care sunt cuprinse in cadrul Master Planului General de Transport aprobat prin HG 666/2016. Aceasta va contribui şi va facilita executia drumului expres DX4A Dej-Beclean-Bistrita, luand in considerare faptul ca prin realizarea sa se va asigura calea de comunicatie atat pentru transportul semifabricatelor necesare constructiei acestor doua obiective care figureaza in MPGT, cat şi accesul pentru exploatarea şi folosirea resurselor locale de materii prime (albia minora a raului Someşul Mare).